Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός ελληνικής επικράτειας οι 38 μετανάστες στον Έβρο επιβεβαιώνει η ΜΚΟ HumanRights360 – Έκθετος ο ΣΥΡΙΖΑ

Έκθετος είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση της ΜΚΟ HumanRights360 σύμφωνα με την οποία η νησίδα στην οποία βρέθηκαν οι 38 μετανάστες στον Έβρο είναι τελικά τουρκικό έδαφος και όχι ελληνικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε η εν λόγω Μη Κυβερνητική Οργάνωση  και υπογράφει ο ιδρυτής της Επαμεινώνδας Φαρμάκης «η οργάνωση μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους». Παράλληλα επισημαίνεται ότι «σκοπός και μέλημα της, είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών».

Ενδιαφέρον δε έχει η αναφορά του κ. Φαρμάκη στον δημοσιογράφο του Spiegel ο οποίος είχε εισέλθει στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο με την ιδιότητα του μεταφραστή και όχι του δημοσιογράφου κάνοντας τελικά ρεπορτάζ για το γερμανικό μέσο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΜΚΟ: «η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσης μας. Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του».

Αφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ 

Την ίδια ώρα, η συγκεκριμένη ανακοίνωση δημιουργεί πολιτικό ζήτημα αφού η αξιωματική αντιπολίτευση είχε επιλέξει από την πρώτη στιγμή να αναγάγει την υπόθεση των 38 μεταναστών σε μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, υπερασπιζόμενη μάλιστα και τον εν λόγω δημοσιογράφο οποίος αρθρογραφούσε με δηκτικά σχόλια κατά της Ελλάδα στο Spiegel, κάνοντας δε αντίστοιχες αναρτήσεις και στο Twitter.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης πρόσφατα στην Βουλή, αναφέροντας ότι βάσει των στοιχείων αμφισβητείται ότι υπήρχε νεκρό παιδί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα αν και είχε υιοθετήσει τη γραμμή ότι η συγκεκριμένη νησίδα ήταν εντός ελληνικής επικράτειας  ενώ πλείστα στελέχη του έβγαιναν στα ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι είχε όντως χάσει την ζωή της ένα μικρό κοριτσάκι, ακόμη και αν διασώθηκαν όσα παιδία βρίσκονταν στην λίστα που έστειλε η ΜΚΟ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τέλος υπενθυμίζεται ότι ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ  Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε υποστηρίξει ότι η εν λόγω νησίδα ήταν εντός ελληνικής επικράτειας επικαλούμενος «στοιχεία από το κτηματολόγιο» αμφισβητώντας ακόμα και την αρμόδια υπηρεσία του στρατού η οποία είχε γνωμοδοτήσει διαφορετικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η επίθεση στον 21χρονο το μεσημέρι της Πέμπτης σημειώθηκε στην Πλατεία Βικτωρίας και όχι σε σταθμό του Μετρό, αναφέρει ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, με αφορμή δημοσιεύματα. Η ανακοίνωση της...

ΔΙΕΘΝΗ

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...