Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κρασ τεστ για τα νέα τιμολόγια ρεύματος – Αναλυτικός πίνακας

Οπισθεν… ολοταχώς έκαναν οι εταιρίες μετά το πλαφόν στα 5 ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση στα αρχικά αυξημένα πάγια ρεύματος που παρουσίασαν, ανακοινώνοντας τα πλέον αναπροσαρμοσμένα τιμολόγια.

Με το νέο καθεστώς που είναι σε ισχύ από χθες, έχει επιβληθεί παράλληλα πλαφόν στα έσοδα που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, το οποίο επίσης θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με απόφαση της ΡΑΕ. Ειδικότερα, οι τιμές που θα εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για τον Αύγουστο είναι: λιγνιτικές μονάδες 205,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μονάδες Φυσικού Αερίου Συνδυασμένου Κύκλου 422,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου 594,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεγάλα υδροηλεκτρικά 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα και χαρτοφυλάκια ΑΠΕ 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ποια όμως είναι η διαδικασία που θα κληθούν να κάνουν οι πολίτες για να δουν το πάγιο ανάλογα με τον προμηθευτή στον οποίο ανήκουν; Στο διαδικαστικό κομμάτι λοιπόν, οι καταναλωτές για να δουν την τελική χρέωση θα πρέπει να αφαιρέσουν από τα δημοσιευμένα τιμολόγια την επιδότηση ύψους 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιδότηση που ισχύει για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, για το σύνολο της κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να εκτιμήσουν, με βάση το προφίλ της κατανάλωσής τους και το ύψος του παγίου που προσφέρει κάθε εταιρία, το τιμολόγιο που τους συμφέρει περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι στα νέα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής που αρχικά ανακοίνωσαν για το μήνα Αύγουστο, οι προμηθευτές αναθεώρησαν προς τα πάνω το μηνιαίο πάγιο, και μάλιστα κάποιοι με κλιμακωτή αύξηση ανάλογα με την κατανάλωση. Η κλιμακωτή χρέωση παγίων σε κάποιες εταιρίες κυμαινόταν από τα 9,90 ευρώ το μήνα και έφθανε μέχρι τα 29,90 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, η τελική τιμή της κιλοβατώρας με τις επιδοτήσεις θα κυμαίνεται στα 15-17 λεπτά. Η συνολική επιδότηση προσεγγίζει το 1,136 δισ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Από χθες, 1η Αυγούστου, καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Σκοπός είναι να δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.

Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

– ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, 0,486 euro/kwh. Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 euro/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 euro/kwh.

– Protergia: Χρέωση Ενέργειας Ημέρας 0,54913 euro/kwh. Χρέωση Ενέργειας Νύχτας 0,54555 euro/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.

– Ηρων: Για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 euro/kWh, πάγιο 3 ευρώ το μήνα.

– Elpedison: Τιμολόγια από 0,9395 έως 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ το μήνα.

– Nrg: Τιμή ενέργειας 0,499-0,569 euro/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.

– Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 euro/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 -0,591 euro/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.

– Volterra: Χρέωση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: 0,6700 Euro/kWh, Πάγια Χρέωση: 4,5 euro/30 ημερολογιακές ημέρες.

– WATT+VOLT: 0,62 euro/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.

– Zeniθ: Χρέωση ενέργειας 0,55500 euro/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στην πιο πρόσφατη μέχρι τώρα κίνηση στο πλαίσιο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μέση πληρότητα 63,5% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, καταγράφοντας άνοδο 5,9% σε σχέση με το 2023, τονίζει...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αναζήτηση εταιρειών real estate, τεχνικών, νομικών και οικονομικών συμβούλων, και εκτιμητών ακινήτων, βρίσκεται το Υπερταμείο, με προκήρυξη διαγωνισμού ύψους 14 εκατ. ευρώ. Αφορά...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να βάλει μία τάξη στο ύψος των οικοδομών επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Η τροπολογία φιλοδοξεί να...