Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μελέτη δείχνει ότι ο Covid-19 επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της μνήμης

O Covid-19 μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της βραχυπρόθεσμης και της εργασιακής μνήμης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Αν και η λειτουργία της μνήμης μπορεί να ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα που εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

Η επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Hull York στη Βρετανία, χρησιμοποίησε μια διαδικτυακή ανώνυμη έρευνα η οποία περιλάμβανε ένα τεστ μνήμης που μπορούσε να συμπληρωθεί γρήγορα χρησιμοποιώντας «έξυπνα» τηλέφωνα, ταμπλέτες και υπολογιστές.

Πολλά άτομα με Covid-19 βιώνουν αυτό που είναι γνωστό ως «εγκεφαλική ομίχλη», ένα είδος γνωστικής δυσλειτουργίας που περιλαμβάνει προβλήματα μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης και εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τη μακρά Covid, κατά την οποία οι άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα, μήνες μετά τη μόλυνση.

Περισσότεροι από 5.400 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στη μελέτη η οποία διήρκησε από τις 8 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 5 Ιουλίου 2021. Το 68,6% των ερωτηθέντων δεν είχε νοσήσει ποτέ από Covid-19, ενώ το 31,4% είχε περάσει τη νόσο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που είχαν νοσήσει από Covid-19 είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στο τεστ μνήμης σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν νοσήσει.

Οι παράγοντες που επηρέασαν σημαντικά τις βαθμολογίες ήταν το στάδιο Covid-19, η ηλικία, ο χρόνος μετά τη νόσηση και το κατά πόσον τα άτομα βίωναν μακροχρόνια συμπτώματα.

Οι βαθμολογίες για όλες τις ομάδες που είχαν νοσήσει από Covid-19 ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν νοσήσει, για κάθε ηλικιακή κατηγορία 25 ετών και άνω, αλλά όχι για τα άτομα 18-24 ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι βαθμολογίες βελτιώθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 17 μηνών μετά τη νόσηση. Ωστόσο, τα άτομα με μακροχρόνια συμπτώματα, συνέχισαν να παρουσιάζουν χαμηλότερες βαθμολογίες.

Νευρολογικές συνέπειες

«Αν και είναι γνωστό ότι ο Covid-19 επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα, αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό, είναι ότι μπορεί να έχει και νευρολογικές συνέπειες και να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη», δήλωσε η δρ Χάιντι Μπέισελερ, Ανώτερος Λέκτορας στις Επιστήμες Απεικόνισης στο Hull York Medical School και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

«Θέλαμε να αναπτύξουμε μια έρευνα που θα αφορούσε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, ώστε να μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε γρήγορα τον αντίκτυπο του Covid-19 ειδικά στη λειτουργία της εργασιακής μνήμης», πρόσθεσε ο δρ Αζίζ Ασγκάρ, Ανώτερος Λέκτορας νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή Hull York και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η εργασιακή μνήμη είναι μια μορφή βραχυπρόθεσμης μνήμης η οποία μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε και να ανακτούμε πληροφορίες κατά την εκτέλεση μιας εργασίας, όπως η επίλυση προβλημάτων, η ανάγνωση και η συνομιλία. Ο αντίκτυπος που έχει σε ένα άτομο η μειωμένη λειτουργία της εργασιακής μνήμης είναι σημαντικός.

«Αυτό που καταδεικνύει η μελέτη είναι ότι ο Covid-19 επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της εργασιακής μνήμης ή της βραχυπρόθεσμης μνήμης, αλλά μόνο σε ενήλικες ηλικίας 25 ετών και άνω», σημείωσε η δρ Μπέισελερ.

«Ενώ η έρευνα δείχνει ότι η λειτουργία της μνήμης μπορεί να ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα άτομα με συνεχιζόμενα συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους», πρόσθεσε η ερευνήτρια.

«Τα αποτελέσματα αυτά θα ενημερώσουν την τρέχουσα κλινική πρακτική σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης της δυσλειτουργίας της μνήμης σε ασθενείς με Covid-19. Δεδομένου ότι η έρευνα και το τεστ μνήμης μπορεί να συμπληρωθούν γρήγορα, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς που έχουν περιορισμένη διάρκεια διατήρηση της προσοχής ή σε ασθενείς με άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τη μνήμη, όπως η άνοια», δήλωσε ο δρ Αμπαγιόμι Σαλάου, σύμβουλος Ιατρικής Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο Hull.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «PLOS ONE».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Χτύπησε ένα καμπανάκι σε μας όταν διαπιστώσαμε πως η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν προωθούσε παιδιά στην αναδοχή ή δεν επιχειρούσε να τα επανασυνδέσει με...

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστήμονες στη Βραζιλία ανέπτυξαν έναν ηλεκτροχημικό ανοσοαισθητήρα που ανιχνεύει αντισώματα κατά του κορονοϊού. Αναζητώντας μια νέα διαγνωστική μέθοδο, η ομάδα επέλεξε ένα υλικό που...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην επιστημονική φαντασία – σκεφτείτε ταινίες και σειρές όπως το «Interstellar» και το «Star Trek» – οι σκουληκότρυπες στο σύμπαν χρησιμεύουν ως πύλες μέσα...

ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμα να υποδεχθούν τα χιλιάδες γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη είναι και φέτος τα κόκκινα γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προτρέπουν όλους «Γράψε...