Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις παγκόσμιοι στόχοι για την μείωση της μικροβιακής αντοχής

Το φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής απασχόλησε την τρίτη παγκόσμια διάσκεψη που ολοκληρώθηκε στο στο Μασκάτ του Ομάν.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH), χαιρέτισαν τα αποτελέσματα της διάσκεψης.

«Η μικροβιακή αντοχή είναι μια από τις πιο επείγουσες και σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας που όμως επειδή δεν είναι τόσο δραματική όσο μια πανδημία, ένας πόλεμος ή μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν προσελκύει την ίδια προσοχή», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ, Τεντρος Γκεμπρεγιέσους , ο οποίος συνέχισε λέγοντας «Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συνάντηση θα ανοίξει τον δρόμο για τολμηρές – και συγκεκριμένες – πολιτικές δεσμεύσεις στη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη μικροβιακή αντοχή το 2024».

Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται όταν βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα δεν ανταποκρίνονται πλέον στα φάρμακα που χορηγούμε για την αντιμετώπισή τους. Ως αποτέλεσμα της αντοχής στα φάρμακα, τα αντιβιοτικά και άλλοι αντιμικροβιακοί παράγοντες καθίστανται αναποτελεσματικά, με συνέπεια να καταγράφονται λοιμώξεις που είτε είναι δύσκολο, είτε αδύνατο να αντιμετωπιστούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο βαριάς νόσησης, θανάτου και μετάδοσης του ανθεκτικού παθογόνου. Αν και η πανδημία COVID-19 αποτέλεσε τροχοπέδη στις προσπάθειες καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως, έκανε ξεκάθαρη τη σχέση ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος.

Μέσα από τη διάσκεψη, τοποθετήθηκαν τρεις στόχοι σε διεθνές επίπεδο, τους οποίους οι χώρες θα προσπαθήσουν να επιτεύξουν με στόχο την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.

Αυτοί οι στόχοι είναι:

1) Μείωση κατά τουλάχιστον 30-50% έως το 2030 της συνολικής ποσότητας αντιμικροβιακών που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία και τη γεωργία.

2) Προστασία των αντιμικροβιακών «κρίσιμης σημασίας» για την ιατρική, βάζοντας ένα τέλος στην χρήση των ιατρικά σημαντικών αντιμικροβιακών ουσιών για την προώθηση της ανάπτυξης των ζώων.

3) Εξασφάλιση ότι έως το 2030, τουλάχιστον το 60 % της συνολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών στον άνθρωπο θα προέρχεται από την ομάδα αντιβιοτικών που ονομάζεται «ACCESS» ή «προσβάσιμα». Πρόκειται για μια κατηγορία αντιβιοτικών που είναι οικονομικά προσιτά, ασφαλή και έχουν χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής.

Παράλληλα οι χώρες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν εθνικά σχέδια δράσης για τη μικροβιακή αντοχή και την ενίσχυση της επιτήρησης μέσω της βελτίωσης των δεδομένων που συλλέγονται, της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και της εφαρμογής τεκμηριωμένων πρακτικών

Η συγκεκριμένη διάσκεψη «προετοίμασε» το έδαφος για την επικείμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την μικροβιακή αντοχή, που έχει προγραμματιστεί για το 2024.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην ‘’ειρηνευτική επιχείρηση’’ του 1974 μαρτύρησαν 498 στρατιώτες μας από όλες τις...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατάστημα με φρέσκα προϊόντα από τα βασιλικά αγροκτήματα του Ουίνδσορ, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από την κατοικία της εντός του βασιλικού κτήματος, εθεάθη –για...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο αστροναύτης Thomas P. Stafford, ένας από τους 24 ανθρώπους που πέταξαν στο φεγγάρι, αλλά και πρωταγωνιστής της διαστημικής συνεργασίας ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε σε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ικανοποίηση του για τη σημερινή απόφαση της επιτροπής αναφορών PETI του ευρωκοινοβουλίου μετά την ακρόαση της Μαρίας Καρυστιανού, να παραμείνει ανοικτή η υπόθεση...