Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη προκάλεσε πάνω από 20.000 θανάτους που δεν αποδόθηκαν εξ αρχής στη ζέστη

Οι καλοκαιρινοί καύσωνες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία έχουν προκαλέσει περισσότερους από 20.000  θανάτους, μη αποδιδόμενους εξ αρχής στη ζέστη, σύμφωνα με έκθεση που συγκεντρώνει επίσημα στοιχεία.

Οι θερμοκρασίες έφτασαν σχεδόν τους 40 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο από το Παρίσι στο Λονδίνο το 2022 και οι κλιματολόγοι από την ομάδα World Weather Attribution διαπίστωσαν ότι τέτοια υψηλά επίπεδα θα ήταν «πρακτικά αδύνατα» χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η Ευρώπη είχε λάβει πάνω από διπλάσια θερμότητα από τον υπόλοιπο κόσμο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus είπε ότι το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ένα κύμα καύσωνα του 2003 προκάλεσε περισσότερους από 70.000  θανάτους σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, και ώθησε πολλές χώρες να εφαρμόσουν μέτρα όπως συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, να ζητούν από τους ανθρώπους να παρακολουθούν άλλους και να ανοίγουν κλιματιζόμενα σχολεία.

Αυτό και τα σχετικά σχέδια δράσης μπορεί να μείωσαν ορισμένες από τις επιπτώσεις των καύσωνα το 2022, αλλά ο αριθμός των νεκρών ήταν ακόμα «υψηλότερος από τον αναμενόμενο», δήλωσε η Chloe Brimicombe, ερευνήτρια του καύσωνα στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι… ο πιο συγκλονιστικός καύσωνας από το 2003», είπε στο Reuters.

Επειδή οι αρχές δεν αποδίδουν τους περισσότερους θανάτους απευθείας στη ζέστη, οι στατιστικολόγοι χρησιμοποιούν τον τύπο περίσσειας για να παρέχουν μια εκτίμηση, εξετάζοντας πόσοι περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν σε μια δεδομένη περίοδο από ό,τι θα αναμενόταν σε σύγκριση με μια ιστορική γραμμή βάσης.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να σκοτώσουν προκαλώντας θερμοπληξία, η οποία βλάπτει τον εγκέφαλο, τα νεφρά και άλλα όργανα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες καταστάσεις, όπως καρδιακή προσβολή ή αναπνευστικά προβλήματα.

Η Γαλλία ανέφερε περίπου τους μισούς λεγόμενους “υπερβολικούς” θανάτους το καλοκαίρι στη Δυτική Ευρώπη, με 10.420 θανάτους συνολικά. Οι “υπερβολικοί” θάνατοι έφτασαν τους 3.271 στην Αγγλία και την Ουαλία το καλοκαίρι, ανέφερε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας.

Η Ισπανία κατέγραψε 4.655 θανάτους που οφείλονται στη ζέστη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, ενώ η γερμανική υπηρεσία υγείας ανέφερε 4.500 θανάτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική οδεύουν να ζήσουν φέτος τη χειρότερη περίοδο του δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς την επιδημία ευνοούν...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος κατώτατος μισθός τίθεται άμεσα σε ισχύ, και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου. Όσοι αμείβονται με αυτόν θα λαμβάνουν 830 ευρώ...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες εναντίον υποδομών στρατηγικής σημασίας στην Καμιένσκε, περιοχή κοντά στην πόλη Ντνίπρο της κεντρικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και τις 2 Απριλίου, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση και των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων που λήγουν στις...