Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεσκόπιο James Webb: Εντυπωσιακή εικόνα νέφους σε σχήμα κλεψύδρας κατά τον σχηματισμό νέου άστρου

Μια νέα εντυπωσιακή εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Απεικονίζει μια κοσμική κλεψύδρα γύρω από ένα άστρο που ακόμη βρίσκεται στη διαδικασία σχηματισμού του.

Το «L1527», στον αστερισμό του Ταύρου, συγκεντρώνει ακόμη μάζα για να λάβει την τελική του μορφή. Απαθανατίστηκε χάρη στο όργανο NIRCam του τηλεσκοπίου, αφού είναι ορατό μόνο με υπέρυθρο φως.

Με ηλικία μόλις 100.000 ετών, το «L1527» είναι στο πρώιμο στάδιο του σχηματισμού του και δεν είναι σε θέση να παράγει δική του ενέργεια.

«Αυτή η εικόνα του L1527 μας δίνει μια ιδέα για το πώς έμοιαζαν ο Ήλιος και το ηλιακό μας σύστημα σε πρώιμο στάδιο», αναφέρουν η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Το James Webb είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει ποτέ εκτοξευτεί στο διάστημα, αποτελώντας συνεργασία των διαστημικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ευρώπης και Καναδά.

Πρόκειται για ένα τεχνολογικό αριστούργημα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εκτοξεύτηκε πριν από περίπου δέκα μήνες και βρίσκεται περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στη Γαλλία, μια υπόθεση για την επιβολή του νόμου που ορίζει ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσια...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι πολωνικές ειδικές υπηρεσίες έκαναν έφοδο σε σπίτια πρώην κρατικών αξιωματούχων του πρώην κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) την Τετάρτη, για δεύτερη συνεχόμενη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Σάββατο 30 Μαρτίου εκπρόσωποι από 100 επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας θα βρίσκονται στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική αύξηση, κατά 58,5% κατέγραψαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη χρήση του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 13 εκατ....