Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρά ψάρια στο Λούρο – Τι δείχνουν οι αυτοψίες του υπ. Περιβάλλοντος

Μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών εξαιτίας της διακοπής ροής στον ποταμό Λούρο κατήγγειλαν οι τοπικές Αρχές και οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε διαδοχικές αυτοψίες για το συμβάν.

Οι καταγγελίες έγιναν από το δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση και πολίτες, ενώ στην  περιοχή εκτελούνται εργασίες από εργολάβο της Περιφέρειας Ηπείρου για καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Λούρου, κοπή και απομάκρυνση νεκρών δέντρων για προληπτική προστασία από πλημμύρες.

Καταγραφές

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, κατά την πρώτη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 10/11 από  κλιμάκιο δύο υπαλλήλων της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ, διαπιστώθηκε η διακοπή της ροής σε μήκος 3 χιλιομέτρων, στάσιμο νερό με μεγάλη συγκέντρωση νεκρών ψαριών, αλλά και ζημιές σε ιχθυοτροφείο πέστροφας.

Κατά τη δεύτερη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 12/11 στη θέση Πλατανάκια, όπου εκτελούνταν εργασίες, και στη συνέχεια στο Κουκλέσι, όπου υπήρχε ροή νερού, διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων διακοπή της ροής σε μήκος 8 χιλιομέτρων, τοποθέτηση ογκόλιθων στα πλαϊνά της κοίτης, διάνοιξη της κοίτης κατά τμήματα, απομάκρυνση νησίδων και φερτών υλικών από την κοίτη, ενώ σε κάποιες εκτάσεις παρατηρήθηκε ισοπέδωση, σημαντική αλλοίωση του ποτάμιου οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα την απώλεια των ενδιαιτημάτων της υδροχαρούς βλάστησης και της πανίδας του ποταμού, όπως έντομα, μαλάκια, αμφίβια και ιχθυοπανίδα.

Επίσης σε ξερούς νερόλακους και στις άκρες του ξεραμένου ρου του ποταμού παρατηρήθηκαν πολλά νεκρά ψάρια που σε μερικές περιπτώσεις ήταν αρκετά μεγάλα και σε μεγάλες ποσότητες όπως τα είδη γριβάδι, στρωσίδι, ποταμοκέφαλος, καθώς και μικρότερα σε μέγεθος ψάρια όπως το λιάρα και ο θεσπρωτικός πελασγός. Δεν παρατηρήθηκαν νεκρά άτομα από την ενδημική πέστροφα του Λούρου, όπως και από άλλα είδη ψαριών που θεωρούνται ενδημικά όπως λουροβελονίτσα, λουρογωβιός κ.λπ.

Οπως τονίζει το υπουργείο, «διανύουμε την περίοδο αναπαραγωγής της ενδημικής πέστροφας του Λούρου και επομένως αν υπήρχαν ενδιαιτήματα αναπαραγωγής του συγκεκριμένου είδους στην περιοχή των παρεμβάσεων στην κοίτη του ποταμού, αυτά πλέον δεν υφίστανται, χωρίς προφανώς να είναι γνωστές οι επιπτώσεις στη διατήρηση του ενδημικού είδους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024. Η κύρια Μονάδα φιλοξενίας...

ΕΛΛΑΔΑ

Σαράντα πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν χθες (18/04)  στην Αττική και έγιναν 24 συλλήψεις. Συγκεκριμένα, το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου 2024, για την αντιμετώπιση του...

ΕΛΛΑΔΑ

H ΕΛ. ΑΣ εντατικοποιεί τις προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό φαινόμενο της βίας σε όλες τις εκφάνσεις. Ομάδες νέων αστυνομικών προχωρούν σε ήπια...

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της αλλαγής του καιρού, με έντονα φαινόμενα που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Σε ετοιμότητα...