Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση: Το κόμμα του Ερντογάν χάνει 1 από τους 3 ψηφοφόρους, σε οριακό σημείο εκείνο του Μπαχτσελί

Ο διευθυντής της εταιρείας MAK Research, Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας για τις πολιτικές τάσεις στην Τουρκία, για τον μήνα Ιούλιο. Η έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί αλλά ο Κουλάτ αποκάλυψε τα αποτελέσματα μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Bizim TV.

Κατά τον επί κεφαλής της ΜΑΚ, η Συμμαχία του Έθνους (των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης) συγκεντρώνει το 47,48 % των ερωτηθέντων. Ενώ η Συμμαχία του Λαού (Ερντογάν- Μπαχτσελί) βρίσκεται περίπου στο 35 %.

Ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ τονίζει ότι στις 7 έρευνες που πραγματοποίησε η εταιρεία του το 2022, το ΑΚΡ δεν ξεπέρασε το 30%.

Μάλιστα στην τελευταία έρευνα της ΜΑΚ, το AKΡ έπεσε στο 27%. Ο Κουλάτ επίσης πρόσθεσε ότι μπορεί το ποσοστό του ΑΚΡ να κινείται χαμηλότερα καθώς είναι πιθανόν οι ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού HDP «καμουφλάρονται» μέσα στο AKP. Κατά τον επί κεφαλής της ΜΑΚ στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, το HDP είναι πάντα κάτω από το 10 %. Αυτό, λέει, συνέβαινε στο παρελθόν, ειδικά με τους Κούρδους ψηφοφόροι που ζουν στις πόλεις, οι οποίοι προτιμούσαν να μην αποκαλύπτουν στους δημοσκόπους ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, η να λένε ψέματα ότι θα ψηφίσουν το ΑΚΡ. Ο επί κεφαλής της ΜΑΚ θεωρεί ότι αυτή ομάδα των «υποδυομένων» είναι περίπου 2%. Με άλλα λόγια, ενώ το AKΡ εμφανίζεται με 27% στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, στην πραγματικότητα συγκεντρώνει μόνο το 25 %. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ΡΛΚ (CHP) βρίσκεται επί του παρόντος στη ζώνη του 25%. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 7 μηνών, το ΡΛΚ κινήθηκε μεταξύ του 25,5 και του 26%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, το ΑΚΡ έχει απωλέσει 17% των ψήφων του, ενώ το ΡΛΚ έχει αυξήσει τις ψήφους του κατά 3 -3,5 %. Δηλαδή το ΑΚΡ έχασε έναν στους τρεις ψηφοφόρους του, είπε ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ.

Ο εταίρος του κόμματος του Ερντογάν, το ακροδεξιό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί κυμάνθηκε μεταξύ 6,5 %% και 7,5 % στο 7μηνο του τρέχοντος έτους. Στην τελευταία έρευνα, βρίσκεται στο 6,45 %, δηλαδή γύρω στο 7 %. Χάνει επίσης ψήφους επειδή βρίσκεται σε συμμαχία με ΑΚΡ, επειδή οι πολίτες του MHP βλέπουν τα δυο κόμματα ως συνένοχους για τα σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.

Εάν τελικά ο Κεμάλ Κιλιτντάρογλου, ο αρχηγός του ΡΛΚ θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος ή ένα όνομα που θα καθορίσει ο ίδιος, οι ψήφοι του ΡΛΚ θα αυξηθούν λίγο περισσότερο. Οι ψηφοφόροι κομμάτων με λιγότερο από 1 % των ψήφων γενικά μετακινούνται προς το κόμμα από το οποίο μπορεί να εκλεγεί ο πρόεδρος.

Το πιο σταθερά ανερχόμενο κόμμα είναι το δεξιό Καλό Κόμμα (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ. Βρίσκεται στη ζώνη του 18%, όταν στις 24 Ιουνίου, η ψήφος του ήταν μόνον 10%. Λαμβάνει ως επί το πλείστον ψήφους από το AKΡ και μερικές από το MHΡ

Το φιλοκουρδικό HDP δεν παρουσιάζει απώλεια ψηφοφόρων. Είναι ελαφρώς κάτω από το 10 %% στις δημοσκοπήσεις, αλλά έως και 2% των ψηφοφόρων του HDP μπορεί να υποδύονται ότι θα ψηφίσουν στο κυβερνών κόμμα. Το HDP έχει το υψηλότερο ποσοστό συσπείρωσης, από όλα τα κόμματα.

Το κόμμα DEVA (Αλί Μπαμπατζάν) βρίσκεται στη ζώνη του 3 %, σταθερά εδώ και 7 μήνες. Το κόμμα του Μέλλοντος (Νταβούτογλου) βρίσκεται επίσης στη ζώνη του 2,5-3 %. Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, αν αυτά τα δύο κόμματα ήταν ενωμένα, το ποσοστό ψήφου τους θα ήταν 3 επί 3 ίσον 9 αντί 3+3 ίσον 6. Ωστόσο, έχασαν αυτή την ευκαιρία.

Το Κόμμα της Νίκης έχει ποσοστό ψήφου μεταξύ 1,5 και 1,7. Όταν κατανέμονται οι αναποφάσιστους ανεβαίνει στο 2 %.

Υπάρχει ένα άλλο κόμμα που αξίζει προσοχής, το Κόμμα της Ανεξάρτητης Τουρκίας. Είναι επίσης πάνω από την ζώνη του 1%. Τα υπόλοιπα κόμματα είναι κάτω από 1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Υπηρετώντας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία στη στρατιωτική δομή του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Γαλλίας, ο 34χρονος Σιλβέν Σεβάλ, επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών που βρίσκονται...

ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότεροι από 80.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί Χαϊνάν στη νότια Κίνα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της Covid που ώθησαν τις αρχές να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις και τις σιδηροδρομικές...

ΕΛΛΑΔΑ

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στην αστυνομία του Καναδά η υπόθεση της επεισοδιακής σύλληψης σε προάστιο της Οτάβας μιας διπλωμάτισσας από τη Σενεγάλη. Το Ντακάρ κατήγγειλε μια «ρατσιστική και...

ΕΛΛΑΔΑ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ανεβάζει τη θερμοκρασία και στις θάλασσες. Οι τελευταίες μετρήσεις στη Μεσόγειο προκαλούν έντονη ανησυχία για την επιβίωση τόσο της πανίδας...