Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Θ. Κοντογεώργης : Σχέδιο πανδημίας και για την ενεργειακή κρίση (audio)

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτό που εφάρμοσε για την πανδημία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Πατάμε εκεί, γιατί πρόκειται για μια εξωγενή κρίση, χρειάζεται μια κοινωνική υποστήριξη και χρειάζεται να προστατεύσουμε από τη συντριβή νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για αυτό έχουμε προχωρήσει στο πρόγραμμα επιδότησης λογαριασμών, με την επιστροφή των υπερκερδών των επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχύσουμε πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών για να μην επηρεαστεί ο στόχος για το έλλειμμα και την επενδυτική βαθμίδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να μην συνθλιβούν από το βάρος της ενεργειακής κρίσης. Γιατί προφανώς, όταν έχουμε καταστάσεις κοινωνικής αποσύνθεσης, υπονομεύονται οι δημοκρατικές λειτουργίες της κάθε κοινωνίας» τόνισε. Επομένως, όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και με την πανδημία όπου «ενισχύσαμε με έναν επαρκή σε μεγάλο βαθμό τρόπο, την οικονομία τις επιχειρήσεις και την εργασία».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια και την αποκλιμάκωση των τιμών, σημείωσε ότι χρειάζεται εκ μέρους της ΕΕ μια ολιστική αντιμετώπιση κάτι που δεν έγινε, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις σε αρκετά ζητήματα. «Αλλά νομίζω ότι αχνοφαίνονται οι αδρές γραμμές» του ευρωπαϊκού σχεδίου, που είναι «στην κατεύθυνση των στόχων που είχε θέσει και η ελληνική πλευρά, και ειδικά ο πρωθυπουργός με την επιστολή που είχε στείλει στην πρόεδρο της Κομισιόν».

«Τρεις νομίζω πρέπει να είναι οι βασικές κατευθύνσεις. Στοχευμένες παρεμβάσεις στις αγορές προκειμένου να μην έχουμε αυτή τη συχνή εναλλαγή στις συναλλαγές και να περιοριστούν οι στρεβλώσεις που επηρεάζουν τις τιμές. Να εξασφαλιστεί η θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και της χώρας μας, χωρίς όμως να υπονομεύονται οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση. Και να υπάρχει μια ανακύκλωση των υπερκερδών- ήδη η Γερμανία και άλλες χώρες προσχωρούν στο ελληνικό μοντέλο- για τη στήριξη των καταναλωτών, ώστε να περιορίζεται και ο αντίκτυπος που υπάρχει στους κρατικούς προϋπολογισμούς», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα για να στραφούν οι πολίτες εκ νέου στο πετρέλαιο, δήλωσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά το φυσικό αέριο με τις συνεχείς διακυμάνσεις στις τιμές και τις μεγάλες επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς. «Κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται το φυσικό αέριο, έχουμε μια μείωση στο ΑΕΠ περίπου 700 εκατομμύρια. Συνολικά από πέρυσι τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, αυτή η κρίση μας έχει στοιχίσει περίπου 4-5 δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ», υπογράμμισε.

Όπως είπε, για το πετρέλαιο, «προφανώς αναζητούμε και μεθόδους και θα υπάρξει και μια ευρύτερη συζήτηση για την αποκατάσταση της χρήσης του φυσικού αερίου, αλλά και βέβαια για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα που έρχεται».  Θα πρέπει να αναζητήσουμε ευρύτερους τρόπους που αφορούν και τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου – βιομηχανία, ηλεκτροπαραγωγή – και για τα νοικοκυριά, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες που έρχονται, χωρίς να υπάρχει ένα μεγάλο βάρος λόγω των ανατιμήσεων. Αν θα είναι αυτό υπό τη μορφή κινήτρων ή κάτι άλλο, δεν μπορώ να σας το πω, θα είναι στο πλαίσιο παρεμβάσεων που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα. Σταδιακά επιτυγχάνουμε το στόχο της μείωσης της εξάρτησης μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Μία ένορκος στην ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της αφού δήλωσε ότι αισθάνεται φόβο καθώς δημοσιοποιήθηκαν ορισμένα στοιχεία της ταυτότητάς...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κόσοβο, Jeff Hovenier, δήλωσε ότι οι πρόσφατες περιπτώσεις δολοφονιών και αυτές της ενδοοικογενειακής βίας δείχνουν την ανάγκη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Υπογραμμίζω για μία ακόμα φορά ότι το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές βαίνει προς ολοκλήρωση και δεν υπάρχει καμιά απολύτως...

ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου έχει επαναφέρει το σημείο εστίασης στις ικανότητες της αεροπορικής άμυνας καθώς οι Ισραηλινοί...