Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εργαστήριο παραγωγής μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι – Υπαρκτός ο κίνδυνος για πίεση στο ΕΣΥ

Εκθετική είναι η διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα που συνοδεύεται, όπως αποτυπώνεται στις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, από αύξηση εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, χωρίς ωστόσο -για την ώρα- να σημειώνεται επιβάρυνση στις ΜΕΘ.

Ενδεικτικό της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι το γεγονός ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων μολύνσεων έχει εκτοξευτεί στα 2.127 κρούσματα έναντι των 912 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανέρχονται σε 112 έναντι των 48 πριν μία εβδομάδα.

Οι ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου που καταγράφονται στα λύματα, εντείνουν την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021 καταγράφηκε αύξηση έως +530% στην ανίχνευση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, στη Θεσσαλονίκη αύξηση κατά +133%, αλλά και την Αττική +106%.

Όπως επανειλημμένα εξηγούν οι ειδικοί, ο εμβολιασμός είναι το βασικότερο εργαλείο στην ανάσχεση της διασποράς του ιού, δεδομένου ότι αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid-19 σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη.

O Σύψας προειδοποιεί: Ακόμη και 15 με 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο

Εκτιμήσεις για αριθμό κρουσμάτων που δεν είναι απίθανο να αγγίξει ακόμη και τις 20.000 έκανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορoναϊό.

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται ενδεχομένως κάθε βδομάδα ή και νωρίτερα. υτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση, εξήγησε.

Ο καθηγητής ειδικότερα, έκανε λόγο για κορύφωση της πανδημίας με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου. Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», ανέφερε παραδεχόμενος μάλιστα ότι τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης του 15.000-20.000 κρούσματα με αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80% τοις εκατό, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία , τόνισε και πρόσθεσε πως επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εμφανής ήταν από το πρωί η παρουσία της αφρικανικής σκόνης στον αττικό ουρανό, η οποία έκανε θαμπή ακόμα και την εικόνα της Ακρόπολης. Όπως...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει προβλέψει προς το παρόν συνάντηση με τις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στο Crocus City Hall...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργοποιείται η μαύρη λίστα του «Ενεργειακού Τειρεσία» για τους καταναλωτές ρεύματος οι οποίοι έχουν ανεξόφλητα χρέη και μετακινούνται από τον ένα προμηθευτή ενέργειας στον...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη (28/3) η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.  Η...