Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Κύπρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι το πρωί του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Παναγιώτατος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην έδρα της Μητρός Εκκλησίας με αναφορές στα ζητήματα της Παιδείας, του Περιβάλλοντος και της Γλώσσας, ενώ ανέφερε ότι η αγωγή ως παιδεία αξιών είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που καλείται να λύσει ο άνθρωπος. Σημείωσε, δε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έσωσε κυριολεκτικά την πνευματική και πολιτισμική ταυτότητα του Γένους και τη Γλώσσα μας, ενώ έχει προσφέρει άπλετη βοήθεια προς το εκπαιδευτικό και μαθητικό προσωπικό.

Για ύψιστη τιμή στην πρυτανική του θητεία, αλλά και ιστορική στιγμή για το Πανεπιστήμιο Κύπρου έκανε λόγο ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος και αναγόρευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ τον περιένδυσε με την τήβεννο του Πανεπιστημίου.


Στις 18:30 σήμερα το απόγευμα, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου θα ανεβάσει την παράσταση «Σπουδή στο Θεατρικό Καβάφη: Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου» στο Ζωγράφειο Λύκειο.

Η επιλογή, επιμέλεια των κειμένων και η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Πιερή. Η μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη, η ενδυματολογική επιμέλεια ανήκει στον Σταύρο Αντωνόπουλο, ενώ υπεύθυνη παραγωγής και βοηθός σκηνοθέτις της παράστασης είναι η Σταματία Λαουμτζή.

Το ιστορικό της απόφασης

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιδέα και την πρόταση για Αναγόρευση του Πατριάρχη σε Επίτιμο Διδάκτορα σε Τελετή που θα λάμβανε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και το ανέβασμα της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης, είχε ο αείμνηστος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, Μιχάλης Πιερής.

Σύμφωνα με το ιστορικό, στις 6 Μαΐου 2015 η Σύγκλητος –μετά από εισήγηση του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής, επί Κοσμητείας του Μιχάλη Πιερή–, ενέκρινε ομόφωνα την αναγόρευση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με τους περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Επίτιμοι Διδάκτορες) Κανονισμούς του 1995.

Το 2022, το νυν Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου έλαβε γνώση απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου (Συνεδρία αρ. 31/3/2022, 31/3/2022) με θέμα «Παράσταση Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη»–Αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής» και ενέκρινε ομόφωνα την πραγματοποίηση της Τελετής Αναγόρευσης, και της καλλιτεχνικής εκδήλωσης για τις 10 Σεπτεμβρίου 2022.

(Με πληροφορίες από ertnews.gr / Μανιάνα Καλογεράκη)

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στην επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατά την οποία αφανίστηκαν οι ελληνικές κοινότητες από τον Ελλήσποντο του Πόντου μέχρι τα νοτιότερα...

ΕΛΛΑΔΑ

«Υπάρχει έλλειψη εκκλησιαστικής παιδείας στο ποίμνιο και μεγάλη ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχουν οι ποιμένες, όχι μόνοι οι εφημέριοι και οι επίσκοποι αλλά...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα πόρισμα-κόλαφος για τον ιερέα Δημήτρη Λουπασάκη που λειτουργεί στους Αγίους Ισιδώρους Αθηνών αποκαλύφθηκε από τα Ellinika Hoaxes. Η ανάκριση που διήρκησε τρία χρόνια...

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόβα τζενεράλε πριν φορέσει το στέμμα του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε ο Κάρολος Γ’. Ειδικότερα, ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου λίγες μέρες μετά το θάνατο...