Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Δαδιά: Καίγεται για έβδομη μέρα το παρθένο δάσος

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η φωτιά στη Μάνδρα Αττικής, όπου χθές χρειάστηκε να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους οι περιοχές Νέα Ζωή και Νέος Πόντος. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17.05 το απόγευμα της Τρίτης ανατολικά της επαρχιακής οδού Αθηνών – Θηβών και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν άμεσα 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, 5 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα.

Οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή μιας 55χρονης και ενός άνδρα, οι οποίοι φέρεται να επιχείρησαν να κάψουν ξερά χόρτα σε οικοπεδικό χώρο, από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Μαίνεται η φωτιά στη Δαδιά

Για έβδομη ημέρα καίει η φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς, όπου με το πρώτο φως της ημερας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού.

Η φωτιά χαρακτηρίζεται δύσκολη, καθώς είναι έρπουσα, και αναμένεται να καίει για μέρες.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.

«Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα της φωτιάς χθες ήταν καλύτερη, ωστόσο σημειώθηκε σημαντική αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό μέτωπο, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.

«Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα.

Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, 1 ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΕΛΛΑΔΑ

Για μία ακόμη φορά η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» τη νότια και κεντρική Ελλάδα με το ευρωπαϊκό σύστημα Κοπέρνικος να το μετρά ως ένα από...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, από ώρα 8:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ., όλες οι υπηρεσίες που παρέχει θα είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια της δημοσιογράφου Όλγας Κολιάτσου, η οποία έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 22 Μαρτίου, σε...