Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ Nutrition, Prevention & Health».

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με την προοδευτική μείωση της ικανότητας ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, απαιτώντας τη χρήση σημαντικότερου αριθμού φαρμάκων με την πάροδο του χρόνου. Οι γιατροί θεωρούν τον διαβήτη τύπου 2 ως μια ανίατη και δια βίου πάθηση, ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια ύφεση του διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατή.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 186 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που επέλεξαν την δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για τη διαχείριση της νόσου, για μια μέση περίοδο παρακολούθησης 33 μηνών. Σε αυτό το διάστημα, οι γιατροί παρείχαν στους ασθενείς συμβουλές για τη διατήρηση μιας τέτοιας δίαιτας και για το πώς αυτή η διατροφή αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες που υιοθέτησαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, πέτυχαν ύφεση του διαβήτη τύπου 2 και διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, όλοι οι ασθενείς που πέτυχαν παρατεταμένη ύφεση του διαβήτη, παρουσίασαν κάποια απώλεια βάρους.

«Είναι απίστευτο ότι το 77% όσων υιοθέτησαν μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων κατά τον πρώτο χρόνο νόσου πέτυχαν ύφεση. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα πραγματικά σημαντικό ‘παράθυρο ευκαιρίας’ για περαιτέρω έρευνα», δήλωσε Medical News Today ο συγγραφέας της μελέτης, δρ Ντείβιντ Άνγουιν του Norwood Surgery, στη Βρετανία.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι ερευνητές, η ύφεση του διαβήτη δεν σημαίνει ότι η πάθηση έχει θεραπευτεί και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να αυξηθούν και πάλι.

Η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες περιλαμβάνει τον περιορισμό της πρόσληψης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Συγκεκριμένα, μια τέτοια δίαιτα περιλαμβάνει τον περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων, όπως το ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες, ενώ προωθεί την πρόσληψη πράσινων λαχανικών, ψαριών, κρέατος, ξηρών καρπών και φρούτων.

Εκτός από τη βελτίωση της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος και τη μείωση της συσσώρευσης λίπους, μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της απώλειας βάρους, καθώς μειώνει την πείνα και αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη μη φαρμακολογική επιλογή για την επίτευξη καλού γλυκαιμικού ελέγχου και ενδεχομένως ύφεσης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Στην παρούσα μελέτη, οι συγγραφείς αξιολόγησαν κλινικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από την κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τα προηγούμενα 8 χρόνια για να αξιολογήσουν περαιτέρω την ικανότητα μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες να προκαλεί ύφεση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

ΠΗΓΗ: Medical News Today

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα, ερευνητές της Google παρουσίασαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται MusicLM, που μετατρέπει το κείμενο σε μουσική και συνθέτει τραγούδια...

ΕΛΛΑΔΑ

Άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σημείωσε η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε σήμερα στη...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο νομοσχέδιο που προβλέπει την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της...

ΕΛΛΑΔΑ

Οι επιστήμονες που χειρίζονται το HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), το οποίο κάνει κύκλους γύρω από τον Άρη από το 2006, δημοσίευσαν μια...