Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

The Lancet: Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet» και η οποία εξέτασε τους θανάτους από 33 κοινά βακτηριακά παθογόνα και 11 τύπους λοιμώξεων σε 204 χώρες και περιοχές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2019, 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ανθεκτικές στα αντιβιοτικά μικροβιακές λοιμώξεις. Πέντε από τα 33 βακτήρια ήταν υπεύθυνα για τους μισούς από αυτούς τους θανάτους: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae και Pseudomonas aeruginosa.

Η μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο του Global Burden of Disease, ενός μεγάλου ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation και στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο.

«Αυτά τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν για πρώτη φορά την πλήρη έκταση της παγκόσμιας πρόκλησης για τη δημόσια υγεία που θέτουν οι βακτηριακές λοιμώξεις», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας με έδρα τις ΗΠΑ.

Η έρευνα επισημαίνει έντονες διαφορές μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών και περιοχών. Στην υποσαχάρια Αφρική, σημειώθηκαν 230 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους από βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλασία, καταγράφηκαν 52 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν την «αδικαιολόγητη χρήση αντιβιοτικών» και ζητούν αυξημένη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων για νέα εμβόλια, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων.

(The Lancet)

Ερευνητές ζητούν την απαγόρευση της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών στα αγροτικά ζώα

Η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών, τόσο στην ιατρική όσο και στη γεωργία, έχει οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητάς τους και στην εμφάνιση υπερβακτηρίων που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με ορισμένα φάρμακα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός σοβαρών λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στην Αγγλία, αυξήθηκε κατά 2,2% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, από 52.842 σε 53.985.

Ερευνητές του συνασπισμού Alliance to Save our Antibiotics και της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων, World Animal Protection, διεξήγαγαν δοκιμές σε ποτάμια δίπλα σε δώδεκα μονάδες εντατικής κτηνοτροφίας στη Βρετανία, καθώς και στην κοπριά από τέσσερις γαλακτοβιομηχανίες και σε ένα δείγμα στρωμνής κοτόπουλου.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, καθώς και ανθεκτικά στελέχη των βακτηρίων Escherichia coli (E. coli) και Staphylococcus aureus (S. aureus). Διαπίστωσαν επίσης υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον ενός τύπου ανθεκτικότητας σε πέντε από τις οκτώ φάρμες. Αντίθετα, σε κανένα από τα τέσσερα υπαίθρια εκτροφεία χοίρων ή κοτόπουλων που εξετάστηκαν, δεν ανιχνεύθηκαν υψηλότερα επίπεδα υπερβακτηρίων.

«Συνολικά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα εργοστασιακά εκτροφεία είναι πιθανό να απορρίπτουν γονίδια ανθεκτικότητας και υπερβακτήρια στις δημόσιες υδάτινες οδούς», κατέληξε η έκθεση.

Οι εντατικές εργοστασιακές μέθοδοι εκτροφής έχουν κατηγορηθεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση της ανθεκτικότητας, καθώς ο μεγάλος αριθμός ζώων μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής ασθενειών και μπορεί να οδηγήσει στη χορήγηση αντιβιοτικών σε ολόκληρες αγέλες ή κοπάδια.

Τον Ιανουάριο, η ΕΕ απαγόρευσε την προληπτική χρήση αντιβιοτικών στις φάρμες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερβολική και ακατάλληλη χρήση των φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, η τελευταία ετήσια έκθεση UK Veterinary Antibiotic Resistance and Sales Surveillance (UK-VARSS), που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, έδειξε ότι οι πωλήσεις αντιβιοτικών για ζώα έχουν μειωθεί κατά 55% από το 2014.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress, BBC

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Επιθεώρηση Εργασίας ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Λέσβο επισκέπτεται σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, το πρωί, ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», ενώ ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ, στρέφονται στην αποψινή επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου από τον Στέφανο Κασσελάκη και φυσικά των πέντε προσώπων που έχει επιλέξει...