Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σπάνια άγκυρα 2.000 ετών βρέθηκε ανοικτά της Αγγλίας στο βυθό της Β. Θάλασσας

Αρχαία άγκυρα, κατασκευασμένη από σφυρήλατο σίδερο, ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αγγλίας στον βυθό της Βόρειας Θάλασσας κατά τη διάρκεια εργασιών αναζήτησης για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο από την ScottishPower.

Η άγκυρα είναι ένα σπάνιο δείγμα, που χρονολογείται από περίπου 1.600-2.000 χρόνια πριν, από τη ρωμαϊκή περίοδο ή πιθανώς από την εποχή του σιδήρου.

Αρκετά χαρακτηριστικά της άγκυρας είναι συγκρίσιμα με τις άγκυρες που χρησιμοποιήθηκαν σε πλοία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορικής περιόδου και πιθανότατα προήλθε από ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο του ρωμαϊκού στόλου, παρέχοντας υλικά στοιχεία για τη ναυτιλία και το εμπόριο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Με μήκος πάνω από 2 μέτρα και βάρος γύρω στα 100 κιλά, η άγκυρα υπολογίζεται ότι είναι από πλοίο 500-600 τόνων.

Η άγκυρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2018 χάρη στις εργασίες έρευνας του βυθού που ανέλαβε η ScottishPower Renewables πριν από την κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου East Anglia ONE, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από την ακτή του Σάφολκ.

Επί του παρόντος, η άγκυρα, που υποβάλλεται σε λεπτομερή ανάλυση για τον καλύτερο προσδιορισμό της ηλικίας και της προέλευσής της, θα εκτεθεί για λίγο στο Μουσείο του Ipswich πριν μεταφερθεί πίσω στο εργαστήριο.

Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάλυσης και συντήρησης, η άγκυρα θα μπορεί να εκτίθεται  μόνιμα.

Ο Classis Britannica ήταν ο περιφερειακός στόλος της ρωμαϊκής επαρχίας Britannia και ο πρώτος στόλος της Μεγάλης Βρετανίας.

Αν και έχουν ανακαλυφθεί πολύ λίγα φυσικά ναυτικά στοιχεία, λειτούργησε από τα μέσα του 1ου αιώνα έως τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ.

Ο ρόλος του ναυτικού, τότε, ήταν να παρέχει παράκτια υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις, όπως η εκστρατεία του Agricola στην Καληδονία (Σκωτία), όπου ο Classis θα είχε ανιχνεύσει την ακτογραμμή και θα ανεφοδιάσει λεγεώνες που προχωρούσαν βόρεια σε φυλετικές περιοχές, δημιουργώντας οχυρά και στρατόπεδα προσωρινά, γράφει η HeritageDaily.

Κατά τα τελευταία χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας στη Βρετανία, ο στόλος αφιερώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην προστασία των ανατολικών και νότιων ακτών από Φράγκους πειρατές και επιδρομές των Σαξόνων κατά των παράκτιων οικισμών γνωστών ως Saxonicum ή Saxon Shore.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Με καλοκαιρία το Σαββατοκύριακο, σε περαιτέρω άνοδο η θερμοκρασία Δευτέρα και Τρίτη, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Παράλληλα, η σκόνη θα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης γιόρτασε τα γενέθλιά του μετά την ορκωμοσία του στη Θήβα, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη (2/4) αναμένεται να πάρει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Η διεθνής κοινότητα οφείλει να διαμηνύσει ότι ο αναθεωρητισμός δεν είναι αποδεκτός στον 21ο αιώνα, οπουδήποτε και αν αυτός εκδηλώνεται και από οιονδήποτε. Θα...

ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσίευμα της Daily Mail αποκαλύπτει ότι μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με drone καθώς η απόσταση...