Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Κούβαρης (Πρ. ΦΣΠ): Σταδιακά εξομαλύνεται η κατάσταση στα φάρμακα, ειδικά στην παρακεταμόλη σε παιδικό σιρόπι (audio)

Εξομαλύνεται η κατάσταση με τις ελλείψεις σκευασμάτων στα φαρμακεία, ωστόσο το πρόβλημα δεν αναμένεται να έχει λυθεί νωρίτερα από το τέλος του μήνα,  σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κωνσταντίνο Κούβαρη, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Μην φαντάζεται κανείς ότι ανοίγοντας οι βιομηχανίες τη Δευτέρα θα καταφέρουν να προμηθεύσουν εάν έχουν πρώτη ύλη ή προϊόντα που έχουν παραχθεί άμεσα στην αγορά και μέσα σε δύο τρεις μέρες θα λυθεί το πρόβλημα. Θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει εξομαλυνθεί το όποιο πρόβλημα υπάρχει από τις ελλείψεις στις πρώτες ύλες» ανέφερε ο κ. Κούβαρης.

Εξήγησε πως στη λίστα του ΕΟΦ έχουν ομαδοποιηθεί φάρμακα γενόσημα και πρωτότυπα, δηλαδή brand τα οποία είναι τα γνωστά. Αυτή η λίστα έχει εκδοθεί για το κοινό, όχι για φαρμακοποιούς, διότι το κοινό, σημείωσε ο κ. Κούβαρης, είναι εκείνο το οποίο αμφισβητεί το γιατρό και τον φαρμακοποιό όταν κάνουν αλλαγή στο φάρμακο που εκείνοι ήξεραν ή έπαιρναν όλα αυτά τα χρόνια. Οπότε έρχεται ο ΕΟΦ να επιβεβαιώσει ότι η ίδια δραστική ουσία υπάρχει σε αυτά τα φάρμακα που είναι γενόσημα, να μην ταλαιπωρούνται και να εμπιστευθούν το γιατρό και τον φαρμακοποιό τους. Αυτό είναι το νόημα της λίστας που έχει εκδώσει ο ΕΟΦ.

«Εάν είναι συνταγογραφούμενο το φάρμακο και δεν το έχει κλειδώσει ο γιατρός, αυτομάτως βγαίνει όλη η σειρά των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. Άρα είναι στη συμφωνία μεταξύ του φαρμακοποιού και του ασθενούς, αν θα δεχτεί το φάρμακο το γενόσημο σε αντικατάσταση του πρωτότυπου μπορεί να λείπει» περιέγραψε ο κ. Κούβαρης.

Επιπλέον, ανέφερε πως υπάρχει μία εξομάλυνση σταδιακά για κάποιες κατηγορίες όπου ήταν πάρα πολύ έντονο το πρόβλημα, όπως ήταν η παρακεταμόλη και ιδιαίτερα τα παιδικά σιρόπια, τα οποία ήταν με την αντιπυρετική τους δράση αναγκαία στα παιδάκια τα οποία είχαν πυρετό.


«Έχω κάνει παράκληση όχι μόνο στους γονείς που έχουν την ανάγκη και παίρνουν αντί για ένα δύο, αλλά για όλους εκείνους που για να αισθάνονται ασφαλείς μαζεύουν φάρμακα, μήπως κάτι συμβεί στο δικό τους το παιδί, εγώ αντιλαμβάνομαι την αγωνία, αλλά πραγματικά αυτό είναι οδυνηρό, διότι εκείνος που το έχει ανάγκη και καίγεται το παιδί από τον πυρετό δεν το βρίσκει. Κάτω από τον πανικό, ο καθένας λειτουργεί με εκείνο το οποίο ο ίδιος αισθάνεται. Δεν μπορώ να συμβουλέψω και να πω σε κάποιον που έχει δύο παιδιά στο σπίτι να μην έχει κάνει μια προμήθεια και να μην θέλει να έχει κάτι ως αναγκαίο. Θα πρέπει όμως όλα αυτά να είναι σε μέτρο και να μην υπάρχει, εγώ έχω σωθεί και ο υπόλοιπος κόσμος ας πάθει ό,τι να’ ναι» τόνισε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την Πέμπτη 25 Απριλίου ξεκινά επισήμως το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα με τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο στην Αθήνα από...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε πως συζήτησε τη «σοβαρή κατάσταση» στη Γάζα και το πώς μπορεί να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους πόρους που έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια ως προς την στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές αναφέρθηκε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Λεκατσά Μέλπω, Σίνου Δέσποινα, Κόρδατζη Βιολέτα, Παπαλαζάρου Βασίλειος και Βενέρη Λύδια, είναι οι πέντε «εκλεκτοί» του Στέφανου Κασσελάκη για τις Ευρωεκλογές. «Σήμερα είναι...