Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

K. Mητσοτάκης στο συνέδριο της Unesco: Δεν τηρούνται από όλα τα κράτη μέλη οι αρχές της σύμβασης – Είναι απαράδεκτο (video)

Πενήντα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης για την πολιτιστική κληρονομιά συμπληρώνονται εφέτος και ο πρωθυπουργός μίλησε στο Διεθνές Συνέδριο της Ουνέσκο που διεξάγεται στους Δελφούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, που είναι και το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε.

Μιλώντας για τους Δελφούς όπου διεξάγεται το συνέδριο της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κίνδυνο από τη φωτιά που απείλησε τον ιστορικό αυτό τόπο καίγοντας μέρος του αρχαιότερο ελαιώνα της Ελλάδας.

«Σαρανταπέντε χιλιάδες ελαιόδεντρα δυστυχώς καταστράφηκαν. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών της πυροσβεστικής και των τοπικών δήμων η φωτιά περιορίστηκε μέσα σε μία περίμετρο τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων», δήλωσε σχετικά.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα καλύτερο παράδειγμα για το πώς η προστασία των πολιτιστικών αγαθών και των μνημείων και η συντήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς αποτελούν μέρος της ίδιας προσπάθειας. Και αυτό ήθελε να κάνει και η σύμβαση του 1972 όταν υπογράφτηκε στο Παρίσι. Για πρώτη φορά είχαμε ένα νομικά δεσμευτικό διεθνώς έγγραφο που συνδέει τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς από τη μία και τη διατήρηση της ανθρωπογενούς πολιτιστικής κληρονομιάς από την άλλη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τους Δελφούς υπενθύμισε στους καλεσμένους του διεθνούς συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, ότι «ήταν το μέρος που ερχόταν άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο για να μάθουν προφητείες, να δουν τι τους επιφυλάσσει η μοίρα και να λάβουν τη σοφια για να δουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι το μαντείο και η Πυθία δεν έδιναν ποτέ ακριβείς απαντήσεις στις ερωτήσεις που γίνονταν».

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομίας που τελεί εν κινδύνω, τόνισε ότι «δεν τηρούνται πάντα από όλα τα κράτη μέλη οι αρχές της σύμβασης και αυτό είναι απαράδεκτο καθώς προσπαθούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον με ενότητα και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους αλλά δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να μας διχάσουν και να μας γράψουν στους μηχανισμούς του παρελθόντος».

Τι είπε για κλιματική κρίση και υπερ τουρισμό

Μιλώντας για την κλιματική κρίση και τον υπέρ τουρισμό, δύο θέματα στα οποία εστιάζει το συνέδριο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας οι καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες και η Ελλάδα τώρα έχει τώρα ένα ειδικό υπουργείο για την προστασία του πολίτη και την κλιματική αλλαγή και φυσικά σε στενή συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού έχει ως καθήκον του να προστατεύει τα μνημεία μας από τις απειλές αυτές».

«Πενήντα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και καθώς αντιμετωπίζουμε νέες παγκόσμιες προκλήσεις θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσουμε να τιμήσουμε τις βασικές αρχές που διέπουν τη σύμβαση», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τις ενέργειες που κάνει η ελληνική πολίτεία προσέθεσε ότι τα εργα στην Ακρόπολη ολοκληρώνονται. «Το πρόγραμμα αυτό ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο και ως μέρος της στρατηγικής μας καθαρίσαμε πάρα πολλά στρέμματα δάσους που περιβάλλουν τους αρχαιολογικούς τόπους».

Ολοκλήρώνοντας την τοποθέτησή του δήλωσε ότι «σε 50 χρόνια από τώρα μπορούμε να επιστρέψουμε εδώ και να δείξουμε όπως σεβόμενοι τις αρχές της UNESCO καταφέραμε να κερδίσουμε και να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Το διεθνές συνέδριο «The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability», διοργανώνει στους Δελφούς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την UNESCO, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την υπογραφή της Σύμβασης για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε σπίτι στην περιοχή των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο κέντρο της Αθήνας, ξέσπασε νωρίτερα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σημείο επί...

ΕΛΛΑΔΑ

Από κορονοϊό προσεβλήθη ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου, επιστρέφοντας σήμερα από το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Μαδρίτη – όπου και...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρόεδρος Andrea Agnelli, ο αναπληρωτής του Pavel Nedved, ο διευθύνων σύμβουλος Maurizio Arrivabene και τα μέλη Laurence Debroux, Massimo Della Ragione, Katryn Fink,...

ΕΛΛΑΔΑ

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο NISSOS KALYMNOS με 31 επιβάτες και 18 άτομα πλήρωμα, προσέκρουσε πιθανόν σε κάποιο ύφαλο, κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου του...