Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αγριάνη Έβρου: Θα απέχουν από τις εκλογές γιατί δεν έχουν Ιντερνετ

Την απόφαση να απέχουν από τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, έλαβαν οι 530 κάτοικοι της ακριτικής Αγριάνης Εβρου. Το μειονοτικό χωριό, το οποίο απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο, βρίσκεται σε… τεχνολογική απομόνωση, γεγονός που έχει εξοργίσει τους κατοίκους του. «Αισθανόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και με τα καλά που παρέχει στην κοινωνία η τεχνολογία. Αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι ένα ατελείωτο ψυχολογικό θρίλερ», λέει στον «Ε.Τ.» ο 38χρονος πρόεδρος του χωριού, Αλή Σαλή Ογλού.

Οπως καταγγέλλει, ενώ τα τριγύρω χωριά έχουν αναβαθμίσει την ταχύτητα του Διαδικτύου, η Αγριάνη παραμένει σε ρυθμούς… χελώνας με ταχύτητα 1,6 Mbps! Ταυτόχρονα, μόνο μία εταιρία κινητής τηλεφωνίας παρέχει ικανοποιητικό σήμα και 4G, ενώ όσοι επιλέγουν τις υπόλοιπες δύο αναγκάζονται να σκαρφαλώνουν σε… ταράτσες για να μιλήσουν.

Οι οπτικές ίνες…

«Είμαστε χωριό που έχει μεγάλο αριθμό νέων. Αλλά αισθάνονται ότι δεν ζουν όταν δεν έχουν σήμα στο κινητό τους ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Internet. Διότι με ταχύτητα 1,6 Mbps δεν μπορείς να πληρώσεις online λογαριασμούς, ούτε να μπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε να τσεκάρεις τα ηλεκτρονικά μηνύματά σου», πρόσθεσε ο Αλή Σαλή Ογλού.

Υπογράμμισε ότι πριν από μερικά χρόνια άρχισε η τοποθέτηση οπτικών ινών στην περιοχή, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτητα του Internet. «Μόνο που αναβαθμίστηκαν όλα τα διπλανά χωριά εκτός από την… Αγριάνη! Μάνδρα, Σουφλί, Γιαννούλη, Σιδηρώ μπήκαν στην εποχή των υψηλών ταχυτήτων και εμείς παραμένουμε στη σύνδεση που έχουμε με το γειτονικό Πρωτοκκλήσι. Από εκεί τραβάμε Internet σε ταχύτητα 25 Mbps αλλά επειδή πρέπει να διασχίσει 4,5 χιλιόμετρα σε καλώδια χαλκού βυθισμένα ακόμη και σε σωλήνες… αποχέτευσης, η ταχύτητα κατρακυλάει στο 1,6 Mbps όταν φτάνει στο χωριό μας», ξεκαθάρισε.

Στην πανδημία

Το πρόβλημα ήταν πολύ έντονο κατά την περίοδο της πανδημίας. Το χωριό έχει 130 μαθητές διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων, οι οποίοι μάταια προσπαθούσαν να συνδεθούν διαδικτυακά για να κάνουν μάθημα. Πολλά παιδιά έπαιρναν απουσίες καθώς δεν εμφανίζονταν στην… οθόνη του εκπαιδευτικού. «Η μόνη λύση ήταν η σύνδεση μέσω της κινητής τηλεφωνίας και του ενός παρόχου που έχει σήμα. Οι γονείς έδιναν 30 ευρώ την εβδομάδα για να αγοράσουν κάρτα με αρκετό όγκο δεδομένων για να μπορέσουν τα παιδιά τους να συνδεθούν είτε με τάμπλετ είτε με το κινητό. Και υπήρχαν περιπτώσεις όπου τρία και τέσσερα παιδιά στριμώχνονταν γύρω από ένα κινητό προσπαθώντας να κάνουν μάθημα», θυμήθηκε ο Αλή Σαλή Ογλού.

Ούτε γιατρός, ούτε ελληνικά κανάλια

Και σαν να μην έφτανε η τεχνολογική… καθυστέρηση του χωριού, ο 38χρονος πρόεδρός της προσθέτει ότι όλα τα ελληνικά κανάλια δεν κάνουν την εμφάνισή τους στις οθόνες των τηλεοράσεων, ενώ το χωριό των 530 «ψυχών» δεν έχει ούτε για μία φορά την εβδομάδα γιατρό, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να αναγκάζονται να περπατούν τέσσερα χιλιόμετρα για να εξεταστούν ή για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους.

Δίπλα στα σύνορα με 530 κατοίκους

Η Αγριάνη βρίσκεται δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κοντά στον Εβρο. Απέχει 80 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη και 14 χιλιόμετρα από το Σουφλί. Ανήκει στον Δήμο Σουφλίου και έχει 530 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την αποφυγή πολλών μετακινήσεων εκτός σπιτιού και την προληπτική χρήση προστατευτικής μάσκας στο πρόσωπο συνιστά ειδικά στα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα...

ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση για την διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στον Βόλο χωρίς την παρουσία φιλάθλων πάρθηκε στην σημερινή σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτό αποκάλυψε ο...

ΕΛΛΑΔΑ

Εμφανής ήταν από το πρωί η παρουσία της αφρικανικής σκόνης στον αττικό ουρανό, η οποία έκανε θαμπή ακόμα και την εικόνα της Ακρόπολης. Όπως...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργοποιείται η μαύρη λίστα του «Ενεργειακού Τειρεσία» για τους καταναλωτές ρεύματος οι οποίοι έχουν ανεξόφλητα χρέη και μετακινούνται από τον ένα προμηθευτή ενέργειας στον...