Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Κιβωτός του Κόσμου»: Εν αναμονή ραγδαίων εξελίξεων – Σε τέσσερα πρόσωπα εστιάζει η έρευνα

Σε τέσσερα πρόσωπα εστιάζει μέχρι στιγμής η έρευνα των αρχών για την «Κιβωτό του Κόσμου». Το πρώτο είναι στέλεχος της ΜΚΟ σε βάρος του οποίου υπάρχουν δύο καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών που φιλοξενούνταν στη δομή. Όσον αφορά στις σοβαρές καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και κακοποιητικές συμπεριφορές, στο μικροσκόπιο μπαίνουν τρεις εργαζόμενοι της Κιβωτού του Κόσμου. Πρόκειται για άτομα που φέρονται να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του στελέχους της ΜΚΟ που ελέγχεται για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις.

«Θεωρώ ότι η διαδικασία θα τρέξει πάρα πολύ γρήγορα γιατί όπως ξέρετε πίσω από όλα αυτά είναι 200, 300 παιδιά που πρέπει να φτάσουμε στην αλήθεια για να δούμε τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης. Επίσης, τόνισε την ανάγκη το κράτος να κάνει δομές και θεσμούς που να παρεμβαίνουν.

Στο κάδρο των Αρχών μπαίνουν τέσσερα πρόσωπα.

Το πρώτο είναι στέλεχος της ΜΚΟ σε βάρος του οποίου υπάρχουν δύο καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών που φιλοξενούνταν στη δομή. Το στέλεχος αυτό ταξίδευε σε όλες τις δομές της Οργάνωσης στην Ελλάδα ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν και επισκέψεις του σε τουλάχιστον δύο δομές εκτός Αθηνών.

Για τους ξυλοδαρμούς και τις κακοποιητικές συμπεριφορές, στο μικροσκόπιο μπαίνουν τρεις εργαζόμενοι. Πρόκειται για άτομα που φέρονται να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του ανώτερου στελέχους της Οργάνωσης, είχαν υπάρξει ως παιδιά της Κιβωτού, μέχρι που μετά από πολλά χρόνια αποφασίστηκε να παραμείνουν στις δομές ως εργαζόμενοι.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Στο στόχαστρο των αρχών 4 πρόσωπα εντός της οργάνωσης

«Κάποια στιγμή έκαναν μπάνιο ένα παιδάκι και γλίστρησε στην μπανιέρα και το τράνταξαν και το βάλανε τιμωρία και μάλιστα το ξέχασαν στην τιμωρία και το παιδί έκλαιγε» ανέφερε στο STAR πρώην εργαζόμενη στην «Κιβωτού του Κόσμου».

Σύμφωνα με παιδαγωγό – πρώην εργαζόμενο στην «Κιβωτό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR: «Μου είπε ένας έφηβος ότι μια φορά τον χρόνο στέλεχος της Κιβωτού παίρνει τα “καλύτερα” παιδιά και τα πηγαίνει στο Βέλγιο. Είναι ένα ταξίδι δώρο. Με ποια κριτήρια δηλαδή; Λέει αν έχεις καλή συμπεριφορά. Και ποιος κρίνει την καλή συμπεριφορά; Ανώτατο στέλεχος, όχι οι παιδαγωγοί που ήταν με τα παιδιά. Αυτό που με τσίγκλησε περισσότερο ήταν ότι τα παιδιά που είχαν πάει ήταν τα παιδιά που ήταν πιο αρρενωπά, πιο γυμνασμένα, πιο όμορφα και μου προξένησε μεγάλη εντύπωση αυτό, πάλι το μυαλό μου πήγε σε κάτι περίεργο».

Αυτοί οι τρεις εργαζόμενοι φαίνεται ότι αναλάμβαναν να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις που ανέκυπταν εντός των δομών όσον αφορά σε συμπεριφορές που κρίνονταν ότι ήταν εκτός κανόνων της ΜΚΟ ή παραβατικές.

Για σοβαρές καταγγελίες που πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ΕΡΤ. «Είναι αποτρόπαιο. Είναι ανατριχιαστικό να φανταστεί κανείς ότι αυτά που καταγγέλλονται μπορεί να συνέβαιναν. Όμως δεν είναι δουλειά δικιά μας να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πριν η δικαιοσύνη και η έρευνα των διωκτικών και των δικαστικών αρχών σε βάθος αξιολογήσει όλες τις πτυχές της» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ και απαντώντας σε ερώτηση για το αν είχε γνώση καταγγελιών για κακοποίηση στην «Κιβωτό του Κόσμου» απάντησε: «Βεβαίως και όχι. Αυτό που λάβαμε γνώση ήταν όταν διέρρευσαν τα όποια δημοσιεύματα και ήρθα σε επικοινωνία στο πλαίσιο της νομιμότητας με τον εισαγγελέα αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, μία μέρα πριν από τη 17 Νοέμβρη[…]Τα στόματα έχουν ανοίξει και εμείς αν θέλετε είμαστε και σχετικά αισιόδοξοι. Ένα από τα κομμάτια που βλέπουμε στα στοιχεία τα οποία μαζεύουμε είναι ότι εισαγγελικές παραγγελίες για απομάκρυνση παιδιών από τις βιολογικές τους οικογένειες έχουν αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, οπότε αυτό είναι και αποτέλεσμα του ότι έχει σπάσει λίγο ο φόβος».

Στο κάδρο θα μπουν και ταξίδια που φέρεται να έκαναν παιδιά της δομής. Υπάρχουν καταγγελίες για παράξενες μετακινήσεις παιδιών από τη μία δομή στην άλλη και αναμένεται να ερευνηθεί εάν οι μετακινήσεις αυτές είχαν σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές που κάποιοι ήθελαν να μείνουν στο σκοτάδι.

«Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή πρέπει να χυθεί άπλετο φως και για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό όπως ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους είναι ήδη σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Θα ελεγχθεί κάθε πτυχή κάθε καταγγελίας για να φτάσουμε στην αλήθεια» ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Nίκη Κεραμέως, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen.

Δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» κατονομάζει το ανώτατο στέλεχος της ΜΚΟ ως υπεύθυνο για τη σεξουαλική κακοποίηση που κατήγγειλε ο 19χρονος πρώην τρόφιμος στην Οργάνωση και η ίδια η Κιβωτός σε ανάρτηση στο facebook κάνει λόγο για ψευδείς και συκοφαντικές κατηγορίες.

«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Κιβωτού».

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές του 18χρονου στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Βασίλη Σιώμο, για ξυλοδαρμούς που είχε υποστεί τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα παιδιά, στη δομή και της Πωγωνιανής και του Βόλου.

Ο φάκελος της προανακριτικής έρευνας που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελία Αθηνών και αναμένονται άμεσα εξελίξεις

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Κώστας Στάμου, Βασίλης Σιώμος

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές αυτής της Κυριακής εισέρχεται η Τουρκία, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνουν τη δύναμη...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook βίντεο του iSYRIZA σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη υπό τον τίτλο «Τέμπη:...

ΔΙΕΘΝΗ

Τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 28 προκάλεσαν ρωσικά πλήγματα, κυρίως στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ωθώντας το...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ανάρτησή της στην ψηφιακή πλατφόρμα Χ η Βούλα Κεχαγιά, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ενόσω η συζήτηση για την πρόταση...