Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται λουκέτα και σε μαγαζιά που πουλάνε «μπόμπες»

Μέτα την εξόρμηση των εφοριακών στα πρατήρια για την επιχείρηση «καθαρή βενζίνη» έρχεται και η εκστρατεία για τα… «καθαρά ποτά». Άλλος ένας φιλόδοξος στόχος των αρμόδιων άρχων στην προσπάθεια τους να πατάξουν μια οικονομική και κοινωνική μάστιγα με σοβαρές παρενέργειες στην ζωή μας.

Μετά τη σφράγιση έως και 90 ημέρες των πρατηρίων καυσίμων και τη διαπόμπευσή τους η πολιτεία αποφάσισε να ενισχύσει και τα μέτρα για το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών.

Νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τη σφράγιση για χρονικό διάστημα 10 έως 30 ημερών της εγκατάστασης ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου, όταν διαπιστώνεται ότι το ελεγχόμενο πρόσωπο κατέχει, εμφιαλώνει, παρασκευάζει ή διαθέτει προς πώληση παράνομα αλκοολούχα ποτά.

Παράλληλα, η ρύθμιση επιτρέπει και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων, των κυρώσεων που επιβλήθηκαν και των εγκαταστάσεών τους σε ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, με στόχο την αποτροπή από την τέλεση των παραβάσεων.

Πρόσφατα, κλιμάκιο της ΑΑΔΕ κατάσχεσε ένα τόνο ποτά- «μπόμπες» σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της Ιεράς Οδού. Πρόκειται για δημοφιλή ποτά – όπως ουίσκι, βότκα και τζιν – τα οποία οι επιτήδειοι εμφιαλώνουν σε μπουκάλια γνωστών ετικετών και τα σερβίρουν σε νέα παιδιά, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις νεαρές ηλικίες.

Το παράνομο – και απολύτως επικίνδυνο για την υγεία – αλκοόλ παρασκευαζόταν και εμφιαλωνόταν σε παράνομο εμφιαλωτήριο, στην ταράτσα του κτηρίου. Συνελήφθη ένα άτομο και υποβλήθηκε δικογραφία εναντίον δύο δραστών, στην Εισαγγελία Αθηνών ενώ το όλο γεγονός στάθηκε αφορμή για να «τρέξει» η νομοθετική ρύθμιση με τις ενισχυμένες ποινές.

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες νοθευμένων ποτών:

1. Αραιωμένα. Αυτά τα ποτά αραιώνονται με νερό και επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή.

2. Αλλαγή ετικέτας. Φθηνά ποτά σερβίρονται ως ακριβά και επώνυμα. Και εδώ επιβαρύνεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή.

3. Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη. Αντί της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά, προστίθεται μεθυλική αλκοόλη, που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και τύφλωση στη συστηματική κατανάλωση. Είναι η κατηγορία των ποτών που με την κατανάλωση ενός ή δύο τέτοιων νιώθουμε πονοκέφαλο ή ζαλάδα αμέσως ή την επομένη.

4. Νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη. Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη για την υγεία κατηγορία αφού παίρνουν την αλκοόλη από διάφορα βιομηχανικά υγρά, χρώματα κ.λπ., που αναπόφευκτα περιέχουν τοξικές προσμείξεις. Αυτά τα ποτά είναι εκείνα που στη συστηματική χρήση τους προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο, το κεντρικό νευρικό σύστημα, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, το συκώτι, τα νεφρά κ.λπ.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα σφηνάκια, όπου, εκτός του υποβαθμισμένου ποτού, περιέχουν και χρωστικές απαγορευμένες – μέχρι και μεταλλικά χρώματα βρέθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ηλεκτρονική παρακολούθηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων στην ελληνική επικράτεια. Με την είσοδό τους και την κυκλοφορία τους στη χώρα θα εφαρμόζεται η αξιοποίηση του μητρώου αλκοολούχων ποτών και του συστήματος αναγνώρισης αλκοολούχων ποτών από τις ελεγκτικές αρχές του τελωνείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της Google για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region...

ΕΛΛΑΔΑ

Τράπεζες: Ολοένα και περισσότερα τραπεζικά υποκαταστήματα, με λιγότερα ταμεία από αυτά που είχαμε συνηθίσει ακόμη και μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Περισσότερα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα...

ΕΛΛΑΔΑ

Προκειμένου να καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και διοριστέων/προσληπτέων της Προκήρυξης 3Κ/2022 του ΑΣΕΠ (Φ.Ε.Κ. 37/τ. Α.Σ.Ε.Π./28.06.2022), για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας διακοσίων ογδόντα τριών (283)...

ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η κλήρωση της φορολοταρίας αποδείξεων για τον μήνα Αύγουστο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σημειώνεται πως τα ποσά που μοιράζονται από τη...