Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΥπΑΑΤ: Ξεκίνησαν οι εκταμιεύσεις πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Με πιστώσεις 25.250.266 ευρώ ξεκίνησαν οι πρώτες εκταμιεύσεις πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις του υποέργου «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έως τώρα στο υποέργο έχουν ενταχθεί 24 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 116.675.720 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 59.687.076 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η αξιολόγηση και των λοιπών υποβληθέντων σχεδίων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 181.521.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Από αυτά τα 90.760.500 ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από Συλλογικούς Φορείς και από υπό σύσταση, αντίστοιχους Συλλογικούς Φορείς.

Τα υπόλοιπα 90.760.500 ευρώ θα κατευθυνθούν για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από νομικές οντότητες και από υπό σύσταση, αντίστοιχες νομικές οντότητες.

Στόχος της δράσης είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα μέσω συλλογικών σχημάτων ή/και της υιοθέτησης της συμβολαιακής γεωργίας, η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων.

Όπως είχε ενημερώσει το ΥΠΑΑΤ τέλη Δεκεμβρίου, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας είχαν υποβληθεί συνολικά:

– 54 αιτήσεις από δικαιούχους επιχειρήσεις του εμπορικού δικαίου (πλην ατομικές) με αποτέλεσμα, σε λιγότερο από 6 ώρες, να υπερκαλυφθεί το ποσό της Δημόσιας Ενίσχυσης (90.760.500 εκατ. ευρώ) σε ποσοστό 140%, φτάνοντας στο τελικό ποσό Δημόσιας Ενίσχυσης των 126.780.395 εκατ. ευρώ.

– 28 αιτήσεις από δικαιούχους Συλλογικούς φορείς με κάλυψη προϋπολογισμού Δημόσιας Ενίσχυσης ύψους 51.171.048 εκατ. ευρώ.

Τέλος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ «αξιολόγηση και έγκριση των προτάσεων καθώς και οι εκταμιεύσεις έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, αφού η υποβολή τους έγινε μόλις πριν ένα εξάμηνο (15 Ιουνίου 2022), μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr και σε Πληροφοριακό Σύστημα που ανέπτυξαν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε ψηφιακά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, θα καταβληθούν επιδόματα ύψους 282.240.214 ευρώ, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ανακοίνωσε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία για το 2023 που αναφέρονται (α) στο πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ (Real GDP per capita) και (β) στο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε μονάδες...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και τις 2 Απριλίου, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση και των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων που λήγουν στις...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινάει η υλοποίηση του πλαισίου για την στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές των μηνών Ιουλίου,...