Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

E.E.: Η ποιότητα των σπερματοζωαρίων μειώνεται λόγω του πλαστικού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποτίθεται ότι έπρεπε να παρουσιάσει πέρυσι μια αυστηρή νομοθεσία για τη μείωση των κινδύνων από αυτές τις ουσίες, αλλά δεν το κατάφερε. Οι έρευνες από το εσωτερικό και το εξωτερικό σχετικά με αυτό ακριβώς το θέμα συσσωρεύονται.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες προειδοποίησαν για τη μείωση της ποιότητας του σπέρματος. Στη δεκαετία του 1970, ένα χιλιοστό του λίτρου σπέρματος περιείχε κατά μέσο όρο 90 εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Τώρα αυτό έχει πέσει σε έναν μέσο όρο 50 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστό του λίτρου. Οι γνωστές αιτίες περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το αλκοόλ και την παχυσαρκία, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει τώρα ότι οι πλαστικοποιητές και άλλες χημικές ουσίες επηρεάζουν τη γονιμότητα.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς αυτές τις χημικές ουσίες», λέει η τοξικολόγος Μάτζορι βαν Ντούρσεν του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Η ίδια ερευνά την επίδραση των ενδοκρινικών διαταρακτών. «Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε πολλά πλαστικά, ηλεκτρονικά, καλλυντικά. Μπορεί επίσης να βρίσκονται στο φαγητό σας, ειδικά αν ζεσταίνετε φαγητό σε πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων». Ως εκ τούτου, η ίδια συμβουλεύει να μην το κάνετε.

Οι πλαστικοποιητές είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το πλαστικό και τα πλαστικά προϊόντα, όπως τα παιχνίδια, οι συσκευασίες τροφίμων και οι κουρτίνες ντους, εύκαμπτα και εύπλαστα. Σύμφωνα με την ολλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων, τα προϊόντα που περιέχουν πλαστικοποιητές, όταν χρησιμοποιούνται κανονικά, δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, η συχνή και παρατεταμένη επαφή με τους πλαστικοποιητές μπορεί να είναι επιβλαβής, ιδίως σε αγέννητα μωρά, μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες. Οι ορμονικοί διαταράκτες δεν βρίσκονται μόνο στους πλαστικοποιητές, αλλά μπορεί να υπάρχουν και στο σκληρό πλαστικό.

Λιγότερη τεστοστερόνη

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όλο και περισσότερα είναι γνωστά για τις βλαβερές επιπτώσεις των χημικών ουσιών στην υγεία. Αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στις Κάτω Χώρες, όπως στο Erasmus MC στο Ρότερνταμ. Εκεί, οι γιατροί παρακολουθούν δεκάδες χιλιάδες παιδιά από την αρχή της εγκυμοσύνης. Όπως αποδεικνύεται, οι ενδοκρινικοί διαταράκτες επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών.

«Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι τα παιδιά, τα οποία είχαν αυξημένη έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φτάνουν στην εφηβεία πολύ νωρίτερα», λέει ο Γκέρτ Ντόλε, ο οποίος, ως ουρολόγος στο Erasmus MC, ειδικεύεται στην ανάπτυξη των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα παιδιά φαίνεται επίσης να παράγουν λιγότερη τεστοστερόνη και οι όρχις αναπτύσσονται χειρότερα.

«Το κύριο πράγμα που κάνει ένας όρχις είναι να παράγει σπερματοζωάρια στη διάρκεια της ζωής του λίγο αργότερα. Οι συνέπειες αυτής της κακής ανάπτυξης είναι ότι τα αγόρια, όταν μεγαλώνουν αργότερα και έχουν την επιθυμία να κάνουν παιδιά, έχουν ανεπαρκή ποιότητα σπέρματος. Ή μερικές φορές δεν έχουν καθόλου σπέρμα».

Η τοξικολόγος Μάρτζορι βαν Ντούρσεν έδειξε πρόσφατα μέσω ζωικού ιστού ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες επηρεάζουν επίσης τη γονιμότητα των γυναικών.

Λίγοι άνδρες μιλούν ανοιχτά για τη μειωμένη γονιμότητα, αλλά ο λέκτορας Μάρτιν βαν ντεν Μπροκ θέλει να σπάσει το ταμπού

Στην Ευρώπη, συμφωνήθηκε το 2018 ότι αυτές οι χημικές ουσίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον σε μια σειρά ετών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να καταλήξει σε αυστηρούς κανονισμούς μέχρι το τέλος του 2022, αλλά οι κανόνες αυτοί εξακολουθούν να καθυστερούν, επειδή οι προετοιμασίες διαρκούν περισσότερο από ό,τι υπολογιζόταν.

Επιδιόρθωση

Η Ολλανδία περιμένει τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά άλλες χώρες λαμβάνουν ήδη τα δικά τους μέτρα. Το Βέλγιο ενέκρινε πρόσφατα ένα εθνικό σχέδιο για τα προϊόντα που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές . «Σκοπός αυτού του σχεδίου είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του πληθυσμού», δήλωσε η Έβελιν ντε Κόστερ, σύμβουλος του Βέλγου υπουργού Περιβάλλοντος.

Η Δανία είναι επίσης ένας από τους πρωτοπόρους. Εκεί ισχύουν αυστηροί νόμοι από τη δεκαετία του 1990. «Έχουμε απαγορεύσει όλους τους πλαστικοποιητές στα παιδικά παιχνίδια και έχουμε μια εφαρμογή που επιτρέπει να σαρώνετε τα προϊόντα για ενδοκρινικούς διαταράκτες», λέει ο Μάγκνους Λόφστεντ, βιολόγος στη δανική υπηρεσία RIVM.

Η Ολλανδία δεν καταλήγει σε κάποιο σχέδιο, για να αποφύγει ένα συνονθύλευμα διαφορετικών μέτρων στα κράτη μέλη, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. «Το υπουργείο εκφράζει τη λύπη του για την καθυστέρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η Ολλανδία έχει παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελαχιστοποιήσει την καθυστέρηση».

Επιπλέον, το υπουργείο παραπέμπει στην ιστοσελίδα waarzitwatin.nl, η οποία ενημερώνει τους καταναλωτές για τους γνωστούς ενδοκρινικούς διαταράκτες και τους κινδύνους.

Πηγή: nos.nl

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμοφ, δύο από τους οκτώ υπόπτους που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο πιο ιστορικός σύλλογος της πρωτεύουσας θα φιλοξενεί για τα επόμενα τρία χρόνια εκατοντάδες δημότες της Αθήνας. Με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων ξεκινά συνεργασία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 4,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Φεβρουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα σηµαντική αύξηση του κατώτατου µισθού από την 1η Απριλίου 2024 θα είναι στα 830 ευρώ (για πλήρη απασχόληση)​. Στα 37,07 ευρώ διαμορφώνεται...