Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μακρά Covid και αυτοκτονίες: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια επικείμενη κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο Σκοτ Τέιλορ δεν ανάρρωσε ποτέ από την Covid -19. Ο 56χρονος, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό την άνοιξη του 2020, δεν είχε ακόμη αναρρώσει περίπου 18 μήνες αργότερα, όταν αυτοκτόνησε στο σπίτι του κοντά στο Ντάλας, έχοντας χάσει την υγεία, τη μνήμη και τα χρήματά του.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Κανείς δεν θέλει να αφιερώσει χρόνο για να ακούσει», έγραψε ο Τέιλορ στο τελευταίο του μήνυμα προς έναν φίλο του, εκφράζοντας την απελπισία εκατομμυρίων πασχόντων από μακρά Covid, μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να διαρκέσει μήνες και χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη.

«Δυσκολεύομαι να βάλω πλυντήριο χωρίς να νιώσω πλήρη εξάντληση, κόπωση και πόνο σε όλη τη σπονδυλική μου στήλη. Νιώθω ζαλάδα, ναυτία, έχω διάρροια και τάση για εμετό. Λέω πράγματα και δεν έχω ιδέα τι λέω», πρόσθεσε ο Τέιλορ.

Η μακρά Covid είναι ένα πολύπλοκο σύνδρομο που συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς έχει συνδεθεί με πάνω από 200 συμπτώματα – ορισμένα από τα οποία μπορεί να μοιάζουν με άλλες ασθένειες- από εξάντληση και γνωστική εξασθένιση έως πόνο, πυρετό και έκτακτες συσφίξεις στην καρδιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα των αυτοκτονιών μεταξύ των πασχόντων. Αρκετοί επιστήμονες οργανισμών όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, μελετούν την πιθανή συσχέτιση μετά από στοιχεία για αυξημένα κρούσματα κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων μεταξύ των ατόμων με μακρά Covid, καθώς και έναν αυξανόμενο αριθμό θανάτων.

«Είμαι βέβαιος ότι η μακρά Covid συνδέεται με αυτοκτονικές σκέψεις, απόπειρες αυτοκτονίας και κίνδυνο θανάτου από αυτοχειρία. Απλώς δεν έχουμε επιδημιολογικά δεδομένα», δήλωσε στο Reuters, ο Λίο Σερ, ψυχίατρος στο Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη, ο οποίος μελετά τις διαταραχές της διάθεσης και την αυτοκτονική συμπεριφορά.

Μήπως ο κίνδυνος αυτοκτονίας αυξάνεται μεταξύ των ασθενών επειδή ο ιός αλλάζει τη βιολογία του εγκεφάλου τους; Ή μήπως η απώλεια της ικανότητάς τους να λειτουργούν όπως πριν τη νόσηση τους ωθεί στο χείλος του γκρεμού, όπως μπορεί να συμβεί και με άλλες μακροχρόνιες παθήσεις; Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ερωτήματα που θα προσπαθήσουν να απαντήσουν οι ερευνητές.

Ο Σερ δήλωσε ότι ο σωματικός πόνος είναι γενικά ένας πολύ καλός δείκτης πρόγνωσης της αυτοκτονίας, όπως και η φλεγμονή στον εγκέφαλο, την οποία αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει με τη μακρά Covid.

«Θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας», πρόσθεσε.

Μια ανάλυση που πραγματοποίησε η εταιρεία δεδομένων υγείας Truveta με έδρα το Σιάτλ για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, έδειξε ότι οι ασθενείς με μακρά Covid είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να λάβουν για πρώτη φορά συνταγή για αντικαταθλιπτικά εντός 90 ημερών από την αρχική διάγνωση, σε σύγκριση με τα άτομα που διαγνώστηκαν με απλή Covid.

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 20 μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1,3 εκατομμυρίων ενηλίκων που διαγνώστηκαν με κορονοϊό και 19.000 που διαγνώστηκαν με μακρά Covid το διάστημα Μάιος 2020 – Ιούλιος 2022.

«Δεν γνωρίζουμε την έκταση των επιπτώσεων»

Ενώ πολλοί ασθενείς με μακρά Covid αναρρώνουν με την πάροδο του χρόνου, περίπου το 15% εξακολουθεί να εμφανίζει συμπτώματα μετά από 12 μήνες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Οι επιπτώσεις της μακράς Covid που ενδεχομένως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχικής ασθένειας και αυτοκτονίας είναι σοβαρές- μόνο στην Αμερική, η πάθηση πλήττει έως και 23 εκατομμύρια ανθρώπους, εκτίμησε τον Μάρτιο το Γραφείο Λογοδοσίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Περίπου 4,5 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη δουλειά τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2,4% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, δήλωσε στο Κογκρέσο τον Ιούλιο η ειδικός σε θέματα απασχόλησης Κέιτι Μπαχ του Ινστιτούτου Brookings.

Σύμφωνα με το IHME, σχεδόν 150 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμάται ότι εκδήλωσαν μακρά Covid κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πανδημίας.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών με μακρά Covid δηλώνουν ότι στερεύουν από ελπίδα και χρήματα, αναφέρει το Reuters το οποίο συνομίλησε με αρκετές δεκάδες ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Για τον Τέιλορ, ο οποίος έχασε τη δουλειά του το καλοκαίρι του 2020, το τελικό χτύπημα ήρθε όταν έληξε η ασφαλιστική του κάλυψη και η αίτησή του για επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης απορρίφθηκε, δήλωσε η οικογένειά του.

Η Χάιντι Φέρερ, μια 50χρονη σεναριογράφος τηλεοπτικών εκπομπών με καταγωγή από το Κάνσας, αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2021 για να απαλλαχθεί από το τρέμουλο και τον αφόρητο πόνο που δεν την άφηναν να περπατήσει ή να κοιμηθεί μετά τη νόσηση με κορονοϊό περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο σύζυγός της Νικ Γκούτε. Ο Γκούτε ανέφερε επίσης ότι μέχρι τον περασμένο χειμώνα δεν είχε ακούσει για άλλα περιστατικά αυτοκτονίας μεταξύ ασθενών της μακράς Covid.

«Τώρα εμφανίζονται σε εβδομαδιαία βάση», τόνισε.

Το Survivor Corps, μια ομάδα υπεράσπισης των ασθενών με μακρά Covid πραγματοποίησε δημοσκόπηση των μελών της τον Μάιο και διαπίστωσε ότι το 44% των σχεδόν 200 ερωτηθέντων είχε σκεφτεί κάποια στιγμή το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Η Λόρεν Νίκολς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας υποστήριξης της μακράς Covid Body Politic, δήλωσε ότι γνώριζε για περισσότερες από 50 αυτοκτονίες ασθενών, αν και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις περιπτώσεις. Η ίδια η Νίκολς, υπάλληλος του υπουργείου Μεταφορών στη Βοστώνη, είπε ότι έχει σκεφτεί αρκετές φορές να αυτοκτονήσει λόγω της μακράς Covid, από την οποία πάσχει για περισσότερα από δύο χρόνια.

Πολλοί ασθενείς με μακρά Covid έχουν απευθυνθεί στην Exit International προκειμένου να μεσολαβήσει για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία τους στην Ελβετία, όπου η ευθανασία είναι νόμιμη, δήλωσε στο Reuters η διευθύντρια της οργάνωσης Φιόνα Στιούαρτ, η οποία τώρα λαμβάνει περίπου ένα αίτημα την εβδομάδα.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ παρακολουθούν τις επιπτώσεις της πάθησης στην ψυχική υγεία, στο πλαίσιο της μελέτης RECOVER ύψους 470 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης αναμένονται μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με τις αυτοκτονίες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Στιούαρτ Κατς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζο Λίμπερμαν, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο θάνατός του οφείλεται σε...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της τελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας στο βόλεϊ. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Από τη Γενική Περιφερειακή...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σας επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα...