Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για νέο κύμα πανδημίας – Τα σενάρια για τις μεταλλάξεις

Κορονοϊός: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση σε κρούσματα και θανάτους από κορονοϊό, οι ειδικοί όμως επιμένουν για το νέο κύμα που αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα κατεγράφησαν 258 θάνατοι, μειωμένοι κατά 27% από τους 314 θανάτους κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Τα κρούσματα περιορίστηκαν στα 73.710 την εβδομάδα, με 10.530 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως.

Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε το ποσοστό επαναλοιμώξεων, το οποίο κινήθηκε για δεύτερη εβδομάδα στο 21%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν στις 279, από 335 την προηγούμενη εβδομάδα, και οι διασωληνωμένοι στους 118 από 120.

Οι θάνατοι που παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα μέχρι τα τέλη Ιουλίου με σχεδόν 50 θανάτους ημερησίως έχουν μειωθεί στους περίπου 36 θανάτους ημερησίως. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, το σύστημα καταγραφής των θανάτων από τον ΕΟΔΥ περιλαμβάνει και περιπτώσεις ασθενών, που ναι μεν είναι θετικοί στον κορονοϊό, αλλά χάνουν τη ζωή τους από άλλα αίτια.

Κορονοϊός: Σύστημα καταγραφής θανάτων

Το σύστημα καταγραφής αναμένεται να αλλάξει, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Πλεύρης, με σαφή διαχωρισμό των θανάτων που προήλθαν από Covid ή από άλλα αίτια.

Στα συνολικά στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4.654.737 κρούσματα και 32.028 θάνατοι, με το 95,9% αυτών να αφορά ασθενείς με υποκείμενο νόσημα ή ηλικίας 70 ετών και άνω. Το 51,9% των κρουσμάτων είναι γυναίκες, τα 38 έτη είναι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων, όμως τα 80 έτη είναι η διάμεση ηλικία των θανόντων.

Στην άποψη για αποκλιμάκωση του Covid συνηγορούν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, με την Αττική να είναι η μόνη περιοχή που εμφανίζει αύξηση 27%, η οποία κρίνεται οριακή. Η Πάτρα, που τις προηγούμενες εβδομάδες κατέγραφε ρεκόρ αυξήσεων, εμφάνισε μείωση κατά 72% και ο Βόλος κατά 57%.

Στην επαρχία

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ κ. Νίκο Θωμαΐδη, αν και στα αστικά κέντρα παρατηρείται σταθεροποίηση ή μικρή ύφεση, η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία.

Οπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής: «Εχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε. Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεγάλη διάδοση. Aυτό συνέβη και στην Ομικρον».

Οσο για το νέο κύμα, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι το επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο «λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αυξημένης κινητικότητας». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Ομικρον 5 στην κυκλοφορία ενώ το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή και να έχουμε ένα νέο κύμα μολύνσεων», ένα σενάριο που βέβαια χαρακτήρισε ως απίθανο.

«Κένταυρος»

Νωρίτερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας εάν εμφανιστεί η παραλλαγή «Κένταυρος» του κορονοϊού. Και σε αυτή την περίπτωση, ο καθηγητής τοποθέτησε χρονικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο στα τέλη Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη «Κένταυρος» είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Ομικρον 4-5.

Για τις επόμενες εβδομάδες, πάντως, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και προέβλεψε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου τα κρούσματα μπορεί να περιοριστούν ακόμα και στις 6.000 ημερησίως. Τέλος, για τα σχολεία εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με τον περιορισμό των μέτρων και πιθανή μη υποχρεωτική χρήση μάσκας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει τη χρήση μάσκας μέσα στις αίθουσες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα λόγω των εκδηλώσεων για την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο...

ΕΛΛΑΔΑ

Από τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Στην Υπογραφή απόφασης για 6μηνη...

ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμη μία ημέρα που οι περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στα νότια, δείχνουν απόκοσμες από την αφρικανική σκόνη. Το ξημέρωμα της Τετάρτης 24...

ΕΛΛΑΔΑ

Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα το πρωί της Τρίτης 23/4, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα...