Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη κατοικία: Αύριο Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την προστασία της

Από αύριο Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία ένταξης των ευάλωτων νοικοκυριών στην ενδιάμεση πλατφόρμα για το πρόγραμμα προστασίας από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Η πλατφόρμα αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο έως ότου λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Μολονότι ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων του προγράμματος υπολογίζεται σε περίπου 5.000 οφειλέτες που πληρούν σωρευτικά τα εισοδηματικά περιουσιακά και λοιπά κριτήρια, εντούτοις μόνο περίπου 400 έχουν λάβει τη σχετική βεβαίωση, μιας και, αφού δεν υπήρχε πρόγραμμα για να τους καλύψει δεν είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα.

Η βεβαίωση για τα ευάλωτα νοικοκυριά αποτελεί προϋπόθεση για την υπαγωγή στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ώστε οι δικαιούχοι να αποφύγουν τον άμεσο πλειστηριασμό και την έξωση από την πρώτη κατοικία τους, καταβάλλοντας δόση δανείου στην οποία περιλαμβάνεται η συνεισφορά του Δημοσίου και η οποία διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα τη σύνθεση.

  • Η επιδότηση αυτή, η οποία θα καταλήγει στις τράπεζες, προτρέπει τα πιστωτικά ιδρύματα να μην κινήσουν καμία διαδικασία πλειστηριασμού για τους ευάλωτους.

Εκτιμάται πως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα θα αυξηθούν τα αιτήματα στη γρήγορη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ώστε οι ενδιαφερόμενοι να περάσουν στην επόμενη φάση και να αρχίσουν να λαμβάνουν συνεισφορά του Δημοσίου.

Όσοι ευάλωτοι είναι κοντά στη διαδικασία πλειστηριασμού έχουν περιθώριο να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

  • Τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό του ευάλωτου είναι εισοδηματικά (έως 7.000 ευρώ ετησίως για τον άγαμο και μέχρι 21.000 ευρώ ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού καθώς και περιουσιακά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παράταση της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης και το 2024 και η επιτάχυνση των διαδικασιών για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τρίτη 30 Απριλίου 2024 λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων 18-30 ετών με 100%...