Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης: Αρκούν 375 δισ. ευρώ για να ζεσταθούμε;

Μέτρα στήριξης ύψους 375 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον θα λάβουν φέτος τον χειμώνα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά από τις κυβερνήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, όμως υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και αυτές οι τεράστιες δαπάνες να μην φέρουν αρκετή ανακούφιση.

Οι διάφορες λύσεις που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της προμήθειας μπορεί να καταλήξουν να είναι μόνο προσωρινές, καθώς οι τιμές χονδρικής πρόκειται να παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο, η μέση τιμή που προσφέρθηκε στους καταναλωτές στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν 67% υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο για την ηλεκτρική ενέργεια και 114% υψηλότερη για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων VaasaETT.

«Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη χονδρική τιμή, το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μοιράσετε χρήματα», δήλωσε ο Φίλιπ Λιούις, διευθύνων σύμβουλος της VaasaETT με έδρα τη Φινλανδία. «Το μόνο πράγμα που μπορούν πραγματικά να κάνουν οι καταναλωτές είναι να εξοικονομήσουν ενέργεια».

Ο χειμώνας του 2022 θα είναι ζοφερός για όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ήδη το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, πρόκειται να δει τους λογαριασμούς να αυξάνονται κατά περίπου 178%. Τριψήφιες αυξήσεις σημειώνει επίσης η Ολλανδία, με τα υψηλότερα τιμολόγια φυσικού αερίου.

Τιμολόγια ενέργειας στην Ευρώπη
Η μέση τιμή για τα νοικοκυριά έχει εκτιναχθεί στα ύψη τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και το φυσικό αέριο

Ο συνολικός λογαριασμός για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσεγγίζει τα 379 δισ.ευρώ, με βάση τις ανακοινώσεις και στοιχεία από το think tank Bruegel. Aναμένεται δε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εάν οι φόροι στα υπερκέρδη των εταιρειών κοινής ωφελείας φέρουν έσοδα στις κυβερνήσεις.

Μεγάλη Βρετανία
Τα περισσότερα νοικοκυριά θα δουν τις τιμές να τριπλασιάζονται από πέρυσι τον χειμώνα. Η κυβέρνηση καταβάλει 400 στερλίνες (461 δολάρια) ανά νοικοκυριό για τους λογαριασμούς ενέργειας και υπόσχεται περισσότερη βοήθεια στους ασθενέστερους.

Γερμανία
Τα νοικοκυριά είδαν τους λογαριασμούς τους τον Αύγουστο να αυξάνονται κατά μέσο όρο 185% συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Check24. Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής προσφέρει μέτρα στήριξης ύψους 95 δισ.ευρώ.

Γαλλία
Η κυβέρνηση παγώνει και επιβάλει πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, που πρωτίστως χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό και όχι φυσικό αέριο για θέρμανση.

Τιμολόγια ανά πόλη

Οι κάτοικοι του Λονδίνου υφίστανται το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το Άμστερνταμ έχει την υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου.Ιταλία
Το μέσο νοικοκυριό έχει υποστεί αύξηση 91% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και 71% στις τιμές φυσικού αερίου στη διάρκεια του έτους που έληξε στα τέλη Οκτωβρίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ολλανδία
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ύψους 16 δισ.ευρώ για την ελάφρυνση των πολιτών. Δεν υπάρχει όριο στα τιμολόγια ενέργειας για τα νοικοκυριά, περίπου το 90% των καταναλωτών έχει διαφορετικού τύπου συμβόλαια, ενώ οι εταιρείες κοινής ωφελείας είναι ιδιωτικές.

Σουηδία

Ο μεγαλύτερος εξαγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στον νότο, όπου γίνεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα δεν ωφελεί αρκετά άτομα.

Δανία
Δεν υπάρχει πλαφόν, αλλά οι δημοτικές αρχές τείνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των παρόχων ή έχουν πλειοψηφικά μερίδια. Ένα νοικοκυριό θα πληρώσει για φυσικό αέριο για θέρμανση περί τα 5.075 δολάρια τον φετινό χειμώνα, 70% περισσότερα από πέρυσι, σύμφωνα με την Danske Bank.

Iσπανία και Πορτογαλία
Η μεγάλη παρέμβαση στην αγορά χονδρικής στις δύο χώρες συνέβαλε στη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της επιβολής πλαφόν στο κόστος φυσικού αερίου. Συνεπώς, οι τιμές που χρεώνουν οι προμηθευτές, οι οποίοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχουν παραμείνουν σχετικά στάσιμες σε σύγκριση με πέρυσι, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται στο 1% έως 2% στην Πορτογαλία.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε χθες Δευτέρα πακέτο μέτρων εκτιμώμενου κόστους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ,για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Προβλέπεται επίσης μείωση των φόρων στη ενέργεια.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τόνισε σε συνέντευξη Τύπου πως θα δοθεί άμεση βοήθεια στις οικογένειες και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους.

Ελλάδα
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει δαπανήσει ποσό αντίστοιχο με το 3,7% του ΑΕΠ της για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη αναλογία από κάθε άλλη χώρα στην Ε.Ε., σύμφωνα με το Bruegel.

Ιρλανδία

Η κρατική Electric Ireland αύξησε τις τιμές σε ένα έτος σε μία χώρα όπου δεν υπάρχει κανένα πλαφόν στα τιμολόγια των καταναλωτών. Η Ιρλανδία εξαιρείται από τους στόχους της Ε.Ε. για την κατανάλωση, επειδή προμηθεύεται τα τρία-τέταρτα του φυσικού αερίου της από τη Βρετανία, όμως και πάλι η χώρα ενθαρρύνει τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση.

Αυστρία
Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ανακούφιση των καταναλωτών αντί να παρεμβαίνει στις αγορές. Έδωσε vouchers που ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ τον Ιούνιο και παρέχει ακόμη ένα «μπόνους για το κλίμα» 500 ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Τα νοικοκυριά και οι εταιρείες θα λάβουν τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και το 2023 σε επιδόματα, με πρόσθετη βοήθεια 22 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2026 με τη μορφή χαμηλότερων φόρων.

Η κυβέρνηση θα περιορίσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά έως και το 80% της μέσης κατανάλωσης του 2021.

Η κρατική Verbund AG πιέζει για να αποσυνδέσει τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από την αγορά φυσικού αερίου.

Δημοκρατία της Τσεχίας
Δεν υπάρχει ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοί αυξήθηκαν έως και 650% από πέρυσι.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλει φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς και να παγώσει την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας, της CEZ AS, της οποίας ήδη κατέχει τα τρία τέταρτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Υπογραμμίζω για μία ακόμα φορά ότι το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές βαίνει προς ολοκλήρωση και δεν υπάρχει καμιά απολύτως...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείδωσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα όπως αποκάλυψε ο ίδιος και το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαΐουμε την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου θα πιστωθεί, με τη 15η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 1.141 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό...