Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα ακρίβειας: Ποιοι και πότε θα πάρουν τα 250 ευρώ

Τα μέτρα που είχε εξαγγείλει πριν ένα μήνα από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως η χορήγηση επιδόματος 250 ευρώ στους συνταξιούχους, το ενάμισι επιπλέον επίδομα τέκνων, το διπλό εγγυημένο εισόδημα, η μείωση εισφορών από μερική σε πλήρη απασχόληση, καθώς και σειρά ευνοϊκών ασφαλιστικών διατάξεων, όπως η ρύθμιση χρεών στα Ταμεία σε 24 αντί 12 δόσεις, η επέκταση της μάχιμης 5ετίας σε όλους τους ενστόλους, η έκδοση σύνταξης στη διαδοχική ασφάλιση με λιγότερα ένσημα, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες και μεταβίβασή του στους άνδρες, προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί ως το τέλος του μήνα στη Βουλή.

Από χθες το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» είναι σε δημόσια διαβούλευση (στη διεύθυνση www.opengonv.gr) για δύο εβδομάδες πριν οριστικοποιηθεί και κατατεθεί στη Βουλή.

Βασικά σημεία

Σύμφωνα με τις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

1 Χορηγείται επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και σε μακροχρόνια ανέργους. Από τους συνταξιούχους δικαιούχοι των 250 ευρώ είναι όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο του 2022 λαμβάνουν: α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, β) προσυνταξιοδοτική παροχή, γ) αναπηρικά επιδόματα (από τον e-ΕΦΚΑ), δ) σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με ειδικές διατάξεις (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες κ.λπ.). Οι δικαιούχοι του επιδόματος των 250 ευρώ θα πρέπει να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 ως 9.600 ευρώ (800 ευρώ το μήνα), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα ως 16.800 ευρώ (από 1.400 ευρώ το μήνα), συνολική αξία ακίνητης περιουσίας ως 300.000 ευρώ, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δύο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ. Τα 250 ευρώ θα δοθούν και στους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, όπως και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

2 Χορηγείται διπλή δόση στους 225.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

3 Καταβάλλεται ενάμισι επιπλέον επίδομα στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού που ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Οι πληρωμές των έκτακτων ενισχύσεων θα γίνουν ως 31 Δεκεμβρίου (πιθανότατα, 19 με 22 Δεκεμβρίου).

Ασφαλιστικές διατάξεις

Με τις ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

* Μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν. Εάν η απαίτηση του e-ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί μέσα στη 10ετία, οι οφειλές παραγράφονται. Για οφειλές εργοδοτών της περιόδου 2006-2011 που έχουν υποπέσει σε παραγραφή, οι εργαζόμενοι δεν χάνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

*Αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ, ενώ παύει υφ’ όρον η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση, ενώ μέχρι τώρα αναστελλόταν.

*Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 επιδοτούνται κατά 40% οι ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που μετατρέπουν συμβάσεις μισθωτών εργαζομένων από μερική σε πλήρη απασχόληση. Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που απασχολούσαν εργαζομένους με σύμβαση μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου 2022.

*Αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές. Για όλο το εννεάμηνο λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό (713 ευρώ σήμερα). Η άδεια αν δεν κάνει χρήση η μητέρα μεταβιβάζεται για 7 μήνες στον πατέρα, αν εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

*Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

*Ξεπαγώνει η μεταβίβαση ακινήτων με αντιπαροχή χωρίς υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας από τους πωλητές για εργολαβικά προσύμφωνα που είχαν συνταχθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2000. Είχε ήδη προβλεφθεί η απαλλαγή τους από φορολογική ενημερότητα.

*Διατηρούνται οι ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31 Δεκεμβρίου 2012, εφόσον συμπληρώνουν τις ηλικίες των 55, 56, 58 και 60 ετών ως το τέλος του 2022. Αν οι ηλικίες αυτές συμπληρωθούν από 1ης/1/2023, παίρνουν μειωμένη στα 62.

*Διευκολύνεται η απονομή σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση από τον τελευταίο φορέα, για ταμεία εκτός του ΕΦΚΑ με 1.000 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 300 την τελευταία πενταετία. Αφορά σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης ταμείων εκτός του e-ΕΦΚΑ (π.χ. χρόνος επικουρικής σε ΕΦΚΑ και ΕΔΟΕΑΠ).

*Μπαίνει πλαφόν 1.382,40 ευρώ το μήνα στις (ελάχιστες με τέτοιο ποσό) επικουρικές συντάξεις.

*Επεκτείνεται η «μάχιμη πενταετία» σε όλους τους ενστόλους. Το κόστος εξαγοράς είναι 20% επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου και δεν ξεπερνά τις 2.500 με 3.000 ευρώ για όλη την 5ετία.

*Οι ασκούμενοι δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές θα καταβάλλουν κατά τη διάρκεια της άσκησης την κατώτατη ασφαλιστική εισφορά των νέων επαγγελματιών (33 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη και 93 ευρώ για σύνταξη – προαιρετικά), χωρίς αυτό το διάστημα να προσμετράται στην πρώτη πενταετία από την έναρξη επαγγέλματος.

*Εντάσσονται στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) σε προαιρετική βάση οι υπάλληλοι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Στις διατάξεις δεν περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για ενιαίο καθεστώς συντάξεων αναπηρίας παλαιών και νέων ασφαλισμένων

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσω μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας και με ελάχιστο τίμημα θα γίνονται πλέον οι δημοπρασίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, μετά την υπογραφή της...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μέσα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα ακόμη «δώρο» επεφύλασσε για την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, κατά τη νέα αξιολόγηση του. Αν και διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος Επιτηδεύματος θα πληρώνουν μέχρι το 2027, οπότε και θα καταργηθεί οριστικά, τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο λογαριασμός...