Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Επιστήμονες ανέπτυξαν μια πλατφόρμα βιοανίχνευσης που ανιχνεύει αντισώματα σε πέντε λεπτά

Επιστήμονες στη Βραζιλία ανέπτυξαν έναν ηλεκτροχημικό ανοσοαισθητήρα που ανιχνεύει αντισώματα κατά του κορονοϊού. Αναζητώντας μια νέα διαγνωστική μέθοδο, η ομάδα επέλεξε ένα υλικό που χρησιμοποιείται συχνά στη μεταλλουργία -το οξείδιο του ψευδαργύρου– και το συνδύασε για πρώτη φορά με γυαλί οξειδίου του κασσίτερου προσμεμιγμένο με φθόριο (FTO), ένα αγώγιμο υλικό που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρόδια για φωτοβολταϊκά και άλλες προηγμένες εφαρμογές.

«Με αυτόν τον ασυνήθιστο συνδυασμό και την προσθήκη ενός βιομορίου, της ιικής πρωτεΐνης ακίδας, αναπτύξαμε μια επιφάνεια ικανή να ανιχνεύει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται ως ηλεκτροχημικό σήμα που συλλαμβάνεται από αυτή την επιφάνεια», εξήγησε ο Γουέντελ Άλβες, καθηγητής στο Κέντρο Φυσικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου ABC (UFABC) και επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «ACS Biomaterials Science and Engineering».

Το ηλεκτρόδιο που κατασκεύασαν οι ερευνητές, ανίχνευσε τα αντισώματα COVID-19 στον ορό σε περίπου πέντε λεπτά, εμφανίζοντας ευαισθησία (sensitivity) 88,7% και ειδικότητα (specificity) 100%, ξεπερνώντας ακόμη και το τεστ ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay), το σημερινό χρυσό πρότυπο κλινικό διαγνωστικό εργαλείο.

Η κατασκευή του ανοσοαισθητήρα είναι εύκολη και το κόστος παραγωγής του είναι σχετικά χαμηλό. Οι ερευνητές σκοπεύουν να προσαρμόσουν την πλατφόρμα ώστε να καταστεί φορητή και να μπορεί να συνδεθεί με κινητές συσκευές για χρήση στη διάγνωση του COVID-19 και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Μελλοντικές χρήσεις

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η συσκευή ανιχνεύει τα αντισώματα που παράγονται ως απάντηση τόσο στη μόλυνση από τον ιό όσο και στον εμβολιασμό και παρουσιάζει εξαιρετικές δυνατότητες ως εργαλείο παρακολούθησης της ορομετατροπής (παραγωγή αντισωμάτων) και του επιπολασμού του ορού. Η ανίχνευση της ανταπόκρισης στον εμβολιασμό είναι σημαντική γιατί θα βοηθήσει τις αρχές δημόσιας υγείας να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των διαφόρων εμβολίων και των εκστρατειών ή προγραμμάτων ανοσοποίησης, τόνισαν οι ερευνητές.

Η συσκευή έχει επικυρωθεί για την ανίχνευση της ανοσίας που προκαλείται από το εμβόλιο CoronaVac, αλλά η ομάδα σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση της για τον έλεγχο της απόκρισης στα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του ηλεκτροδίου που ανέπτυξε η ομάδα, είναι η ευέλικτη αρχιτεκτονική του, που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί για άλλες διαγνωστικές και βιοϊατρικές εφαρμογές χρησιμοποιώντας διαφορετικά βιομόρια στους νανοράβδους οξειδίου του ψευδαργύρου και άλλους αναλυτές-στόχους.

«Η τεχνολογία είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα βιοανίχνευσης. Όπως αναπτύχθηκε από εμάς, μπορεί να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί για την ορολογική ανίχνευση άλλων ασθενειών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Άλβες.

ΠΗΓΗ: Eurekalert

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με ευρεία αποδοχή προώθησε χθες Παρασκευή νομοθετικό πακέτο για βοήθεια $95 δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την...

ΔΙΕΘΝΗ

Μετά τον εντοπισμό ισχυρών συγκεντρώσεων του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων που είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε αργά χθες ότι η Τεχεράνη ερευνά την επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Ιράν, προσθέτοντας ότι μέχρι...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε αποδρομή βρίσκεται η κακοκαιρία εξπρές που έπληξε τη χώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη, καθώς δεν εκδηλώνονται πλέον καταιγίδες και...