Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

CNN: Πλοία του ρωσικού ναυτικού κοντά στα σημεία των διαρροών

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας υποστηρίζουν ότι τα δύο τελευταία 48ωρα πλοία υποστήριξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού εντοπίστηκαν κοντά στα σημεία των αγωγών Nord Stream όπου διαπιστώθηκαν διαρροές οι οποίες και αποδίδονται σε «υποβρύχιες εκρήξεις κατά πάσα πιθανότητα από δολιοφοθορά».

Τρεις αμερικανοί αξιωματούχoυς επικαλείται το CNN μεταδίδοντας ότι και ρωσικά υποβρύχια έδωσαν στίγμα από τις επίμαχες περιοχές την περασμένη εβδομάδα.

Ρωσικά πλοία επιχειρούν τακτικά στην περιοχή, σύμφωνα με Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά. Ωστόσο επικρατεί συναγερμός στα ανοικτά των ακτών του δανικού νησιού Bornholm όπου είναι σε εξέλιξη έρευνα από τη Δανία και τη Σουηδία για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου που από τη Ρωσία και τη Βαλτική Θάλασσα φτάνουν στη Γερμανία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν χαρακτήρισε τις διαρροές «προφανή δολιοφθορά» με ανάρτηση στο Twitter.

Οι πρωθυπουργοί τόσο της Δανίας όσο και της Σουηδίας δήλωσαν δημόσια την Τρίτη ότι οι διαρροές ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα δολιοφθοράς και όχι ατυχημάτων και η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι «μια ξένη δύναμη βρίσκεται πίσω από αυτό».

Κρεμλίνο: Ανόητοι και παράλογοι ισχυρισμοί για δολιοφθορά

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε δημοσίως ότι έπληξε τους αγωγούς και δηλώνει ρόθυμο να συνεργαστεί στις έρυενες για τα αίτια των διαρροών.

Η Ρωσία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον κατεστραμμένο αγωγό, κάτι που ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ύποπτο, μιλώντας για προσχεδιασμένο ελιγμό.

Η δανική κυβέρνηση αναλαμβάνει την ηγεσία της έρευνας εφαρμόζοντας ζώνη αποκλεισμού πέντε ναυτικών μιλίων και απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

«Το μόνο πράγμα που ξέρω είναι ότι οι διαρροές έγιναν σε βάθος 80 – 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εάν η Ρωσία προκάλεσε εσκεμμένα τις εκρήξεις, σαμποτάρει ουσιαστικά τους αγωγούς της, αφού η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος του Nord Stream 1 και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του Nord Stream 2, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNN.

Προφητική χαρακτηρίζουν ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την προειδοποίηση των ΗΠΑ, από το καλοκαίρι, ότι οι αγωγοί Nord Stream θα μπορούσαν να δεχτούν επίθεση.

Η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 πριν αναστείλει εντελώς τις ροές τον Αύγουστο, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για πρόκληση τεχνικών δυσκολιών.

Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε ακόμη εισέλθει σε εμπορική λειτουργία. Το σχέδιο να το χρησιμοποιήσει για την προμήθεια φυσικού αερίου καταργήθηκε από τη Γερμανία λίγες μέρες πριν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, κάλεσε χθες Πέμπτη την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα για...

ΔΙΕΘΝΗ

Η αστυνομία συνέλαβε εκ νέου τον Πίτερ Μάρελ, σύζυγο της πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τα οικονομικά...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», ενώ ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος...

ΔΙΕΘΝΗ

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν δημιουργήσει μια «επείγουσα κατάσταση» στο Μεξικό, αν και τα κρούσματα στα επίκεντρα της νόσου Αργεντινή και Βραζιλία μοιάζουν να...