Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποίηση Γκουτέρες στην COP27: Κινούμαστε προς την «κλιματική κόλαση» έχοντας «το πόδι μας στο γκάζι»

«Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την κλιματική κόλαση και έχουμε το πόδι μας στο γκάζι» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, απευθυνόμενος προς τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο.

Όπως είπε, «η επιλογή τους είναι ξεκάθαρη: να συνεργαστούν τώρα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ή να καταδικάσουν τις επόμενες γενιές σε μια κλιματική καταστροφή».

Με την ομιλία του ο ίδιος στόχευε στο να περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς επικεφαλής κυβερνήσεων επί δύο εβδομάδες θα συζητούν για τους τρόπους αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τα προβλήματα που κυριαρχούν να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανεξέλεγκτη άνοδος του πληθωρισμού και οι ενεργειακές ελλείψεις.

«Η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή: συνεργαστείτε ή εξαφανιστείτε», είπε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες στους αντιπροσώπους των χωρών που έχουν συγκεντρωθεί στην παραθαλάσσια πόλη της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σέιχ.

Ακόμα, ο Γκουτέρες έκανε έκκληση για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες να επιταχύνουν την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και (να επιταχύνουν) την χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που έχει ήδη συντελεστεί.

«Οι δύο μεγάλες οικονομίες -οι ΗΠΑ και η Κίνα- έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτή τη συμφωνία πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ζήτησε από τις χώρες να συμφωνήσουν να καταργήσουν τη χρήση του άνθρακα, παγκοσμίως, μέχρι το 2040 με τα μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη να επιτυγχάνουν αυτό τον στόχο ως το 2030.

“Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Και ο πλανήτης μας πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς σε κρίσιμα σημεία που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο”, είπε χαρακτηριστικά. “Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την κλιματική κόλαση και έχουμε το πόδι μας στο γκάζι”, προειδοποίησε o Γκουτέρες.

Οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 δεσμεύτηκαν να επιτύχουν τον μακροπρόθεσμο στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας όχι πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες το έχουν θέσει αυτό ως ταβάνι για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Για να διατηρηθεί ζωντανή η όποια ελπίδα επίτευξης αυτού του στόχου θα πρέπει να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές αερίων ως το 2050.

«Είτε θα υπάρξει μια Συμφωνία Αλληλεγγύης για το Κλίμα είτε μια Συμφωνία Ομαδικής Αυτοκονία», σχολίασε ο Γκουτέρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Πέμπτη, 28 Μαρτίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος επισκόπου Πατρών, Οσίου Ιλαρίωνος του νέου ηγουμένου μονής της Πελεκητής. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα που να γιορτάζει...

ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 4.400 κρούσματα χολέρας και άλλων περιπτώσεων οξείας υδατώδους διάρροιας, ανάμεσά τους 54 θανατηφόρα, έχουν καταγραφεί εντός του 2024 στη Σομαλία, πολλά περισσότερα από...

ΔΙΕΘΝΗ

Eξανεμίζονται σταδιακά οι ελπίδες να είναι ζωντανοί οι 13 εργάτες που εγκλωβίστηκαν στις 18 Μαρτίου στο χρυσωρυχείο Pioneer στην περιφέρεια Αμούρ της Ρωσίας, όταν...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Με απέραντο σεβασμό στον πόνο των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στα Τέμπη” ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, διεμήνυσε από την Ολομέλεια...