Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Κιβωτός του Κόσμου»: «Στο μικροσκόπιο» δύο αδικήματα – Μπαράζ καταγγελιών και νέα μαρτυρία στην ΕΡΤ

Ολοένα και συνεχίζονται οι καταγγελίες σε βάρος της «Κιβωτού του Κόσμου». Πληθαίνουν οι μαρτυρίες για περιστατικά ασέλγειας από υψηλόβαθμο στέλεχος, αλλά και για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Γίνεται μάλιστα λόγος για ξυλοδαρμούς, σκληρές τιμωρίες, ακόμη και παιδική εργασία. Από την Τρίτη αρχίζουν και οι καταθέσεις στην Εισαγγελία ανηλίκων.

Όπως αποκαλύπτεται, η έρευνα για τη δυσώδη υπόθεση ξεκίνησε από δύο e-mails που εστάλησαν στο Συνήγορο του Πολίτη και κατόπιν στην Εισαγγελία, στα οποία περιλαμβάνονταν δέκα καταγγελίες σωματικής κακοποίησης.

Τα δυο αδικήματα που διερευνά η Εισαγγελία, είναι:

  • Κακούργημα: Κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια 
  • Πλημμέλημα: Σωματική βλάβη σε βάρος αδυνάμων

Ως πρώτος στόχος των Αρχών, έχει τεθεί το να καταθέσουν τα θύματα, είτε πρόκειται για θύματα ασελγών πράξεων, είτε για σωματική κακοποίηση. Υπάρχει η πληροφορία για έναν με δύο πρώην τρόφιμους που έχουν εκφράσει τη βούληση να καταθέσουν στις εισαγγελικές Αρχές.

Ο ένας εκ των δύο είναι κάτοικος εξωτερικού και φέρεται να έχει επικοινωνήσει με τις δικαστικές Αρχές και να έχει εκδηλώσει την πρόθεση να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να καταθέσει.

Ως δεύτερος στόχος, έχει τεθεί το να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη, ήτοι να κληθούν ως ύποπτοι σε ανωμοτί κατάθεση.

Αρμόδιες δικαστικές πηγές τονίζουν ωστόσο ότι η πορεία των καταθέσεων θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις της Εισαγγελίας. Εφόσον υπάρξει κάποια κατάθεση, που με βάση το περιεχόμενό της κριθούν αναγκαίες πιο δραστικές ενέργειες, τότε όλα θα επανεξεταστούν.

Με βάση τωρινά δεδομένα, τέσσερα πρόσωπα βρίσκονται «στο κάδρο» των ερευνών:

  • Το προβεβλημένο στέλεχος της δομής
  • Τρεις εργαζόμενοι σε παραρτήματα της δομής (οι δύο μάλιστα είναι πρώην φιλοξενούμενοι του Οργανισμού)

Κομβική η κατάθεση του 19χρονου – Νέα μαρτυρία στην ΕΡΤ

Τα στοιχεία για σεξουαλικές κακοποιήσεις προέκυψαν αργότερα από τον φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα περιστατικού ασέλγειας με θύμα νεαρό στη δομή της Χίου. Η ασέλγεια επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από το ίδιο το θύμα, ηλικίας 19 ετών σήμερα, στην κατάθεση που έδωσε στις 16 Νοεμβρίου στην Αστυνομία.

Σε αυτήν αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Μπήκε στο δωμάτιο να του αφήσει το φαγητό του και πρόλαβε και είδε για δευτερόλεπτα που με παρενοχλούσε. Δεν ξέρω τι ακριβώς είδε, δεν το συζητήσαμε γιατί ντρεπόμουν. Ίσα που πρόλαβε να ανοίξει την πόρτα και του φώναξε “φύγε, φύγε”».

Την καταγγελία του 19χρονου για σεξουαλική παρενόχληση επιβεβαιώνει νέα μαρτυρία στην ΕΡΤ φιλοξενούμενου παιδιού -επίσης- που βρισκόταν μαζί του στη δομή της Χίου.

«Μου έλεγε “γιατί σε μένα;”. Μου έχει πει πράγματα που δεν θα ήθελα να αναφερθω. Τουλάχιστον 4 παιδιά έχουν δεχτεί ξυλοδαρμό», αναφέρει.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της δομής, αλλά και τρεις βασικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή παιδιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, τονίζοντας ότι απαιτείται πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών και διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.

«Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής, όποια εξέλιξη και αν έχει η υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση της διοίκησης της δομής της Κιβωτού γιατί ναι μεν η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης αλλά προτεραιότητα είναι να δει κανείς πως θα συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής προς όφελος των παιδιών που φιλοξενεί εκεί».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση στρέφεται στην αποιδρυματοποίηση των ανηλίκων και την ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας προχωρώντας σε 3 βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου.

Οι εν λόγω αλλαγές είναι:

  • Μείωση του χρόνου που απαιτείται από την αίτηση μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής
  • Θέσπιση επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα
  • Διεύρυνση ηλικιακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί, τα 50 έτη

«Αν αυτά τα οποία λέγονται ισχύουν μιλάμε για πολύ σκληρά κακουργήματα, μιλάμε για κόσμο που θα μπει φυλακή» τονίζει σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Είναι όχι μόνο σκληρό, είναι φρικιαστικό πραγματικά αυτά που ακούμε και όλες αυτές οι καταγγελίες, καθώς όλα αυτά διερευνώνται από την εισαγγελία ανηλίκων και έτσι πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο σε κάθε περίπτωση» σημειώνει στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.

«Να πάμε και στη μορφή των ημιαυτόνομων διαμερισμάτων, δηλαδή τα παιδιά που είναι στα ιδρύματα από τα 15 έτη και μετά να μπορούν να μείνουν, προφανώς με μία φροντίδα, σε διαμερίσματα» υπογραμμίζει ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Για επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος γύρω από τις καταγγελίες που βλέπουν το φως τις δημοσιότητας.

«Αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Εκεί που δεν ασκεί εποπτεία η εκκλησία της Ελλάδος, η αρχιεπισκοπή Αθηνών ή οι μητροπόλεις είναι σε ιδιωτικές ΜΚΟ, γιατί οι ΜΚΟ της οποίας προήλθε και ο πατέρας Αντώνιος είναι μία ιδιωτική ΜΚΟ η οποία ουδέποτε θέλησε να υπαχθεί στην εποπτεία της αρχιεπισκοπής Αθηνών στην οποία υπάγεται ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου ως κληρικός», επισημαίνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου, ο πατήρ Αντώνιος απαγορεύεται να ιερουργεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να λέει από την πλευρά της ότι είναι προφανές ότι...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 773.104 ανήλθαν οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε 1.677.685 στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου, κάμπινγκ και συλλογικά καταλύματα σύντομης διαμονής (ενοικιαζόμενα δωμάτια) της χώρας...

ΕΛΛΑΔΑ

«Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης, είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, κάτι που προβλέφθηκε για πρώτη φόρα νομοθετικά, με τον νόμο 3500/2006, από...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται σήμερα (23/4) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή και τις προσδοκίες ότι δεν...