Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Φυσικό αέριο: Αυτά είναι τα ποσά της επιδότησης σε όλους χωρίς εξαιρέσεις

Ανακοινώθηκαν οι επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και στήριξης νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Όσον αφορά στα οικιακά τιμολόγια, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παράσχει οριζόντια επιδότηση για τον Οκτώβριο. Η επιδότηση θα είναι 90 ευρώ ανά θερμική MWh και απορροφά το 50% της αύξησης. Το μέτρο θα αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές.

Όσον αφορά στους επαγγελματίες- μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση θα ανέλθει για τον Οκτώβριο στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ειδικότερα, τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών επέλεξαν τη συγκεκριμένη λύση καθώς δεν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα της υιοθέτησης ενός μοντέλου κλιμακωτών ενισχύσεων, όπως ισχύει πλέον για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Συνεπώς οι οικιακοί καταναλωτές που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους θα επιδοτηθούν οριζόντια την εφετινή χειμερινή σεζόν.

Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινώνεται κάθε μήνα μαζί με το ύψος των επιχορηγήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και έτσι τα νοικοκυριά θα είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ενισχύσεις που θα λαμβάνουν ώστε να μειώνεται ο λογαριασμός τους.

Οι τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το 2020. Με βάση διαθέσιμα στοιχεία οι ανταγωνιστικές χρεώσεις του καυσίμου ξεπερνούν τα 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα όταν το 2020 κυμαίνονταν στα 0,015 με 0,020 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα μιλούν για τιμές που αναμένεται να είναι τον Οκτώβριο στα επίπεδα των 0,22 με 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επίσης χιλιάδες νοικοκυριά έχουν ελάχιστα περιθώρια εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, με δεδομένο το ότι με την επιλογή που έκαναν για φυσικό αέριο προχώρησαν σε αποψίλωση του εξοπλισμού για τη χρήση πετρελαίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα ακόμη «δώρο» επεφύλασσε για την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, κατά τη νέα αξιολόγηση του. Αν και διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος Επιτηδεύματος θα πληρώνουν μέχρι το 2027, οπότε και θα καταργηθεί οριστικά, τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο λογαριασμός...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά δίκτυα του Bloomberg και του CNBC παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Επιθεώρηση Εργασίας ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, που εκδόθηκε...