Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ταραχές στο Μεξικό λόγω σύλληψης του αρχηγού καρτέλ ναρκωτικών

Κύμα βίας έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες ώρες μέλη του καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών της Σιναλόα και οπαδοί του δημοφιλούς αρχηγού του, σε απάντηση της σύλληψης την Πέμπτη του Οβίδιο Γκουζμάν, γιου του διαβόητου ηγέτη του καρτέλ Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, που κρατείται σε αμερικανικές φυλακές.

Η βία περιορίσθηκε στο Κουλιακάν, πρωτεύουσα της πολιτείας της Σιναλόα, τόπο καταγωγής και κέντρο επιχειρήσεων του καρτέλ του Ελ Τσάπο, πριν από την έκδοσή του στις ΗΠΑ το 2017. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρούμπεν Ρόχα ανέφερε ότι επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις ταραχές, μεταξύ τους και συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων.

Αποτυχημένη επιχείρηση σύλληψης του Οβίδιο το 2019 είχε προκαλέσει πολιτική ταπείνωση της κυβέρνησης του αριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Οβραδόρ, με το ξέσπασμα ταραχών που οδήγησαν σε διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου του Κουλιακάν και κλείσιμο των σχολείων στην πολιτεία. Ο Οβίδιο, που αναδείχθηκε στην ηγεσία του καρτέλ της Σιναλόα μετά τη σύλληψη του πατέρα του, αποφυλακίσθηκε αμέσως μετά τη σύλληψή του προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στη Σιναλόα. Τη σύλληψη του 32χρονου επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας του Μεξικού, αναφέροντας ότι ο Οβίδιο κρατείται στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ένοπλοι άνδρες εμφανίζονται να μάχονται στους δρόμους του Κουλιακάν εναντίον στρατιωτών τη νύχτα της Πέμπτης. Ενα από τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στον διάδρομο του αεροδρομίου της πόλης χτυπήθηκε από πυρά αυτόματων όπλων, χωρίς να τραυματισθεί κάποιος επιβάτης. Τα αεροδρόμια του Κουλιακάν, του δημοφιλούς θερέτρου Μαζατλάν και του Λος Μότσις, θα παρέμεναν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ο Μπάιντεν για τη σύνοδο

Η σύλληψη του Οβίδιο πραγματοποιείται μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της συνόδου των ηγετών κρατών της Βόρειας Αμερικής στην Πόλη του Μεξικού με την παρουσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν και κεντρικό θέμα την ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Οβίδιο. Αγνωστο παραμένει ακόμη εάν ο συλληφθείς θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπως ο πατέρας του, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην πιο ασφαλή ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ, εκείνη του Κολοράντο.

Η κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ, που έχει οδηγήσει στην εξάρτηση και στον θάνατο 10.000 Αμερικανούς, έχει αυξήσει την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση του Μεξικού να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα καρτέλ, υπεύθυνα για την παρασκευή και διακίνηση συνθετικής ηρωίνης «φεντανίλ».

Η σύλληψη επιτρέπει στις μεξικανικές υπηρεσίες ασφαλείας να ανακτήσουν μέρος του κύρους τους μετά το φιάσκο της αποφυλάκισης του Οβίδιο το 2019. Η επιχείρηση της Τετάρτης ενδέχεται να πείσει την κυβέρνηση Οβραδόρ να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση απέναντι στα καρτέλ. Ο πρόεδρος υποστηρίζει, όμως, ότι η κατασταλτική πολιτική των προκατόχων του υπήρξε αναποτελεσματική και οδήγησε σε μεγαλύτερη αιματοχυσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής, στην Τσεχία και σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, όμως αν η...

ΔΙΕΘΝΗ

Δράστης πυροβόλησε σήμερα το πρωί εναντίον πολλών οχημάτων, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ένα σχολικό, κοντά στην Ιεριχώ της κατεχόμενης Δυτικής...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας μετέβη στην Πιονγκγιάνγκ αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με τη διμερή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας, μετέδωσε...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αρχές της Κολομβίας διέταξαν χθες να εγκαταλείψουν τη χώρα «διπλωμάτες της πρεσβείας της Αργεντινής» στην Μπογοτά, έπειτα από βαριές δηλώσεις του αργεντινού προέδρου...