Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Δένδιας από Μπαχρέιν: Να μην επιτρέψουμε να γίνει κυρίαρχο το αφήγημα του αναθεωρητισμού

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο αναθεωρητικό αφήγημα να επικρατήσει και να γίνει κυρίαρχο», υπογράμμισε  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην παρέμβασή του στο «Manama Dialogue», στο Μπαχρέιν. 

Όπως τόνισε, αν ο αγώνας της Ουκρανίας είναι επιτυχημένος, «δε θα πρόκειται απλώς για τη νίκη μιας χώρας ενάντια σε έναν επιτιθέμενο, θα είναι η ήττα της αναθεωρητικής αφήγησης».

«Αν η ρωσική εισβολή ήταν επιτυχής, τι θα εμπόδιζε τον πρόεδρο Ερντογάν να τη μιμηθεί ή άλλους αυταρχικούς ηγέτες να τη μιμηθούν;», σημείωσε.

«Η Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας στην περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία».

Όπως ανέφερε, αν κοιτάξει κανείς τον προϋπολογισμό της Τουρκίας φέτος, θα δει επιπλέον 30 δισεκατομμύρια, αυτά είναι τα κέρδη της Τουρκίας από τη μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Σημείωσε δε πως 800 ρωσικές εταιρείες μετεγκαθίστανται στην Τουρκία.

Τόνισε δε πως εν τέλει «η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, είναι μια μεγάλη χώρα και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παρουσία της». ‘Αλλωστε, υπενθύμισε, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να τάσσεται σαφώς υπέρ της ένταξης στην ΕΕ υπό όρους»

«Το ερώτημα είναι αν η πολιτική της Τουρκίας εξυπηρετεί αυτό το στόχο ή όχι», τόνισε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζει απειλή πολέμου, casus belli.

«Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό στον 21ο αιώνα;», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, η Τουρκία οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες με την κυβέρνηση της Τρίπολης αγνοώντας ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα. «Είναι σαν να υπέγραφε η Ελλάδα ένα μνημόνιο με την Τυνησία, αγνοώντας την ύπαρξη της Μάλτας και της Σικελίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι και η Λιβύη λειτουργεί ως ταραξίας με δύο τρόπους, «υπογράφει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία, δημιουργώντας πιθανά προβλήματα με την Ελλάδα και διαχέει όπλα στο Σαχέλ, όπου βλέπουμε μια κατάσταση που ξεφεύγει από τον έλεγχο».

Αναφερόμενος στα άλλα προβλήματα της περιοχής, ανέφερε ότι «ο δυτικός κόσμος, η κοινωνία που είναι προσανατολισμένη στις αξίες, δεν έχει πολιτική για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία». «Πρακτικά δεν κάνουμε τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αλλά και το Ιράν επεσήμανε είναι μια πολύ δύσκολη περίπτως και παίζει πολλές φορές το ρόλο του ταραξία.

Όμως τόνισε, υπάρχουν και θετικά παραδείγματα: Οι συμφωνίες του Αβραάμ άλλαξαν εντελώς την αφήγηση, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά για τη συνολική περιοχή.

«Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τις αραβικές χώρες και να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα επί του εδάφους», επεσήμανε.

Ακόμη, η συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. «Βλέπουμε κάτι αρκετά μοναδικό. Μια συμφωνία μεταξύ δυο χωρών που δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη και βρίσκουν ένα τρόπο να επιλύσουν ένα ανοιχτό ζήτημα, αλλά και να εφαρμόσουν το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας για την επίλυσή του, αποδεχόμενοι ότι ο κόσμος είναι μια κοινωνία που βασίζεται σε κανόνες και δημιουργώντας ένα παράδειγμα για τον κόσμο».

Τρίτο παράδειγμα, όπως τόνισε, είναι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ήταν υπό διαπραγμάτευση εδώ και περίπου 30 χρόνια.

«Δεν είναι απλώς μια διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι μια λωρίδα σύνδεσης μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διασυνδέσεις και αγωγούς», επεσήμανε.

«Είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς με βάση το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, οι χώρες θα μπορούσαν να επιλύσουν ζητήματα μέσω διαλόγου, όχι μόνο για τους πολίτες τους, αλλά για μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή».

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, τα προβλήματα της περιοχής είναι επιλύσιμα. «Αν έχουμε κανόνες και αν έχουμε καλή θέληση, όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά είναι αντιμετωπίσιμα. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε από την ελπίδα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην απελπισία να καλύψει την περιοχή μας». Σημείωσε δε πως η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της ως σημείο εισόδου προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και τη στήριξη της ουκρανικής προσπάθειας. Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, αποτελεί το κύριο λιμάνι που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ακόμη η Ελλάδα στοχεύει να γίνει ενεργειακός κόμβος, να μεταφέρει ενέργεια από τον αραβικό κόσμο, από την Αφρική προς την Ευρώπη. Υπενθύμισε δε πως είναι πολλές οι υποδομές που κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν

Στο Μπαχρέιν ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησαν διμερή θέματα, αλλά και τις εξελίξεις σε Ουκρανία, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Κατερίνα Φρύσσα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών διατράνωσαν και τόνισαν την προσήλωσή τους στο Διεθνές Δίκαιο και κυρίως στο Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογό του αναλυτικά για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις τουρκικές προκλήσεις τον τελευταίο καιρό.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά: «Ήταν για μένα σήμερα μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ στο Μπαχρέιν, στο πλαίσιο του «Manama Dialogue». Είχα την τιμή μαζί με τον ομόλογό μου να υπογράψουμε δυο Συμφωνίες μεταξύ του Βασιλείου του Μπαχρέιν και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τη συνεργασία των Διπλωματικών Ακαδημιών και για τα διπλωματικά διαβατήρια, ώστε να διευκολυνθούν οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών μας.

Επίσης, στη διμερή συνάντηση κάναμε μια μακρά ανάλυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Προετοιμάζω την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μπαχρέιν και την υπογραφή επίσης άλλων οκτώ Συμφωνιών ανάμεσα στο Βασίλειο και την Ελληνική Δημοκρατία. Και από εκεί και πέρα, είχαμε μια συνολική κατόπτευση του κόσμου: τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα προβλήματα στην Ευρώπη, στην ασφάλεια, στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά επίσης, τα προβλήματα στην Αφρική, στην υποσαχάρια Αφρική, στον Αραβικό Κόλπο. Και γενικά κάναμε μια πλήρη ανάλυση.

Είχα δε την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την τουρκική προκλητικότητα.

Καταλήγω λέγοντας ότι οι σχέσεις μας με το Βασίλειο του Μπαχρέιν και με τις χώρες του Κόλπου είναι μια ιστορία επιτυχίας. Έχουμε δημιουργήσει έναν στενό δεσμό, έναν δεσμό που επιτρέπει τις αμοιβαίες επενδύσεις και την επικοινωνία μεταξύ των λαών μας».

Επίσης ο κ. Δένδιας στο περιθώριο του «Manama Dialogue»  είχε εγκάρδια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι.

Σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησής τους τον Οκτώβριο, οι δυο υπουργοί συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία, τις σχέσεις ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Κατ’ αρχάς είχα σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, τον κύριο Τζέιμς Κλέβερλι. Τον είχα συναντήσει ως Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Tρας , τον ξανασυναντώ ως Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Σούνακ. Κάναμε μια κατόπτευση της κατάστασης μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και των θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Σαχέλ, στη Βόρειο Αφρική, στην περιοχή του Κόλπου. Από εκεί και πέρα, είχα την ευκαιρία στο πλαίσιο του «Manama Dialogue» να διατυπώσω ξανά, στο πάνελ που συμμετείχα, τις πάγιες ελληνικές θέσεις τόσο για την κατάσταση στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όσο και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το μέλλον της περιοχής» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Πηγές: ΕΡΤ- Αποστολή: Κατερίνα Φρύσσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιείται η πέμπτη – από τις διαδοχικές – καταβολές ποσού 4.174.489,98 ευρώ, που αφορά την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών...

ΕΛΛΑΔΑ

«Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή»,...

ΕΛΛΑΔΑ

Οργανωμένοι, πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι, έτσι περιγράφονται από αστυνομικές πηγές οι συλληφθέντες για τα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέψευσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή του νόμου στην...