Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Μητσοτάκης: Πιο φθηνό να θερμανθεί κανείς φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης – Επιδότηση και για το φυσικό αέριο

«Θέλω να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG» απήντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια.

Είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα προς τους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας προσθέτοντας ότι, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, κάθε νοικοκυριό θα λάβει στήριξη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα είναι πιο φτηνό να θερμανθεί κανείς φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει σημαντική στήριξη στο φυσικό αέριο.

«Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενέργεια. Επιδιώκουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ό,τι κάνουμε, είναι απολύτως κοστολογήμενο (…) Επιλέξαμε να δρομολογήσουμε μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών που θα αποτελέσει τη βάση των συστάσεων της Κομισιόν. Χρειάζεται και ενίσχυση από τον προϋπολογισμό. Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Γι αυτό και η πρόταση η ελληνική για πλαφόν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά γιατί η Οικονομία πηγαίνει καλά. Και είναι ανάπτυξη που στηρίζεται σε εξωστρέφεια, επενδύσεις», είπε.

Προσέθεσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδίδεται σε παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Είπε πως η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές και με ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι προτελευταία στις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο του ’22. Η Ρώμη έχει διπλάσιες τιμές. Το λέω γιατί εξακολουθεί να υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση που λέει ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Για το φυσικό αέριο, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Οι τιμές είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με πριν δύο χρόνια», σημείωσε.

Επισήμανε ότι μειώνεται σταδιακά η λειτουργία των μονάδων λιγνίτη στη χώρα την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας ότι η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια πολιτική είναι μονόδρομος για τη χώρα. «Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1-2 χρόνια είναι προσωρινό μέτρο και έχει οικονομικό νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου είναι στα εξωφρενικά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα» είπε.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ενεργειακή κρίση

«Η ελληνική βιομηχανία έχει κάνει πάρα πολύ σημαντική πρόοδο και οι ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν τη δύσκολη δεκαετία έγιναν πιο εξωστρεφείς και πρέπει να στηριχθούν. Γνωρίζω ότι το ζήτημα του κόστους ενέργειας είναι κρίσιμο για τη βιομηχανία. Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για το ρεύμα θα λάβουμε υπόψιν και τη βιομηχανία. Είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα ταλανίσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και όχι μόνο των ελληνικών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Θα τις βοηθήσουμε, θα τις στηρίξουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μεσημβρινές ώρες  χθες (18-4-2024) εντός καταστήματος στον Κορυδαλλό, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, 20χρονος για παράβαση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για τις “γενναίες μεταρρυθμίσεις” της στο ΕΣΥ και τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία με τον τιμοκατάλογο της...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εκστρατεία προβολής του νησιού έχει επιδοθεί ο Δήμος Πάρου, μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με...

ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρό προβληματισμό, προκαλούν οι αποκαλύψεις μηχανικού της Boeing, για την ασφάλεια των αεροσκαφών. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «NBC», υποστηρίζει πως  το «Βoeing 787», πρέπει...