Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη ψευτογιατρού: Απαλλαγή για έξι ανθρωποκτονίες – Καταδίκη για πέντε απόπειρες ζήτησε ο εισαγγελέας

Την απαλλαγή του περιβόητου «ψευτογιατρού» για τις έξι υπόλοιπες ανθρωποκτονίες που του αποδίδονται βάση του κατηγορητηρίου, εισηγήθηκε ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετείται η διάπραξη της πράξης για διάφορους λόγους όπως η απουσία ιατρικού ιστορικού ή η ύπαρξη αμφιβολιών εάν τα αίτια θανάτου σχετίζονται με τον καρκίνο.

Ταυτόχρονα, ζήτησε να κριθεί ένοχος για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας, να απαλλαγεί για άλλες έξι ενώ εισηγήθηκε να μετατραπεί η κατηγορία σε πλημμέλημα για τρεις πράξεις που είχαν εισαχθεί στο ακροατήριο ως απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Παράλληλα εισηγήθηκε την απαλλαγή και των 16 συγκατηγορουμένων του «ψευτογιατρού» εισηγήθηκε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία φέρονται ως συνεργοί στις πράξεις που του αποδίδονται. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων αλλά και ένας πρώην υπουργός, γιατρός στο επάγγελμα.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να απαλλαγεί ο «ψευτογιατρός» και οι πέντε συγκατηγορούμενοι του στην υπόθεση που αφορούσε ασθενή ο οποίος υπεβλήθη σε επέμβαση κατά την οποία του αφαίρεσαν το πλευρό, του έβαλαν ένα σίδερο «κλωβό» και τελικά απέκτησε ποσοστό αναπηρίας 85%.

Επίσης, ο εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστεί ο «ψευτογιατρός» για πλαστογραφία, χρήση πλαστού, οπλοκατοχή και υπεξαίρεση μνημείου ενώ για την αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος ζήτησε να παύσει η ποινική δίωξη για το μεγαλύτερο διάστημα για το οποίο κατηγορείται λόγω παραγραφής.

Την ενοχή του «δρ Κόντου» για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο ζήτησε ο εισαγγελέας – Ανάμεσά τους και δυο παιδιών

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του «δρ Κόντου» για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο. 

Όπως είπε:

«Προκάλεσε την απόφαση αυτοί οι άνθρωποι να αυτοκτονήσουν. Τους χρησιμοποιούσε ως όργανά του. Ο ίδιος ήταν η κεντρική μορφή του εγκλήματος, ήταν ο έμμεσος αυτουργός του θανάτου των 6 καρκινοπαθών. Αποδείχτηκε κατά την κρίση μου ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε την ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος 6 καρκινοπαθών, ανάμεσά τους δυο ανηλίκων παιδιών. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου έχει αιτιώδη σχέση με το θάνατο των έξι αυτών ανθρώπων.

Αφού τους παραπλάνησε ότι είναι γιατρός, προκάλεσε την απόφασή τους είτε να διακόψουν, είτε να μην ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία και στη συνέχεια τους παραπλανούσε για την πορεία της υγείας τους. Ακολούθησε ένα ιδιαίτερα μελετημένο modus operandi.

Αποδείχτηκε ότι και στις έξι αυτές περιπτώσεις, υπήρχαν αποδεκτές ιατρικές θεραπείες που μπορούσαν να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία του καρκίνου ή να παρατείνουν τη ζωή του ασθενή. Η πράξη του να τους πείσει να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν τη θεραπεία τους είναι εκείνη που τελικά προκάλεσε το θάνατο τους».

Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή του και για το αδίκημα της απάτης σε βάρος 36 ασθενών. Όπως ανέφερε ο κος Πασχάλης, σε μια μακρά περίοδο 13 ετών, κατάφερε να παραπλανήσει τα θύματά του και να τους αποσπάσει 687.104 ευρώ.

Ο εισαγγελέας ανέφερε στους δικαστές για 11 συγκατηγορούμενους του «Δόκτορα Κόντος», μεταξύ των οποίων ιατροί, μέλη διοικητικών συμβουλίων κλινικών, μία μοναχή κά, ότι θεωρεί πως δεν προκύπτει ο απαιτούμενος διπλός δόλος για την καταδίκη τους.

Οι συγγενείς των θυμάτων παρακολουθούν την εισαγγελική πρόταση συγκινημένοι και φορτισμένοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συμβουλές για την προστασία των συναλλασσόμενων με ΑΤΜ ώστε να μην πέφτουν θύματα skimming δίνουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι τον...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της Google για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region...

ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο πριν αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, οι χορηγοί της εθνικής Αγγλίας βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση να πάρουν θέση ενάντια στις διαμάχες για...

ΕΛΛΑΔΑ

Μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων ανακοίνωσε ότι αποκάλυψε νέες ενδείξεις για την πιθανή ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή κάτω από το κάλυμμα πάγου στο νότιο...