Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΗΠΑ-Αποκαλύψεις «βόμβα»: Τo FBI απέσπασε άκρως απόρρητα έγγραφα από την οικία του Τραμπ στη Φλόριντα

Οι πράκτορες του FBI που έκαναν έρευνα στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα αυτήν την εβδομάδα, απέσπασαν 11 σετ διαβαθμισμένων εγγράφων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι έχει βάσιμες ενδείξεις πως ο πρώην πρόεδρος παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας.

Οι αποκαλύψεις-βόμβα έγιναν σε νομικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τέσσερις ημέρες αφότου πράκτορες του FBI πραγματοποίησαν την έρευνα στην κατοικία του Τραμπ βάσει εντάλματος που ενέκρινε ομοσπονδιακός δικαστής.

Σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ δήλωσε ότι τα επίμαχα αρχεία ήταν «όλα αποχαρακτηρισμένα» και πως αποθηκεύτηκαν σε «ασφαλή τοποθεσία».

«Δεν χρειάστηκε να «κατασχέσουν» τίποτα. Θα μπορούσαν να το έχουν όποτε το ήθελαν χωρίς να παίζουν παιχνίδια πολιτικής και να παραβιάζουν το Μαρ-α-Λάγκο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας.

Στην αίτηση του εντάλματος, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε στον αμερικανό δικαστή Μπρους Ράινχαρτ Bruce Reinhart ότι είχε πιθανές αιτίες να πιστεύει ότι ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας, έναν ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την κατοχή ή τη διαβίβαση πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Οι πράκτορες του FBI πήραν περισσότερα από 30 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 κουτιά, ντοσιέ με φωτογραφίες, ένα χειρόγραφο σημείωμα και την εκτελεστική άδεια χάριτος για τον σύμμαχο του Τραμπ και μακροχρόνιο σύμβουλο του Ρότζερ Στόουν, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από το ακίνητο. Στη λίστα περιλαμβάνονταν επίσης πληροφορίες για τον «πρόεδρο της Γαλλίας».

Το «άκρως απόρρητο» είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης, που προορίζεται για τις πιο στενά φυλασσόμενες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας της χώρας. Συνήθως φυλάσσονται σε ειδικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, επειδή η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην εθνική ασφάλεια.

Πολυάριθμοι ομοσπονδιακοί νόμοι απαγορεύουν την κακοδιαχείριση διαβαθμισμένου υλικού, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί κατασκοπείας καθώς και ενός άλλου νόμου που απαγορεύει τη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή υλικού.

Ο Τραμπ αύξησε τις ποινές γι’ αυτό όσο ήταν στην εξουσία, καθιστώντας το κακούργημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τραμπ διέψευσε δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο η έρευνα του FBI στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο έγινε για ενδεχόμενα απόρρητο υλικό που σχετίζεται με πυρηνικά όπλα, γράφοντας στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το «θέμα των πυρηνικών όπλων είναι μια φάρσα».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε σε κατάθεσή του στο δικαστήριο ότι οι δικηγόροι του Τραμπ ανακοίνωσαν πως δεν θα αντιταχθούν να αποσφραγιστεί για το κοινό το ένταλμα έρευνας για την κατοικία του στη Φλόριντα, κάτι που υποδεικνύει ότι η αποσφράγιση θα μπορούσε να γίνει σύντομα.

Πηγή: Ρόιτερς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος χρόνου αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ από τους φορολογούμενους (πολίτες και επιχειρήσεις) που θέλουν να εισπράξουν στο ακέραιο επιστροφή...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν πως εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο. Ειδικότερα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν υποδομές της...

ΔΙΕΘΝΗ

Δραματική έκκληση για την ευρωπαϊκή στήριξη σε θέματα ενέργειας και αντιαεροπορικής άμυνας απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο του...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει το φάσμα των διεθνών κυρώσεων. Έχει μεγάλο παρελθόν και όπως όλα δείχνουν θα έχει και...