Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Μητσοτάκης: Δεν «τσιμπάμε» στις προκλήσεις της Τουρκίας – Θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση στο ρεύμα

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε το πρωί της Τρίτης (20/09) συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό SFERA και τοποθετήθηκε για το σύνολο της επικαιρότητας, με σημαντικές αναφορές στη θωράκιση των νοικοκυριών με την κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα ελληνοτουρκικά.

«Η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις. Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι. Το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή. Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Σε άλλο κομμάτι της συνέντευξής του δήλωσε ότι «θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα, από την άλλη πρέπει να συζητούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητούμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο;».

Κλιμακωτή επιδότηση στο ρεύμα

«Θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες ώστε να δρομολογήσουν δράσει εξοικονόμησης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την ενεργειακή κρίση την οποία χαρακτήρισε «πρωτοφανές φαινόμενο».

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «εμείς έχουμε δρομολογήσει έναν μηχανισμό υποστήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, φαντάζομαι θα ακούτε το τελευταίο διάστημα λιγότερα παράπονα από το προηγούμενο διάστημα».

Ειδικά για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση

Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της δήλωσής τους ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο παρέμβασης για όλο το χειμώνα. Αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής δήλωσε ότι την ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής» ενώ όσον αφορά το κόστος ενέργειας παραδέχτηκε ότι είναι υψηλό, αλλά είναι χαμηλότερα από πριν και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό λέγοντας ότι «αυξήσαμε τον βασικό μισθό 63 ευρώ συνολικά ενώ από την 1η Μαϊου θα υπάρξει νέα αύξηση».

Μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού δήλωσε ότι είναι «ρύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε πολύ τον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να αντέχουν οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η ανεργία. Άρα, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα αυτό.

Ιδιαίτερη αναφορά αποτέλεσε το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων για νέους που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγεί ότι η νέα στεγαστική πολιτική αποφασίστηκε καθώς «τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Είπαμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους, κάπου έπρεπε να βάλουμε ένα όριο. Βασικός πυλώνας είναι η απόκτηση ενός σπιτιού με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε κανείς να πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ενοίκιο στην ελεύθερη αγορά και να του μείνει το σπίτι στο τέλος».

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «μπορείς με χαμηλότερη δόση, από ό,τι θα πλήρωνες ενοίκιο, να αποκτήσεις ένα σπίτι». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων λέγοντας ότι «θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και, αν πάει καλά, είμαστε έτοιμοι να δεσμεύσουμε περισσότερους πόρους»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Το σύνολο των 1.115 αφίξεων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες έφτασε η παράτυπη μετανάστευση από τα παράλια της Αγγλίας. Το νούμερο καταδεικνύει την πιο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι όταν τέσσερα άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες μπήκαν μέσα και ακινητοποίησαν με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποψινή του ομιλία στη Βουλή έστειλε μηνύματα σε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα γύρω...