Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Αστυνομικοί… εκπαιδεύουν ηλικιωμένους ώστε να μην πέφτουν θύματα απατεώνων

Να… εκπαιδεύσουν ηλικιωμένους, προκειμένου να προστατεύονται από τη δράστη επιτήδειων που μέσω τηλεφώνου, διαδικτύου, αλλά και με άλλους τρόπους επιχειρούν βρουν θύματα προς εξαπάτηση, προσπαθούν οι αστυνομικοί της τοπικής ΕΛΑΣ.

Αύριο και την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούν ΚΑΠΗ του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, για να ενημερώσουν τους ηλικιωμένους, στο πλαίσιο δράσης πρόληψης που έχει ήδη ξεκινήσει από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων σε Χανιά και Λασίθι, σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των αρμόδιων δήμων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης για την πρόληψη των απατών και διαφόρων μορφών εγκλημάτων σε βάρος ηλικιωμένων που υλοποιεί το μήνα Νοέμβριο η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, αύριο (23/11) στις 11 το πρωί, στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Ηρακλείου (Λ.Δημοκρατίας 47-49), θα βρεθούν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου. Οι αστυνομικοί θα παρουσιάσουν τις διάφορες μορφές απάτης (τηλεφωνικές, μέσω διαδικτύου κ.α.) αλλά και ειδικών εγκλημάτων (κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες) που τελούνται σε βάρος των πολιτών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Η δράση θα ολοκληρωθεί στο Ρέθυμνο με 5 διαλέξεις και συγκεκριμένα :
• Tη Δευτέρα 28.11.2022
– στις 10.00 στο Β΄ Κ.Α.Π.Η. Ρεθύμνου
– στις 11.00 στο Κ.Α.Π.Η. περιοχής Μασταμπά
• Την Τρίτη 29.11.2022
– στις 09.00 στο Κ.Α.Π.Η. (περιοχή Τσεσμέ)
– στις 10.00 στο Γ΄Κ.Α.Π.Η. Ρεθύμνου
– στις 11.00 στο Κ.Α.Π.Η. (κέντρο Πόλης Ρεθύμνου)

Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης ηλικιωμένων υπάρχουν στο site της Ελληνικής Αστυνομίας https://bit.ly/3Gb8Jv1
– Μην πείθεστε εύκολα με άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.
– Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
– Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών ή για επιστροφή φόρου από ασφαλιστικά ταμεία ή για να αποφευχθεί η φυλάκιση οικείου σας προσώπου, λόγω εμπλοκής του σε θανατηφόρο ή σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
– Μην επιτρέπετε να σας προσεγγίζουν άτομα την ώρα που πραγματοποιείται συναλλαγές σε ΑΤΜ. Επίσης, μην δίνετε πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για το λογαριασμό σας.
– Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
– Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με το περιεχόμενο του παρόντος και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουν η αδικία και οι ανισότητες να αυξάνονται παντού, ή αν θα επιστρέψει επιτέλους στο τόπο η δικαιοσύνη παντού»,...

ΕΛΛΑΔΑ

Απομακρύνθηκαν τρεις συνεργάτες της «Κιβωτού του Κόσμου» με ομόφωνη απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της δομής, εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στην υπόθεση, με τους...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Ariel, με την ΕΜΥ να επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων επισημαίνοντας πως τις επόμενες ώρες τα...

ΕΛΛΑΔΑ

«Νομίζω ότι πια είναι σαφές ότι το συλλογικό όφελος από μία τολμηρή πορεία μεταρρυθμίσεων είναι αυτό το οποίο βλέπουμε: είναι το 6% ανάπτυξη, είναι...