Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Oυκρανία: Το ραντεβού στην Άγκυρα και οι όροι Ζελένσκι για την ειρήνη

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του στην Άγκυρα τη Δευτέρα σε μια σπάνια συνάντηση υψηλού επιπέδου, αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν ότι δεν συμμετέχουν σε μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα χωρίς να είναι παρόντες Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η συνάντηση στην τουρκική πρωτεύουσα με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν, ακολούθησε εικασίες ότι ορισμένα ανώτερα στελέχη των ΗΠΑ θα ήθελαν η Ουκρανία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο για τον τερματισμό του πολέμου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να μεταδοθεί «ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία» και να συζητηθούν οι περιπτώσεις Αμερικανών που κρατούνται στη χώρα.

Τόνισαν ότι ο Μπερνς «δεν διεξήγαγε διαπραγματεύσεις κανενός είδους» και «δεν συζητούσε τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία», μετά από μια διαρροή από το Κρεμλίνο με φόντο την ανακατάληψη της Χερσώνας από την Ουκρανία. Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε αρχικά ότι πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Άγκυρα και είπε ότι ο Ναρίσκιν θα είναι παρών. Η εφημερίδα είπε ότι δεν γνώριζε τον σκοπό της συζήτησης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι δεν μπορούσε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τις αναφορές, προτού οι ΗΠΑ επιβεβαιώσουν ότι ο Μπερνς, το πρόσωπο που συνήθως χρησιμοποιούσε ο Τζο Μπάιντεν για μυστικές συζητήσεις θα ήταν παρών στη συνάντηση.

Δεν υπήρξαν δημοσίως αναγνωρισμένες συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την εισβολή, αν και υπήρξαν ορισμένες απευθείας τηλεφωνικές συνομιλίες. Το τελευταίο τετ α τετ υψηλόβαθμων έγινε όταν ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη στις 21 Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος
Την περασμένη εβδομάδα προέκυψαν εικασίες ότι ορισμένοι ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου θα προτιμούσαν να δουν το τέλος των συγκρούσεων. Ο στρατηγός Mark Milley, ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός των ΗΠΑ, είπε ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία έφερε τον ρωσικό στρατό σε αδιέξοδο και ότι υπάρχουν «πιθανότητες για κάποιες διπλωματικές λύσεις».

Αλλά οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν επιπλέον 400 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο του 2021 και ο Μπάιντεν επέμεινε στη σύνοδο της G20 ότι δεν πραγματοποιήθηκαν μυστικές διαπραγματεύσεις.

«Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την ικανότητα στον ουκρανικό λαό να αμυνθεί. Και δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε καμία διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει η Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν μιλούσε αφού συνάντησε τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο Μπαλί της Ινδονησίας. Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν είπε ότι αυτός και ο Σι «επιβεβαίωσαν την κοινή πεποίθηση στην απειλή ή τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι εντελώς απαράδεκτη». ενισχύοντας αυτό που οι ΗΠΑ είπαν ότι ήταν το βασικό μήνυμα του Μπερνς.

Οι όροι Ζελένσκι για την ειρήνη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποίησε τη Δευτέρα αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Χερσώνα για να γιορτάσει την ανακατάληψη της μετά από οκτώ μήνες ρωσικής κατοχής. «Προχωράμε μπροστά. Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, ειρήνη για όλη τη χώρα μας», είπε. Ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν σημαντικό να επισκεφθεί τη Χερσώνα για να δείξει στους κατοίκους την υποστήριξή του και να αποδείξει ότι «πραγματικά επιστρέφουμε, υψώνουμε τη σημαία μας».

Στην ομιλία του προς τους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Μπαλί, ο Ζελένσκι περιέγραψε μια σειρά από προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Μιλώντας από το Κίεβο είπε ότι η Ρωσία πρέπει να επιβεβαιώσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος και να καταβάλει αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης «βασικό στοιχείο της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» για να αποτραπεί η επανάληψη της «ρωσικής επιθετικότητας». «Όταν εφαρμοστούν όλα τα αντιπολεμικά μέτρα, ένα έγγραφο που επιβεβαιώνει το τέλος του πολέμου θα πρέπει να υπογραφεί από τα μέρη». Σε όλη την ομιλία του ευχαρίστησε την «G19» – εξαιρουμένης της Ρωσίας – που κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για πυρηνικό εκβιασμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Με καλοκαιρία το Σαββατοκύριακο, σε περαιτέρω άνοδο η θερμοκρασία Δευτέρα και Τρίτη, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Παράλληλα, η σκόνη θα...

ΔΙΕΘΝΗ

Ουαλία: Ένα πιστό σκυλάκι ράτσας μινιατούρα κανίς βρέθηκε δίπλα στο σώμα της ηλικιωμένης ιδιοκτήτριας του που ήταν νεκρή για περισσότερο από μια εβδομάδα Η...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης γιόρτασε τα γενέθλιά του μετά την ορκωμοσία του στη Θήβα, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη (2/4) αναμένεται να πάρει...

ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσίευμα της Daily Mail αποκαλύπτει ότι μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με drone καθώς η απόσταση...