Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκική «εισβολή» F-16 στο ελληνικό FIR μεταξύ των νέων προκλήσεων – Γερμανικό «όχι» στην ένταση

Μετά από ολιγοήμερο διάλειμμα, η Τουρκία επανέρχεται στην απειλή πολέμου, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια, συμπεριλαμβάνοντας εκτός από το Αιγαίο και τις περιοχές γύρω από την Κρήτη.

Η Αθήνα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι οι διαφορές λύνονται μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας, την ώρα που η Τουρκία δοκιμάζει και μαζική «εισβολή» F -16.

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ερωτώμενος για μια πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέριξ της Κρήτης, απαντά προκλητικά ότι τα 6 μίλια «είναι πλέον το ελάχιστο που μπορούμε να ανεχτούμε», στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επαναλαμβάνει την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Καλύτερος δρόμος για καλές σχέσεις και σταθερές σχέσεις είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας. Σε αυτό το μήκος κύματος βρίσκεται η Ελλάδα και σταθερά ανυποχώρητα όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία.

Στο γνωστό εθνικιστικό τόνο, με νέο-οθωμανικές αναφορές στον «Αιώνα της Τουρκίας», ο Ταγίπ Ερντογάν διαφημίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας, προαναγγέλλοντας «επίδειξη του μαχητικού αεροσκάφους Bayraktar Kızılelma σε όλον τον κόσμο».

Νέα τουρκική τακτική μαζικής εισβολής αεροσκαφών

Δέκα τουρκικά F-16 εισέβαλαν από το βόρειο έως το νοτιοανατολικό τμήμα του FIR Αθηνών, ενώ την ώρα της αναχαίτισης, άλλα 6 τουρκικά αεροσκάφη εισέβαλαν στον εθνικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σειρά αερομαχιών.

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Τους γείτονες δεν μπορεί κανείς να τους επιλέξει – όσο και αν το επιθυμεί

Την αλληλεγγύη της Γερμανίας εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ στον Κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Κασουλίδη, απορρίπτοντας κατηγορηματικά λύση δύο κρατών στην Κύπρο που θέλει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Γερμανία είναι στο πλευρό σας. Μία λύση δύο κρατών για την Κύπρο δεν τίθεται υπό συζήτηση», είπε η κα Μπέρμποκ στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή της με τον κ. Κασουλίδη στη γερμανική πρωτεύουσα.
«Τους γείτονες δεν μπορεί να τους επιλέξει – όσο και αν κανείς μερικές φορές το επιθυμεί», ήταν η φράση που είχε χρησιμοποιήσει κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, την υπενθύμισε και μετά τη συνάντησή της με τον Κύπριο ομόλογό της στο Βερολίνο.  «Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποκλιμάκωση», τόνισε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. «Η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει με την αλληλεγγύη της Γερμανίας στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι στο διάστημα μέχρι το τέλος των εκλογικών αναμετρήσεων «δεν πρέπει να επιδεινωθούν τα πράγματα και δεν πρέπει να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα, «γιατί θα καταστήσουν πολύ δύσκολη την επανάληψη των συνομιλιών».

ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσε η κακοκαιρία εξπρές, που έπληξε από χθες μεγάλο μέρος της χώρας και φαίνεται ότι πλέον είναι σε αποδρομή. Καταρρακτώδης...

ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία εις βάρος του συντρόφου της, ο οποίος είναι Αμερικανός μπασκετμπολίστας της ομάδας του Περιστερίου, έκανε μία γυναίκα πριν λίγες ώρες....

ΕΛΛΑΔΑ

Ξενυχτούν όλο το βράδυ… φτάνουν στο σημείο να ξεχνούν να φάνε, αρνούνται να πάνε σχολείο παραμένοντας μπροστά σε οθόνες!  Αυτή είναι η χαρακτηριστική συμπεριφορά...

ΕΛΛΑΔΑ

Μια έξυπνη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει στην ψηφιακή απεικόνιση και διαχείριση κειμένων ιστορικών ελληνικών βιβλίων, γραμμένων σε πολυτονικό σύστημα, ανέπτυξε η ομάδα Ψηφιακής...