Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Οι υψηλές θερμοκρασίες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιδεινώνουν τις καρδιακές παθήσεις

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών που πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα, μεταξύ των οποίων και οι καρδιακές παθήσεις. Εκτός από τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν και διάφορα όργανα, μεταξύ των οποίων και η καρδιά.

Μια νέα πανεθνική μελέτη στη Γαλλία διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 2019, οι υψηλές θερμοκρασίες συνδέονταν στενά με την απώλεια βάρους σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, γεγονός που υποδηλώνει επιδείνωση της κατάστασής τους

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να κυκλοφορήσει την απαιτούμενη ποσότητα αίματος που χρειάζεται το σώμα. Στους καρδιοπαθείς συνταγογραφούνται διουρητικά για να βοηθήσουν τους νεφρούς να αποβάλουν το περιττό νερό και το αλάτι. Αυτό διευκολύνει την καρδιά να αντλεί νερό και μειώνει τη δύσπνοια και το πρήξιμο.

Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείται το βάρος των καρδιοπαθών, διότι μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση του βάρους σχετίζεται με τη συμφόρηση, τον κύριο λόγο εισαγωγής στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η απώλεια βάρους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών δεν έχει διερευνηθεί. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και του σωματικού βάρους σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Φρανσουά Ρουμπίγ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονπελιέ στη Γαλλία.

«Η απώλεια βάρους που παρατηρήσαμε σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση και νεφρική ανεπάρκεια και είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή. Οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να μειώσουν τη δόση των διουρητικών όταν σημειώνεται απώλεια βάρους», εξήγησε ο ερευνητής.

Όταν οι υγιείς άνθρωποι πίνουν περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού, το σώμα τους ρυθμίζει αυτόματα την παραγωγή ούρων. Αυτό δεν ισχύει για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια επειδή λαμβάνουν διουρητικά, σημείωσε ο Ρουμπίγ.

Στη γαλλική μελέτη συμμετείχαν 1.420 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 73 έτη, το 28% ήταν γυναίκες και το μέσο βάρος τους ήταν 78 κιλά. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και της θερμοκρασίας περιβάλλοντος μεταξύ της 1ης Ιουνίου και της 20ής Σεπτεμβρίου 2019. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν ένα εθνικό σύστημα τηλεπαρακολούθησης για την εξ αποστάσεως λήψη πληροφοριών σχετικά με το βάρος και τα συμπτώματα των συμμετεχόντων. Οι ασθενείς ζυγίζονταν καθημερινά χρησιμοποιώντας μια συνδεδεμένη ζυγαριά που έστελνε αυτόματα τις μετρήσεις στην κλινική.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν καθημερινά τα συμπτώματά τους όπως οίδημα, κόπωση, δύσπνοια και βήχα, απαντώντας σε ερωτήσεις σε μια συσκευή (π.χ. smartphone, ταμπλέτα). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το βάρος των συμμετεχόντων μειωνόταν όσο αυξανόταν η θερμοκρασία.

«Η απώλεια βάρους που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια του καύσωνα ήταν κλινικά σημαντική. Οι ασθενείς που ζύγιζαν 78 κιλά έχασαν 1,5 κιλό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μας εξέπληξε το γεγονός ότι το βάρος μειώθηκε με τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς περιμέναμε το αντίθετο. Για το λόγο αυτό, το σύστημα τηλεπαρακολούθησης προγραμματίστηκε ώστε να ειδοποιεί τους κλινικούς γιατρούς όταν οι ασθενείς παίρνουν βάρος», εξήγησε ο ερευνητής.

Δεν είναι σαφές γιατί οι αλλαγές της θερμοκρασίας συσχετίζονται με την απώλεια βάρους. Θα μπορούσε όμως να οφείλεται στα διουρητικά, τα οποία οδηγούν σε υπερβολική απώλεια νερού από τον οργανισμό. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, επιβαρύνοντας επιπλέον την καρδιά και το σώμα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) «Heart Failure».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η εταιρεία τεχνολογικής ραπτικής Auroboros είναι μία από τις πολλές μάρκες που διαμορφώνουν το ψηφιακό τοπίο της μόδας. Στην πραγματικότητα είναι ένας φαινομενικά ουτοπικός...

ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Διατάξεις για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές...

ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν εννιά μήνες μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Τόνγκα στις 14 Ιανουαρίου, οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναλύουν τις επιπτώσεις του φαινομένου. Πρόσφατα,...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA την πρώτη εικόνα μετά από την πρόσκρουση του πυραύλου DART στον αστεροειδή «Δίμορφος». Το διαστημόπλοιο της NASA είχε σχεδιαστεί...