Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίδυμη απειλή Covid, γρίπης, ιού RSV – Τι λέει ο Νίκος Τζανάκης

Παράλληλες επιδημίες φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, όπως και η Ευρώπη, το χειμώνα. Παρά το γεγονός ότι φέτος ο κορονοϊός δεν σηκώνει… αναχώματα στην κοινωνία και την καθημερινή ζωή, η επαναφορά της γρίπης, αλλά και η κυκλοφορία άλλων ιών, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), πιθανόν θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν για «τριδημία», ακόμη και για «πολυδημία».

Ηδη εκφράζεται προβληματισμός για την κυκλοφορία νέων στελεχών του κορονοϊού που βρίσκονται και στην Ελλάδα. Οι υποπαραλλαγές της «Ομικρον» BQ.1, BQ.1.1 και XBB είναι αυτή τη στιγμή στο «μικροσκόπιο» των ειδικών περισσότερο σε σχέση με τη μετάλλαξη «Κένταυρος» (ΒΑ.2.75), η οποία κυκλοφορεί εδώ και μήνες χωρίς να καταφέρει να… εκτοπίσει την «Ομικρον 5». Παρ’ όλα αυτά, και η «Κένταυρος» εξαπλώνεται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. «Εχουμε μια πανσπερμία από στελέχη. Στην Κρήτη υπάρχουν και τα νέα στελέχη, και ένα 7-10% των κρουσμάτων είναι η υποπαραλλαγή “Κένταυρος”. Αυτό που βλέπουμε είναι η προσπάθεια του ιού να ξεφύγει από την ανοσία. Κανένα στέλεχος για την ώρα δεν φαίνεται να υπερέχει σε μεταδοτικότητα σε σχέση με την “Ομικρον 5”», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι στη χώρα μας ένα από τα νέα στελέχη θα επικρατήσει μέσα στον Δεκέμβριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

Ανοδική τάση

Για την ώρα, τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα κινούνται σε σταθερό επίπεδο, με ανοδική τάση. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Τζανάκης, είναι 4-5 φορές κάτω από τον πραγματικό αριθμό. «Ενας στους πέντε δηλώνει ότι είναι κρούσμα», επισημαίνει. «Υπάρχει μια καλή πλευρά στο ότι δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα. Θέλαμε έναν ιό με τον οποίο να μην ασχολούμαστε τόσο. Ισως έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι ηλικιωμένοι θα γλιστρήσουν σε ΜΕΘ και θα χάσουν τη ζωή τους. Πρέπει να τους προστατεύσουμε», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων αναμένεται να ενισχύσει την ανοσία έναντι της Covid-19, ειδικά για όσους είναι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά. Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι, άλλωστε, αποτελεσματικά και έναντι νέων στελεχών του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην τελευταία επίσημη ενημέρωση. Για αυτό οι ειδικοί κρίνουν επιτακτικό να αυξηθεί το μικρό ποσοστό (μόλις 26%) των ατόμων από 60 ετών και πάνω που έχουν πραγματοποιήσει 2η και 3η αναμνηστική δόση.

Την ίδια στιγμή που οι ειδικοί είναι εν αναμονή νέου επιδημικού κύματος Covid-19, εκφράζονται φόβοι και για «βαριά» περίοδο γρίπης, με τα δεδομένα που γίνονται γνωστά από τις ΗΠΑ να είναι ήδη ανησυχητικά, ενώ στην Ευρώπη σταδιακά αυξάνονται τα περιστατικά. Μάλιστα, στις ΗΠΑ η γρίπη φέτος εμφανίστηκε έξι εβδομάδες νωρίτερα, με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι τόσο υψηλά ποσοστά έχουν να αναφερθούν από το 2009, στην πανδημία του H1N1.

Αδράνεια ανοσοποιητικού 

Ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες καταγράφει αυξημένες επισκέψεις σε ιατρεία ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και τα δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο προαναγγέλλουν ότι φέτος η γρίπη μπορεί να… δείξει τα δόντια της.

Σύμφωνα με την παιδίατρο και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Παιδιάτρων Αττικής, Αννα Παρδάλη, η κινητικότητα στα ιατρεία είναι τεράστια και είναι κάτι που παρατηρείται σε όλες τις χώρες. Παρατηρούνται αναμονές στο «Παίδων» για πολλών ειδών λοιμώξεις. «Εχει να κάνει με την αδράνεια του ανοσοποιητικού από τη μη έκθεσή του σε ιούς τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας και των περιορισμών», σημειώνει στον «Ε.Τ.». Στα νήπια το «ξέσπασμα» ιώσεων είναι εμφανές ήδη από τον Σεπτέμβριο, όπως η ίδια εξηγεί, με αποτέλεσμα η κόπωση του ανοσοποιητικού από τις φορές που θα έχουν αρρωστήσει τα παιδιά να γίνει εμφανής από τον τρέχοντα μήνα και έπειτα, όταν θα κάνει… αισθητή την παρουσία του ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), για τον οποίο επίσης φέτος έχει σημάνει «SOS». Αποτελεί το τρίτο… σκέλος της «τριδημίας», την οποία φοβούνται τόσο οι ειδικοί.

Νοσηλείες

Ο RSV είναι ένας ιός που προκαλεί σοβαρές βρογχιολίτιδες σε παιδιά κάτω των 2 ετών, οδηγώντας συχνά σε ανάγκη για νοσηλεία. Στην Αμερική ήδη καταγράφουν αυξημένες νοσηλείες σε παιδιατρικά νοσοκομεία, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι, καθώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πάντα και η ποικιλομορφία κάθε χώρας, σύμφωνα με την κυρία Παρδάλη. Στις ΗΠΑ, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, εμφανίστηκαν νωρίς ιοί που θεωρούνται κατεξοχήν «χειμωνιάτικοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία Pfizer ανακοίνωσε υποσχόμενα αποτελέσματα φάσης 3 για πιθανό εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, με σκοπό να χορηγείται σε μέλλουσες μητέρες, και θα περνούν τα αντισώματα μέσω πλακούντα στα βρέφη. Εως το τέλος του έτους θα καταθέσει αίτηση για έγκριση από τον FDA. Μέχρι, όμως, να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο, η στρατηγική για το χειμώνα είναι να πραγματοποιούνται τα εμβόλια εκεί που υπάρχουν, στην προκειμένη για γρίπη και κορονοϊό, ώστε να αποφευχθούν οι συλλοιμώξεις, αλλά και να μειωθεί η επιβάρυνση του συστήματος Υγείας. Οσον αφορά στη γρίπη, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα παραμένει η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα, παρά τη μείωση που καταγράφει σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα,...

ΕΛΛΑΔΑ

Στα ίδια με την προηγούμενη εβδομάδα επίπεδα παραμένει η θετικότητα του SARS-CoV2 στην κοινότητα, ενώ οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι...

ΕΛΛΑΔΑ

Με το σύνθημα «Υγιές στόμα σημαίνει και υγιές σώμα» τιμά ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας...

ΕΛΛΑΔΑ

Μειωμένοι παρουσιάζονται όλοι οι δέκτες για SARS-CoV2 και για πρώτη φορά δεν καταγράφονται νέες διασωληνώσεις λόγω λοίμωξης Covid-19. Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα...