Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τίθεται προς πώληση – Οι οπαδοί θέλουν να φύγουν οι Γκλέιζερς και ο ρόλος του Μπέκαμ

Οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξέπληξαν την παγκόσμια αθλητική κοινή γνώμη το βράδυ της Τρίτης, όταν ανακοίνωσαν ότι «εξερευνούν στρατηγικές ευκαιρίες» για τον σύλλογο, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την πώλησή του.

Για τους οπαδούς, που ζήτησαν από τους Γκλέιζερς να φύγουν από τη στιγμή που εξακολουθούν να βλέπουν τη Γιουνάιτεντ να έχει χρέος 514,9 εκατομμυρίων λιρών – και φεύγουν πάνω από 600 εκατομμύρια £ από τον σύλλογο για πληρωμές τόκων και μερισμάτων – είναι αυτό που περίμεναν σχεδόν 20 χρόνια.

Ωστόσο, όλα είναι ρευστά για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Η Γιουνάιτεντ έχει ξοδέψει πολλά σε μεταγραφές και μισθούς, αλλά δεν έχουν πιάσει ακόμη τόπο αυτές οι δαπάνες, χωρίς κάποια διάκριση, κάτι που απέτυχε να κάνει από τότε που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποσύρθηκε το 2013.

Το BBC Sport αξιολογεί τι συμβαίνει τώρα: Γιατί θέλουν να πουλήσουν τώρα;

Η Γιουνάιτεντ είχε ήδη δεσμευτεί σε μια σημαντική δαπάνη κεφαλαίου στο Ολντ Τράφορντ. Τον Απρίλιο διόρισαν τεχνικούς συμβούλους και αρχιτέκτονες, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για την έκταση των αλλαγών. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος Ρίτσαρντ Άρνολντ είπε ότι ο σύλλογος έπρεπε να είναι “πειθαρχημένος στα κεφαλαιουχικά μας σχέδια”.

Με άλλα λόγια, οι ενδεχόμενες αλλαγές – οι οποίες κυμαίνονται από την κατασκευή ενός εντελώς νέου γηπέδου έως την επίβλεψη της τρέχουσας δομής – θα απαιτήσουν εξωτερική χρηματοδότηση.

Δεδομένης της πρόσθετης προοπτικής – συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου ανταγωνισμού από την πλούσια σε μετρητά Νιούκαστλ, τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επένδυση στην ομάδα του μάνατζερ Έρικ τεν Χαγκ, την πώληση της Τσέλσι το καλοκαίρι για πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν και την αποτυχία της ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ – είναι η κατάλληλη στιγμή για την οικογένεια Glazer να «τεστάρει» τις δυνατότητες πώλησης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τι θα μπορούσε να αποκομίσει.

Ποιος θα μπορούσε να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Ρεαλιστικά, δεν υπάρχουν πολλές πηγές κεφαλαίων αυτού του μεγέθους. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα εμπλοκής της Ρωσίας ή της Κίνας, λόγω της εισβολής της πρώτης στην Ουκρανία και της κυβερνητικής πολιτικής της δεύτερης. Ακούγεται πάντως έντονα ότι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ θέλει να ηγηθεί ενός σχήματος επενδυτών που θα ενδιαφερθούν να ρίξουν κεφάλαια στην πρώην ομάδα του, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι ακόμη ρευστό.

Η Σαουδική Αραβία έχει στραφεί στο Newcastle, η Qatar Sports Investment θα χρειαστεί να πουλήσει την Paris St-Germain, ενώ το Ντουμπάι και το Μπαχρέιν είναι γείτονες στην περιοχή του Κόλπου χωρίς συγκρίσιμες επενδύσεις.

Οι Γκλέιζερς έχασαν ένα franchise στην Πρέμιερ Λιγκ Ινδίας πέρυσι, αλλά προφανώς έχουν πλέον επαφές στην Ινδία, μια χώρα όπου η Γιουνάιτεντ έχει περίπου 35 εκατομμύρια οπαδούς και επρόκειτο να επισκεφθεί ως μέρος της περιοδείας τους πριν από τη σεζόν 2020-21.

Ο ιδιοκτήτης της Ineos, Sir Jim Ratcliffe, είναι υποστηρικτής της United από τα νεανικά του χρόνια και στο παρελθόν έχει δηλώσει προθυμία να μιλήσει με τους Glazers. Την Τετάρτη, η Telegraph ανέφερε ότι ο 70χρονος ετοιμάζει προσφορά.

Ωστόσο, ενώ είναι εξαιρετικά πλούσιος, ο Ράτκλιφ είναι απίθανο να μπορέσει να ολοκληρώσει μια τέτοια συμφωνία μόνος του.
Πιθανότατα, θα απαιτήσει περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις. Εάν η πώληση της Chelsea είναι οποιοσδήποτε οδηγός, δεδομένων των ποσών που είναι πιθανό να χρειαστούν, θα συμμετάσχει ένας όμιλος private equity.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο πρώην εξτρέμ της Γιουνάιτεντ Ντέιβιντ Μπέκαμ «είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με πιθανούς πλειοδότες».

Τι είδους ιδιοκτήτης θα ήταν αποδεκτός για τους φιλάθλους;

Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ διαμαρτυρήθηκαν για τον πρώην πρόεδρο Μάρτιν Έντουαρντς, όταν έβαλε το σύλλογο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και σίγουρα έχουν παραπονεθεί για τους Γκλέιζερς, τους οποίους κατηγορούν ότι πήραν τεράστια χρηματικά ποσά από τον σύλλογο σε μια εποχή που η γειτονική Μάντσεστερ Σίτι επωφελήθηκε από τις τεράστιες επενδύσεις των ιδιοκτητών.

“Δύο από τους μακροβιότερους φίλους μου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λένε “πρόσεχε τι εύχεσαι”, είπε ο Τζιμ Ο’Νιλ, ένας αξιοσέβαστος οικονομολόγος και δια βίου οπαδός της Γιουνάιτεντ που ήταν σημαντική παρουσία στον όμιλο Red Knights που προσπάθησε να αγοράσει τον σύλλογο το 2010.

«Τονίζουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν συμπάθησαν ποτέ κανέναν ιδιοκτήτη που είχε η Γιουνάιτεντ.
“Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός, αλλά είναι πολύ περίπλοκο. Το brand name της Γιουνάιτεντ είναι τεράστιο. Έχει αξιοσημείωτο κύρος και κάποιος εκεί έξω μπορεί να είναι έτοιμος να πληρώσει το τρελό τίμημα που πιθανότατα θα κάνει τους ιδιοκτήτες να πουλήσουν.”

Ωστόσο, το Manchester United Supporters Trust ξέρει τι δεν θέλει: «Τα τελευταία 17 χρόνια χαρακτηρίστηκαν από χρέος και παρακμή – εντός και εκτός γηπέδου.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της Γιουνάιτεντ θα συμφωνήσει με το συμπέρασμα που φαίνεται ότι έχετε καταλήξει και εσείς [οι Γκλέιζερς] – είναι ώρα για αλλαγή.

Πόσο χρόνο θα πάρει;

Είναι αρκετά προφανές να πούμε «όσο χρειαστεί». Ωστόσο, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μια γρήγορη ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα ήταν αναμφίβολα ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε πώληση τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας, μέχρι να αρχίσουν να έρχονται προσφορές, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ευδοκιμήσει.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πολλά άτομα να είναι διατεθειμένα να πληρώσουν τεράστια χρηματικά ποσά χωρίς να έχουν σημαντικό λόγο στη λειτουργία του συλλόγου.

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν, και γι’ αυτό δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί εντελώς η πρόσθετη νέα επένδυση σε αντίθεση με την οριστική πώληση.

Θέλει η οικογένεια Glazer απλώς να ξεφορτωθεί τα χρέη για να τα αναλάβουν οι επόμενοι ή είναι πρόθυμη να λάβει υπόψη το ιστορικό των πιθανών αγοραστών; Θέλουν την πληρωμή εκ των προτέρων;
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα της σύναψης μιας συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ, ποια χρηματοδότηση θα διατεθεί στον Ten Hag; Μετά την επιβεβαίωση της άμεσης αποχώρησης του Κριστιάνο Ρονάλντο ώρες πριν από την ανακοίνωση των Γκλέιζερ το βράδυ της Τρίτης, είναι προφανές ότι η Γιουνάιτεντ χρειάζεται να ενισχύσει την επιθετική της γραμμή.

Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι δεν είναι διαθέσιμοι πολλοί επιθετικοί σε ικανοποιητικό επίπεδο, ακόμη λιγότεροι τον Ιανουάριο.

Εάν ο Τεν Χαγκ χρειαστεί παίκτες στην ομάδα του, από πού θα προέλθουν τα χρήματα εάν δεν υπάρχει βεβαιότητα για την ιδιοκτησία;

Τι θα γίνει με τον Τεν Χαγκ;

Ο Τόμας Τούχελ δεν άντεξε πολύ στην Τσέλσι μετά την καλοκαιρινή αναταραχή και οι περισσότεροι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν να αλλάξουν προπονητή κάποια στιγμή.
Ωστόσο, η οικογένεια Γκλέιζερ δεν άλλαξε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, παρόλο που, σύμφωνα με τα πρότυπα του, η Γιουνάιτεντ δεν ήταν σε καλή κατάσταση όταν ανέλαβε το 2005.
Στην αποχώρηση του Ρονάλντο, ο σύλλογος έδωσε τεράστια υποστήριξη στον Τεν Χαγκ. Θα ήταν περίεργο να αμφισβητηθεί η ιδιότητά του βραχυπρόθεσμα.

Πηγή: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα ακόμη «δώρο» επεφύλασσε για την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, κατά τη νέα αξιολόγηση του. Αν και διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία...

ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο στην Αθήνα λόγω εκδηλώσεων για την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης παραχώρησαν σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«H κυβερνοασφάλεια και οι διαρροές Προσωπικών Δεδομένων», είναι το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη...