Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Solar Cinema Greece: Έρχεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος

Σε μία εποχή που η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και την εξοικονόμηση ενέργειας εν γένει, έχει γίνει επιτακτική ανάγκη, οι καλλιτεχνικές κοινότητες δεν θα μπορούσαν να απέχουν από αυτή την προσπάθεια.

Το Solar Cinema Greece, έχει ως αποστολή να διευρύνει  την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει αρχικά τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας -με απόλυτη αυτάρκεια- ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες, και σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο βασικός εξοπλισμός των ηλιακών κινητών κινηματογράφων είναι: Ηλιακοί συλλέκτες, αυτοκινούμενο βαν, βίντεο-προτζέκτορας και γιγαντοοθόνη.

Στο πλαίσιο των διαρκών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τα εγκαίνια του πρώτου Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου στην Ελλάδα, θα γίνουν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στον Κεντρικό Λιμένα Καλαμάτας, με την προβολή της ταινίας Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Η προβολή θα σημάνει παράλληλα την έναρξη μιας σειράς προβολών σε πόλεις της Πελοποννήσου, που θα ολοκληρωθούν την 1η Οκτωβρίου.

Το Solar Cinema Greece αποτελεί μια μεγάλη παράλληλη δραστηριότητα του Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Ήδη από το 2020, ο οργανισμός έχει γίνει επίσημα αποκλειστικό μέλος του Solar World Cinema, ενός διεθνούς δικτύου ηλιακών κινητών κινηματογράφων.

Η υλοποίηση του προγράμματος Solar Cinema στην Ελλάδα, γίνεται σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart RUE, και το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, η ομάδα έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη και αυτή την περίοδο εγκαθιστά το απαιτούμενο φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ θα αναλάβει και την τεχνική εκπαίδευση των συνεργατών του Φεστιβάλ, ώστε ο ηλιακός κινηματογράφος να εμφανιστεί στις πλατείες των πόλεων και των χωριών μας!

Πολύτιμος υποστηρικτής  στην προσπάθεια υλοποίησης του πρωτοποριακού αυτού πρότζεκτ στάθηκε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αρμόδιος για την ανάπτυξη και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

SOLAR CINEMA GREECE – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – 8:30 μ.μ.Εγκαίνια του Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου.Προβολή της  ταινίας  «DIGGER» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και τον Κινηματογράφο Μικρόκοσμος.

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΠΛΑΤΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ  – ΚΑΛΑΜΑΤΑ – 8:30 μ.μ.Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΤΕ – ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ» του Πλούταρχου Καϊτατζή  (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ –ΠΛΑΤΕΙΑ – 8:30 μ.μ.Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ» της Κλεώνης Φλέσσα, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Μάνης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΠΛΑΤΕΙΑ ΦΡΑΓΚΟΛΙΜΝΑΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ – 8:30 μ.μ.Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ  1915» του Μπαρέντ Μαρονιάν, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΙΚΩΝ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ – 8:30 μ.μ.Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗ Σ’ ΑΓΑΠΩ – ΤΟ ΣΜΥΡΝΕΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ»  του Γιώργου Ζέρβα (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΤΡΙΠΟΛΗ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ – 8:30 μ.μ.Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗ Σ’ ΑΓΑΠΩ – ΤΟ ΣΜΥΡΝΕΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ»  του Γιώργου Ζέρβα (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή), σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΠΑΝΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ –  ΚΑΛΑΜΑΤΑ – 8:30 μ.μ.  Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΥΣΕ» του Αλέξανδρου Παπαηλιού (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΓΥΘΕΙΟ  – ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ – 8:30 μ.μ.  Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΤΕ» του Πλούταρχου Καϊτατζή  (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή), σε συνεργασία με τον Δήμο Γυθείου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ- ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – 8:30 μ.μ.  Προβολή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τον Δήμο Ευρωστίνης – Ξυλοκάστρου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   ΣΠΑΡΤΗ –ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ – 8:30 μ.μ.  Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗ Σ’ ΑΓΑΠΩ – ΤΟ ΣΜΥΡΝΕΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» του Γιώργου Ζέρβα (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ- ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟ – 8:30 μ.μ.  Προβολή της ταινίας «Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΩΡΑ ΝΤΟΥΡΑΝΤ» του Δημήτρη Μπαβέλλα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΠΛΑΤΕΙΑ ΟΘΩΝΟΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ – 8:30 μ.μ.  Προβολή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Θέση για τα κυρίαρχα ζητήματα της περιόδου, πήρε η Ιερά Σύνοδος της Ι­ε­ραρ­χίας της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος, στην τελευταία συνεδρίασή της την Παρασκευή 7/10-2022....

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΕΛΛΑΔΑ

Στα Κύθηρα συνελήφθη φερόμενος ως διακινητής ένας Σύρος, μερικές ημέρες μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε στο νησί, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Οι αρχές προχώρησαν...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται με εντάσεις η δίκη της Χρυσής Αυγής όπου δικάζονται σε δεύτερο βαθμό τα μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Συναισθηματικά φορτισμένη η Μάγδα Φύσσα,...