Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακή κρίση: Τι συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα της πόλης

Δύσκολος χειμώνας προμηνύεται για την Ευρώπη αυτός που έρχεται, λόγω ενεργειακής κρίσης. Κρύα μπάνια, μείωση των θερμοστατών στα γραφεία, χαμηλωμένα ή σβηστά φώτα σε δρόμους, μνημεία, δημόσιους χώρους, συσκότιση στους δρόμους είναι από τα μέτρα που θα επιστρατευτούν προκειμένου να αποφευχθούν παγωμένα σπίτια και διακοπές ρεύματος.

Με την Ρωσία να μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, πάροχοι ενέργειας αλλά και κυβερνήσεις προτρέπουν πολίτες και επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και να εφαρμόσουν σχέδια για να… βγει ο χειμώνας.

Χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο αρχίζουν ήδη να εφαρμόσουν περικοπές στον δημόσιο φωτισμό. Τα φώτα ανάβουν λίγο πιο αργά το βράδυ ή σβήνουν λίγο πιο νωρίς το πρωί, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν ανάβουν και καθόλου.

Για τα θέματα της ενεργειακής κρίσης αλλά και του μοντέλου «σκοτεινοί δρόμοι» μιλούν στο ertnews.gr ο κ. Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής στο Δίκαιο της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας είναι και ζητήματα Παιδείας. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους πεπερασμένους πόρους μας όχι μόνο επειδή υπάρχει ενεργειακή κρίση αλλά επειδή χρειάζεται να σεβόμαστε το περιβάλλον μας και να το προστατεύουμε. Από την άλλη τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας δεν μπορούν από την μία μέρα στην άλλη, έτσι όπως έχουμε δομήσει τον καταναλωτικό πολιτισμό μας, να θεραπευτούν. Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι η εκπαίδευση, η παιδεία και μία μακροπρόθεσμη βάση. Βραχυπρόθεσμα προφανώς τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την εξάρτηση από τους ενεργειακούς εισαγόμενους πόρους. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από την χώρα, τις ανάγκες της και πόσο ευάλωτη και εξαρτημένη είναι από τους εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους» λέει στο ertnews.gr ο καθηγητής στο Δίκαιο της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νίκος Φαραντούρης.

Και συνεχίζει: «Νομίζω ότι η ΕΕ ξύπνησε αργά από τον λήθαργό της δεδομένου ότι έκανε τα πάντα για να δεσμεύσει τη ενεργειακή πολιτική και την οικονομία στα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα χωρίς να λάβει υπόψη της ότι είναι σημαντικότερο να διαφοροποιηθεί το ενεργειακό μείγμα και λιγότερο η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Στη χώρα μας εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση αυτή τη στιγμή για να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, διότι ήδη, όχι από βούληση αλλά από ανάγκη μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού προχωράει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας».

Όσο για τα σβηστά φώτα στους δρόμους και της Ελλάδας η απάντησή του περιορίζεται σε μία φράση: «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα».

Και διευκρινίζει: «Η χώρα μας μπορεί να συνεχίσει να έχει αδιατάρακτη ροή ενέργειας αν το επιθυμεί δεδομένου ότι οι ροές από τον αγωγό Turk Stream συνεχίζονται κανονικά. Δεν έχουμε τα προβλήματα της Γερμανίας και άλλων χωρών που προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream. Η χώρα μας αποφάσισε εδώ και κάποιους μήνες να περιορίσει οικειοθελώς την ροή φυσικού αερίου και να στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Μάλιστα το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι ακριβότερο από το αέριο αγωγού. Η χώρα μας πρέπει να σταθεί στο τι θέλει, πώς το θέλει και με ποιον ορίζοντα. Η ενεργειακή πολιτική δεν γίνεται ούτε με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη ούτε σε βραχυχρόνια βάση τριετίας, αλλά με μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό τουλάχιστον τριακονταετίας» καταλήγει.

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Επικίνδυνο να σβήσουν τα φώτα οι δήμοι

Την επικινδυνότητα του να σβήσουν τα φώτα στους δρόμους αλλά και την ανάγκη μακροπρόθεσμων μέτρων, τόνισε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Έχει βγει μία οδηγία από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος, εδώ και περίπου ένα δίμηνο, που λέει “βοηθήστε να κατεβάσουμε 10% την κατανάλωση“, με τα κλιματιστικά στους 27 βαθμούς, με περιορισμό του οδοφωτισμού όπου αυτό είναι εφικτό, και με το να ορίσουμε έναν υπεύθυνο σε κάθε δήμο ο οποίος θα ελέγχει την τήρηση των παραπάνω. Κάναμε μία κουβέντα με το υπουργείο εξηγήσαμε, κυρίως στο Οικονομικών, ότι κάποια από αυτά που λέτε γίνονται, κάποια όχι. Τον διακοσμητικό φωτισμό μπορούμε να τον μειώσουμε δηλαδή να μειώσουμε τις ώρες λειτουργίας κτιρίων, μνημείων κλπ αλλά στον οδοφωτισμό δεν είναι εύκολο να σβήνουν τα φώτα. Ακόμα και το 10%, δηλαδή η 1 στις 10 λάμπες δεν είναι τόσο εφικτό να γίνει. Για παράδειγμα στο δήμο Τρικάλων, δεν είναι εύκολο να σβήσω τις 2.500 από τις 25.000 λάμπες των Τρικάλων. Κάποιοι δήμοι, όχι όλοι, λέμε “ναι” στο να βοηθήσουμε και να περιορίσουμε την χρήση κλιματισμού και τον διακοσμητικό φωτισμό, αλλά στον οδοφωτισμό δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, εγκληματικότητα και ατυχήματα. Κι αν εφαρμοστεί θα πρέπει να υπάρξει και μία τροπολογία που θα λέει ότι δεν έχουν ευθύνη οι δήμοι. Ο περιφερειακός Τρικάλων έχει 500 λάμπες, αν σβήσω τις 50 στο πλαίσιο του 10% και γίνει ένα τροχαίο, θα τρέχουν τον δήμαρχο;»

Ο κ. Παπαστεργίου συνεχίζει λέγοντας: «Το 10% στον διακοσμητικό φωτισμό δεν θα είναι τίποτα, περισσότερο γίνεται για λόγους συμβολισμού, κι όχι εξοικονόμησης. Ελάχιστη επιβάρυνση δημιουργεί στο γενικότερο κόστος. Δεν ξέρω αν γίνεται μόνο για οικονομικούς λόγους ή για λόγους επάρκειας ενέργειας στο μέλλον. Στην Ευρώπη δεν ανησυχούν για το οικονομικό αλλά για την επάρκεια. Πήγα στη Γερμανία τον Αύγουστο, βγήκα στις 12 το βράδυ από μία εκδήλωση και ήταν απόλυτο σκοτάδι, στην κεντρική πλατεία».

«Θεωρώ επικίνδυνο να σβήσουν τα φώτα οι δήμοι και δεν θα το κάνουν αν δεν βγει νομοθεσία που θα το επέτρεπε και θα μας κάλυπτε».

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου εστιάζει στην ανάγκη μακροπρόθεσμων μέτρων. Όπως λέει έχει ήδη προτείνει τα παρακάτω:

1. Εξοικονόμηση
2. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
3. Αποθήκευση

«Μη σταθούμε μόνο στο να ζητήσουμε κάποια χρήματα για να βγάλουμε την χρονιά. Για παράδειγμα τα κολυμβητήριά μας έχουν τεράστιες καταναλώσεις. Ή θα τα κλείσουμε τελείως ή θα πρέπει να βοηθηθούμε για να τα κρατήσουμε ανοιχτά. Μην σταθούμε λοιπόν στο τι θα κάνουμε τώρα με τις καταναλώσεις και το καλοκαίρι τα ξεχάσουμε όλα. Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις για όλα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με κεντρικό επιχείρημα ότι η ηγεσία του κόμματος Σπαρτιάτες «ασκείται από τον καταδικασθέντα για την ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Ηλία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Φεβρουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι νεοπροσληφθέντες εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν ως προσωρινοί αναπληρωτές για το διδακτικό έτος 2023-2024, προκειμένου αυτοί να μεταβούν στην...

ΔΙΕΘΝΗ

Από την επόμενη εβδομάδα, οι πλατφόρμες ψυχαγωγίας ενηλίκων Pornhub, Stripchat και Xvideos θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις πιο αυστηρές υποχρεώσεις βάσει του Νόμου...