Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά – Πώς θα λάβουν bonus όσοι επιλέξουν πετρέλαιο

Αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 70% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και “μπόνους” για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου.

Το νέο και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί φέτος θα στοχεύει στην ενίσχυση 1,3 εκατ. νοικοκυριών, κυρίως όσων διαμένουν σε «ψυχρές» περιοχές της χώρας και την χορήγηση του επιδόματος σε περισσότερους. Πέρυσι το επίδομα θέρμανσης έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου ( περίπου 2 εκατ. ευρώ έμειναν αδιάθετα) με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Φέτος ο προϋπολογισμός αυξάνεται στα 300 εκατ ευρώ!

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους. ‘Όμως, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όποιος δικαιούχος δεν χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο και αλλάξει τρόπο θέρμανσης θα λάβει διπλό επίδομα. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «πρόκειται για ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό». Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

Η φετινή σεζόν βρίσκει τα περισσότερα νοικοκυριά με άδειες τις δεξαμενές πετρελαίου καθώς πριν το κλείσιμο της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιος 2022) η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε ανέβει στο 1,6 ευρώ το λίτρο με το κόστος αγοράς να είναι απαγορευτικό για τα νοικοκυριά που ήθελαν να φουλάρουν τις δεξαμενές για το φετινό χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 50% – 55% υψηλότερη από πέρυσι καθώς προβλέπεται να ξεπεράσει το 1,7 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από 1,10 ευρώ πέρυσι. Ακόμα χειρότερη θα είναι η κατάσταση με το φυσικό αέριο που προβλέπεται ότι θα είναι πολύ ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι λόγω του άλματος των διεθνών τιμών.

Έξαλλου, όπως είπε ο πρωθυπουργός, από τον Οκτώβριο θα δοθούν “κίνητρα και αντικίνητρα” στους καταναλωτές ρεύματος που εξοικονομούν ενέργεια. Αυτό που θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ειδικά όσοι έχουν υψηλή κατανάλωση ρεύματος και έχουν καταφέρει να μειώσουν την κατανάλωση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, να λαμβάνουν υψηλότερη επιδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί, ωστόσο θα δίνει πλέον κάποιας μορφής «επιβράβευση» σε όσους καταφέρνουν να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος. Πρόνοια θα υπάρξει, όπως είπε ο πρωθυπουργός και για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο. «Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να την απορροφήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείδωσε και ανακοινώνεται αύριο, Παρασκευή από τον πρωθυπουργό ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Η αύξηση αναμένεται...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάμεσα στα 9 νησιά της Μεσογείου που διατηρούν την αυθεντικότητα τους και προσφέρονται για ποιοτικές διακοπές το 2024 συμπεριλαμβάνεται η Σκόπελος, σύμφωνα με τη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναρτήθηκαν σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων, της νέας διαδικτυακής δράσης επαγγελματικής...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Σάββατο 30 Μαρτίου εκπρόσωποι από 100 επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας θα βρίσκονται στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)...