Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από το Φιδονήσι: Κίνηση καλής θέλησης ή ομολογία αποτυχίας;

Την αποχώρησή του από το Νησί των Φιδιών, στρατηγική θέση στην Μαύρη Θάλασσα που είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ο ρωσικός στρατός.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις δέχονταν συνεχείς βομβαρδισμούς από τον ουκρανικό στρατό.

«Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στο Νησί των Φιδιών και απέσυραν την φρουρά τους από εκεί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το νησί δείχνουν καπνούς να ανεβαίνουν από φλεγόμενο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο ουκρανικός στρατός.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, o ανταποκριτής του Economist Όλιβερ Κάρολ κάνει λόγο για «σημαντική νίκη» που μειώνει την προοπτική απόβασης στην Οδυσσό.

Το νησί -γνωστό ως Zmiinyi Ostriv στα ουκρανικά- βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ουκρανίας και κοντά στις θαλάσσιες οδούς που οδηγούν στον Βόσπορο και τη Μεσόγειο.

Η Μόσχα δεν διεκδίκησε ποτέ το Φιδονήσι, το οποίο απέχει πολύ από οποιοδήποτε σημείο της ρωσικής ηπειρωτικής χώρας. Απέχει πάνω από 180 μίλια από την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν στον δυτικό Καναδά τις τελευταίες ημέρες, σηματοδοτώντας την έναρξη της εξαιρετικά επικίνδυνης περιόδου στην περιοχή, που πλήττεται από φοβερή ξηρασία,...

ΔΙΕΘΝΗ

Με ψηλά τακούνια, πολύχρωμες περούκες και φορέματα, οι drag racers ανέβασαν στροφές για έναν μοναδικό αγώνα στο Κι Γουέστ της Φλόριντα το Σάββατο (20...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση ποσότητας 2,7 τόνων κοκαΐνης την οποία εντόπισαν πάνω σε δυο μικρά πλεούμενα και σε παραλία στις...