Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πωλείται για 4,5 δισ. δολάρια η Λίβερπουλ – Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφαση

Η αποτυχία της ευρωπαϊκής Super League το 2021 και η αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Todd Boehly της Τσέλσι θεωρείται ότι είναι μεγάλοι παράγοντες στην απόφαση των Αμερικανών ιδιοκτητών της Fenway Sports Group να θέσουν τη Λίβερπουλ προς πώληση τη Δευτέρα.

Η αμφιλεγόμενη διοργάνωση τύπου MLS, Σούπερ Λιγκ, υποστηρίχθηκε έντονα από τη Λίβερπουλ και η κατάρρευσή της μαζί με την πώληση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Τσέλσι στον Boehly οδήγησαν στην πώληση του συλλόγου από την FSG, σύμφωνα με έκθεση του ESPN.

Οι ιδιοκτήτες με έδρα τη Βοστώνη – οι οποίοι κατέχουν επίσης τους Red Sox – θέλουν να πουλήσουν το πλειοψηφικό τους πακέτο μετά από 12 χρόνια στο Άνφιλντ και φέρεται να θέλουν να την πουλήσουν για περίπου 4,58 δισ. δολάρια (4 δισ. £).

«Υπήρξαν αρκετές πρόσφατες αλλαγές ιδιοκτησίας και φήμες για αλλαγές στην ιδιοκτησία σε συλλόγους της EPL», ανέφερε η FSG σε μια δήλωση, «και αναπόφευκτα μας ρωτούν τακτικά για την Λίβερπουλ.

«Η FSG έχει λάβει συχνά εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από επενδυτές που επιδιώκουν να γίνουν μέτοχοι της Λίβερπουλ.

«Η FSG έχει πει στο παρελθόν ότι υπό τους σωστούς όρους και προϋποθέσεις, θα εξετάζαμε νέους μετόχους εάν ήταν προς το καλύτερο συμφέρον της Λίβερπουλ ως συλλόγου. Η FSG παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην επιτυχία της Λίβερπουλ, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου».

Η FSG αγόρασε τον σύλλογο από τους συμπατριώτες του Τομ Χικς και Τζορτζ Γκίλετ το 2010 και έκτοτε η Λίβερπουλ έχει επανεμφανιστεί ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Και υπό τον Γιούργκεν Κλοπ, το Μέρσεϊσαϊντ έχει κερδίσει κάθε σημαντικό τρόπαιο, καθώς μπήκε τέλος σε μια τριακονταετή περίοδο χωρίς πρωτάθλημα, σηκώνοντας το τρόπαιο της Πρέμιερ Λιγκ το 2019.

Για αυτή την επιτυχία, καθώς και το βαρύ όνομα και την θέση που έχει στο πάνθεον του παγκόσμιου ποδοσφαίρου με εκατομμύρια θαυμαστές παντού, οι ιδιοκτήτες με έδρα τη Βοστώνη αποτιμούν τηνΛίβερπουλ σε περίπου 4,87 δισεκατομμύρια δολάρια (4 δις £), σύμφωνα με πηγές.

Έχοντας ξοδέψει μόλις 344 εκατομμύρια δολάρια (300 εκατομμύρια λίρες) στον σύλλογο πριν από 12 χρόνια, η FSG πρόκειται να αποκομίσει τεράστιο κέρδος όταν το πλειοψηφικό πακέτο πωληθεί στη Λίβερπουλ.

Προκειμένου να βοηθήσουν στην εύρεση αγοραστή, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley φέρεται να έχουν αναλάβει την πώληση και πηγές είπαν στο ESPN ότι ένα ενημερωτικό υπόμνημα που περιγράφει λεπτομερώς την πιθανή πώληση εστάλη σε πιθανούς επενδυτές τον Οκτώβριο.

Το 2021 η FSG πούλησε ένα μερίδιο 11% στην εταιρεία για 750 εκατομμύρια δολάρια (655 εκατομμύρια £) στην RedBird Capital Partners – μια κίνηση που τους οδήγησε να επανεπενδύσουν αυτά τα χρήματα για να πάρουν ένα μερίδιο ελέγχου στην ομάδα χόκεϊ επί πάγου NHL Pittsburgh Penguins.

Και παρόλο που η απόφαση προκάλεσε σοκ, αρκετοί οπαδοί ενθουσιάστηκαν με την κίνηση, με τη σχέση μεταξύ συλλόγου και ιδιοκτητών να μην είναι ομαλή κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια.

Οι οπαδοί έχουν επικρίνει στο παρελθόν αυτό που αντιλαμβάνονταν ότι ήταν λιγότερο από ενεργό ρόλο στη μεταγραφική αγορά, παρά την εμφανή επιτυχία της ομάδας τους τόσο σε εγχώριο όσο και σε ηπειρωτικό επίπεδο.
Ωστόσο, έχουν επανεπενδύσει στη συντήρηση των εγκαταστάσεων του συλλόγου και η Λίβερπουλ βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση μιας ανακαίνισης ύψους 137 εκατομμυρίων δολαρίων (120 εκατομμυρίων λιρών) του σταδίου του Άνφιλντ Ρόουντ.

Πηγή: Dailymail
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζο Λίμπερμαν, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο θάνατός του οφείλεται σε...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της τελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας στο βόλεϊ. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Από τη Γενική Περιφερειακή...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σας επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα...