Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο: Πιο ξεκάθαρη εικόνα στο «Ζευς» μετά τη γεώτρηση

Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ αξιολογεί ως βιώσιμα από μόνα τους τα κοιτάσματα των 2,5 δις κυβικών ποδιών φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στο κοίτασμα Κρόνος-1. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη.

Η ΕΝΙ αξιολογεί ως βιώσιμα από μόνα τους τα κοιτάσματα των 2,5 δις κυβικών ποδιών φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στο κοίτασμα Κρόνο-1. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, η οποία μίλησε στο Σίγμα.

Όπως πρόσθεσε η κ. Πηλείδου, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε μετά την γεώτρηση στο κοίτασμα Ζεύς. Αν οι ποσότητες αυξάνονται μας προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για τροφοδοσία της Κύπρου, αλλά και εφοδιασμό της Ε.Ε. Ανοίγονται προοπτικές όχι μόνο για μεταφορά Φ.Α προς την Αίγυπτο αλλά και για μια πλωτή μονάδα υγροποίησης που θα μας δίνει την ευελιξία όχι μόνο να διοχετεύουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο και να έχουμε πιο φτηνές τιμές μέχρι το 2050 αλλά και να κάνουμε μια πιο ουσιαστική συμφωνία για εφοδιασμό της Ε.Ε, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τον EastMεd, η Νατάσα Πηλείδου είπε πως η Κυβέρνηση έδωσε στήριξη για την επόμενη φάση του project προκειμένου να παραμείνει ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε Ωστόσο θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.

Κάθε φορά που δεσμεύεται μια ποσότητα αερίου σε άλλες υποδομές είτε με αγωγό προς Αίγυπτο, είτε πλωτή μονάδα υγροποίησης, είτε άλλη εναλλακτική λιγοστεύουν οι διαθέσιμες ποσότητες για East med. «Ως κράτος εμείς από μόνοι μας εμείς δεν έχουμε αρκετές ποσότητες για να είναι βιώσιμος ο EastMed επομένως θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση από το Ισραήλ με αρκετές ποσότητες ούτως ώστε να υλοποιηθεί, τόνισε.

Ερωτηθείσα για τα λεγόμενα υπερκέρδη των παραγωγών ΑΠΕ, η υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το υπουργείο οικονομικών εξετάζει μία προς μία τις περιπτώσεις που αφορούν στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αν χρειαστεί θα λάβει τα αναγκαία μέτρα. Η υπουργός Ενέργειας σημείωσε μάλιστα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καθαρότερη εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα μέσα στο Σεπτέμβρη, αφού θα έχει εξετάσει τις φορολογικές καταστάσεις και όλες τις πηγές εσόδων των συγκεκριμένων εταιρειών που έχει στη διάθεση του, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με τις απαραίτητες ενέργειες.

Όσον αφορά στο θέμα των φωτοβολταϊκών και του μεγάλου ενδιαφέροντος που καταγράφεται από τους πολίτες, η υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια το ποσό των χορηγιών ήταν σχετικά μικρό, ενώ και η τεχνολογία δεν ήταν ιδιαίτερα υποβοηθητική ώστε να τοποθετήσει κάποιος φωτοβολταϊκά. Πλέον το σκηνικό έχει αλλάξει αφού και η τεχνολογία βοηθά και οι χορηγίες έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι μέχρι το 2020 δίνονταν περίπου 7-8 εκατ. το χρόνο από το ταμείο ΑΠΕ-ΕΞΕ. Πέρσι δώσαμε πάνω από 50 εκατ. και φέτος έχουμε υπερβεί ήδη τα 100 εκατ., ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της Google για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region...

ΕΛΛΑΔΑ

Τράπεζες: Ολοένα και περισσότερα τραπεζικά υποκαταστήματα, με λιγότερα ταμεία από αυτά που είχαμε συνηθίσει ακόμη και μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Περισσότερα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα...

ΕΛΛΑΔΑ

Προκειμένου να καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και διοριστέων/προσληπτέων της Προκήρυξης 3Κ/2022 του ΑΣΕΠ (Φ.Ε.Κ. 37/τ. Α.Σ.Ε.Π./28.06.2022), για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας διακοσίων ογδόντα τριών (283)...

ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η κλήρωση της φορολοταρίας αποδείξεων για τον μήνα Αύγουστο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σημειώνεται πως τα ποσά που μοιράζονται από τη...